2.2.08

Earthlings

Po delší době jsem se na internetu mrknul na další dokument, který se jmenuje Earthlings. V překladu něco jako "pozemšťané". Odkaz na film je zde. Trvá to skoro hodinu a půl a je to anglicky (s titulkama), takže ne každý na to bude mít čas a chuť; ti, co si na to čas udělají, uvidí, že život bývá hodně krutý.
O čem film je? Film ukazuje, kam až lidstvo dospělo ve vztahu ke zvířatům. Ukazuje, jak jsou lidé závislí na zvířatech, co se potravy, zábavy, výzkumu atd. týče a hlavně, jak si tohoto lidstvo váží. A to je, stručně řečeno, nijak. Video obsahuje scény, které člověk nerad vidí - týrání zvířat, ať už úmyslné nebo neúmyslné. Pěstování prasat ve farmách, kde hynou ve vlastních výkalech požírány ostatními prasaty, případně krutě zabíjeny vykrvácením, umlácením nebo elektrošoky. Kuřata, kterým jsou upalovány zobáky, aby se nemohly navzájem oklovávat (podobně jako se malým prasatům uřezávají uši, ocásky a vytrhávají zuby), jsou ve velkém házena jako věci do mašin, kde je jim nemilosrdně proříznuto hrdlo; nesnášející slepice jsou jednodušše zabíjeny házením o zeď a přeživší jsou udupány. Krávy, které jsou omráčeny elektrošoky, je jim proříznuto hrdlo a často ještě dýchající a živé jsou posílány za jednu nohu dál do zpracování. Psi a kočky, kteří trpí obrovským stresem v útulcích a jsou popravováni buď v plynových komorách nebo jsou v některých zaostalejších zemích ještě živí hozeny popelářům do auta. Zvířata stahovaná zaživa z kůže, indické krávy trpící dlouhým transportem (v Indii je kráva posvátné zvíře, takže je musí odvést jinam, kde je můžou zabít. Co na tom, že transport přežije jen hrstka...), aby byly zabity a staženy z kůže a kterým, aby se udržely na nohách, je do očí vtírán pepř a čili koření. Podobně pro vědecké účely je opicím zavírána hlava do bloků, s kterými je znenadání trhnuto obrovskou rychlostí - to kvůli testům, co se děje s mozkem při haváriích. Když to přežijí, tak znovu a znovu...
Nebudu popisovat vše, co je v tomto videu zobrazeno (jak je už asi jasné, jde o celkem drastické scény, které ne každý vydrží). Kdo chce, podívá se na to sám.
Na konci filmu je myšlenka, co se mi zalíbila. Lidé tuto pravdu nechtějí vidět. Je to součást dnešního života, oni se tomu ale vyhýbají. Říkají "nekaž mi tím chuť". Ano, chuť jim to zkazí, když se dozví, že jejich milovaný stejk je kráva, která byla "udojena" do vyčerpání a pak za nohu odtažena do vozu mířícímu na jatka. Ale člověk se musí s touto pravdou naučit žít a případně s tím něco dělat.
Pravda, video je trochu jednorázově zaměřené. Neřeší, jak jinak chovat zvířata ve velkém, aby bylo dostatečně potravin pro stále rostoucí lidskou populaci. Jíst se musí a ne každý si může dovolit mít zahradu a na ní s láskou chovat krávy, prasata a slepice, pěkně se o ně starat a pak je rychle a milosrdně pro potravu zabít. Podobně neřeší, jak jinak se mají testovat léky, které časem mohou zachránit lidský život - který člověk by šel dobrovolně do testování léků, kde mu hrozí smrt?
Někde je smrt zvířete nezbytná, člověk je holt na špici potravní pyramidy; kdyby byli na špici tučňáci, dělali by s náma to stejné. Často je však smrt zvířete naopak zbytečná, plynoucí z lidské lenosti, marnivosti a pohodlnosti. A to je to špatné, nad čím by se lidé měli zamyslet. Snad k tomu toto video přispěje.

5 komentářů:

Zuzana "DarkLady" Kosová řekl(a)...

tak na to se snad ani dívat nebudu...

každopádně už vím, co se myslí buddhistickým předpisem "Slibiji, že nevezmu život jiné bytosti" a proč je tolik buddhistů vegetariánů

m1c4a1 řekl(a)...

Tak já výslovně jezení masa neodsuzuju, je to normální a přirozený. I když je pravda, že v dnešní době se jí masa oproti normálu asi dost. Ty fabriky se snaží jen uspokojit potřeby trhu a ten je obrovskej. Takže buď budou i obrovský fabriky s výběhama a pastvinama pro zvířata a stovkama dělníků, co se o ně budou starat a nebo to bude na menším místě a na těch volnejch prostorách se můžou postavit nový byty a domy pro lidi.

Anonymní řekl(a)...

DarkLady
tak na to se snad ani dívat nebudu...
- to mluví za vše... žij si dál v nevědomosti

m1c4a1 - ten dokument si nepochopil, tam šlo o to, že jsou zvířata rovnoprávná s člověkem, ale tupci to hold nepochopí...

Zuzana "DarkLady" Kosová řekl(a)...

2d.j.carlos - ááá, koukám, že pán je odborník...

m1c4a1 řekl(a)...

Koukám, že d.j. carlos je pravděpodobně tvůrcem tohoto dokumentu, který se cítí uražen, že někdo nepochopil význam "jeho" filmu. :))
Nevím, podle čeho jsi poznal, že jsem ten film nepochopil; že by podle toho, že jsem to tam nenapsal? Blábolení o Earthlings, že jsme si rovni, bylo na začátku a konci filmu dost, ale o to mi nejde, protože ne zcela s tou myšlenkou souhlasím. Člověk je na špici potravního řetězce, už jen v tomdle si není roven s nějakým prasetem.
Že cítí bolest stejně jako člověk a může mít strach ze smrti také jako člověk, to je samozřejmě věc jiná. Ve filmu jde podle mě hlavně poukázat na to, jakým způsobem se chováme ke zvířatům, které mohou cítit bolest a strach stejně jako my.
Ale jak říkám, třeba měl pan režisér jinou představu, že ano.