27.2.10

Pár zážitků z Prahy

V minulém zápisku jsem psal, že jsem byl na školení v Praze. Protože jsem tam byl naposledy tak před 5 lety, chtěl bych tu nějak shrnout, co mě na návštěvě hlavního města zaujalo.

Nejdříve musím dodat, že jsem na návštěvu opravdu neměl moc času. Školení trvalo skoro do 5 odpoledne a ještě jsem musel dělat na prezentaci na další den, takže má návštěva města byla spíš noční.
V Praze jsem byl předtím asi 3x, ale vždy s někým (škola, rodina, kámoš), kdo mě vedl "za ručičku", takže jsem se nemusel starat, jak se kam dostat. Teď jsem si vše musel zařídit sám. Ale vůbec mi to nevadí, spíš naopak.
Konečně jsem se nějak naučil, jak se jezdí a přestupuje v metru. :) Co mě dál překvapilo, když jsem vystoupil na Václaváku, že jsem přestal slyšet češtinu. Vlezl jsem do jednoho gyros baru povečeřet a všude jsem tam slyšel jen italštinu nebo co to bylo. :-)
Další věc, co mě fascinuje, jsou ceny. Na Staromáku jsem našel restauraci s českou kuchyní, a ceník mě pobavil: polévka, guláš a kousek štrůdlu za 240 Kč. Chudáci cizinci, kdyby věděli, jakou si z nich ti Pražáci dělají srandu... Co jsem slyšel pár Pražáků, tak do centra oni sami nechodí proto, že je tam draho (i na Pražáka). Zkrátka a dobře, střed našeho hlavního města už Čechům nepatří. Všechny nápisy v angličtině a když jsem vlezl do jedné pizzerie na Náměstí Republiky, slečna se mě nejprve zeptala anglicky, co si přeji a na moje "prosím?" se usmála a podala mi český jídelníček.
A všude obchody, obchody a obchody. Dřívější centrum kulturního dědictví se změnilo na centrum konzumu a utrácení. Vlezl jsem si do obchodního centra Palladium, což je taková pětipatrová brněnská Vaňkovka. :) Tam se mi líbilo, jak je to rozsáhlý a veliký. Ale to asi všechno v Praze. I když kolega, s který jsem vystoupil z metra na Václaváků, si to dlouhé věhlasné náměstí prohlédl a prohlásil "A to je jako všechno, jo?" :-D

Celkové dojmy z noční vycházky ale byly pozitivní. Jen škoda, že jsem neměl víc času a nemohl si prohlédnout Prahu i na západním břehu Vltavy. Snad jindy... ono se to v tom buse dá celkem přežít, když vám na ty 2,5 hodiny pustí v autobuse film. A cena za jízdenku (210 Kč) není taky zas tak hrozná. Tak doufám, že se tam někdy vydám s více volným časem a za zábavou.

2 komentáře:

Zuzana "DarkLady" Kosová řekl(a)...

tak pro ujasnění: Praha je centrum zmrdů. Přímo Mekka všech sráčů celého tohodle státu.

Jak se Tvůj kolega podivil nad Václavákem "a to je jako všechno?" - vyřiď mu ode mně "Není, ty bordely jsou maskovány tak dobře, že o nich ví jen Pražák a cizinec. Pro normálního obyvatele zemí Koruny české jsou prakticky neviditelné. Nicméně, jsou po celém Václaváku...

Co se týká cen: Praha patří mezi pět nejprestižnějších metropolí. Slovo prestiž chápej ve významu nejdražší. Nic tu není... jen předražíno. Například takové parfumerie - v Londýně a Paříži bývají obvykle mnohem mnohem větší. V Praze jsou maličké a neobsahují ani pětinu nejlepších parfémů světových metropolí. Ale zato ceny jsou tu dvoj až tří násobné! To samé s módou. Nenajdeš tu nic skutečně "trendy" nebo "in" či skutečně "moderního", jak toto slovo chápou centra módy jako jsou Moskva, Londýn, New York či samozřejmě Paříž... Najdeš tu hovno a to ještě tři sezóny za zenitem. Ale s cenama si Praha hlavu neláme :o)

Co se týká metra: pražské metro musím chválit. Je to sice metro maličké a stařičké, naprosto nedostačující potřebám mohutně se rozvíjejícího se města, ale mistři stavitelé mu dali do vínku nejlepší navigaci pro cestující na světě. V Pražském metru se nelze ztratit!

hans řekl(a)...

Ahoj, neda mi to, ale musim zareagovat.
Co bych odsouhlasil je to, ze Vaclavak je jedno z nejmene vabnych mist v Praze. Precpanej Staromak je zajimavej historickyma stavbama, nekdy atmosferou, ale jinak ho taky spis obchazim, protoze prodirat se vecne turistama... nic moc.
Ze je drahy jidlo na Staromaku je celkem logicky. A nijak to nesouvisi s Prazakama, z nikoho si s tim srandu nedelame (ostatne jak vis, ze tu restauraci provozuje Prazak?). Ja bydlim hned vedle Staromaku a nikdy jsem tam na takovem jidle, jak popisujes, nebyl. Do vzdalenosti dvaceti metru ode dveri mame dve hospody, kde dostanes poctivy jidlo tak za 70-150. V centru je draho, pokud jdes do putyky pro cizince. Zkratka kazda mistni klientela tady ma na sebe zacileny podniky, hospody, obchody, to je snad takhle vsude, akorat je treba jinde mensi rozpeti, protoze je i mensi rozpeti potencialnich zakazniku. Takhle funguje trh - nabidka/poptavka, v tom zadny mytus o prazskych svinich nehledejte, dekuji. Ze Prazaci do centra nechodi, protoze je tu na ne draho je fakt blbost :-) Ja tady kalim uz od zakladky, kdysi jeste z rodicovskyho kapesnyho :-)

Zkratka a dobre si myslim, ze z takovehle navstevy si objektivni obrazek o zivote v Praze neudelas. Zivot je tady totiz uplne stejnej jako vsude jinde, akorat na ulicich je trochu rusnejc a to je vicemene vsechno. Kdyz pak clovek cte takovy hovna, jak tady od velectene DarkLady, tak je mu z toho smutno. No jo, na blbce holt narazis kdekoliv, hlavne teda na internetu :-)