25.2.09

Jak se informatik dostane k datům odevšad

Tak si takhle sedím ve škole a najednou dojde v cca poledne SMSka, že mám urgentně poslat jeden pracovní email. Protože se tento den dostanu domů až v 10 večer (2 přednášky + trénink), objevil se tu průšvih - jak se k těm datům sakra dostat??
Problém byl následující: daný soubor se nacházel na virtuálním stroji vmware na XPčkách, tento virtuální stroj běžel na notebooku s Linuxem, který byl uspán a navíc ještě za NATem a zvenčí k němu tedy nebyl přístup.
Pro běžného smrtelníka asi neřešitelný problém, pro informatika výzva! :-D
První, co jsem musel udělat, a co považuji za nejméně technickou záležitost, bylo zavolat telefonem babičku, aby mi ten notebook otevřela a tedy ho probudila z režimu spánku. To se naštěstí povedlo. Další spásou je, že mám doma ještě jeden počítač s Linuxem, který mi funguje jako datový server, a mám na něm povolené forwardování portu SSH. Připojil jsem se tedy k tomuto serveru a od něj jsem se již opět přes SSH připojil k notebooku.
Fajn, jsem na notebooku, ještě se dostat do vmware a vytáhnout z něj data. To byla asi nejproblematičtější část, protože vmware potřebuje přístup přes grafické rozhraní. Na notebooku jsem tedy narychlo zkompiloval VNC server a spustil (plus nějaká ta čas žeroucí konfigurace a čtení manuálových stránek). K datovému PC jsem se připojil s povoleným X-Forwardingem, tedy mohl jsem na dálku spouštět X-aplikace a tedy i vncviewer. Ze školy jsem se tedy připojil přes NAT k datovému PC, spustil vncviewer, tím jsem se připojil k vncserveru na notebooku a spustila se mi X-Window. V nich už jsem snadno spustil vmware a Windows XP. Troška problémů vzniklých kvůli různému rozlišení se nějak přenesla. Hlavní nevýhodou bylo, že toto řešení bylo nechutně pomalé, překreslení celé obrazovky trvalo tak půl minuty. Nicméně jsem se k mému vytouženému souboru dostal, překopíroval jej do sdílené složky, ke které jsem měl přístup i z Linuxu, z Linuxu jsem jej utilitou scp překopíroval do školy a ze školy jej mail klientem poslal do práce. Voilá! :-D
Doufám, že už k takovýmto komplikacím bude docházet minimálně. Už ať jsou všechna data a software k mání na Internetu a budu mít ke všemu přístup odevšad. :-)

4 komentáře:

m1c4a1 řekl(a)...

No dobře, ale nějak jsem to vysvětlit musel, ten noťas by se sám neotevřel. :-)

Anonymní řekl(a)...

mas tam mit hydrauliku pro vsechny pripady :D

Anonymní řekl(a)...

Já kdybych zavolala babičce, ať mně zapne NB, neměla bych šanci :D

Anonymní řekl(a)...

Sry za toho anonyma, it´s me :-)