11.5.08

Animefest 2008

Včera jsem se byl podívat do Brna na Animefest. Co to je? "Animefest je každoroční setkání fanoušků japonského komiksu – mangy a animovaného filmu – anime." Nepovažuji se sice za ortodoxního otaku, ale na některé anime filmy se podívám rád (koneckonců si tu můžete prohlédnout články s tagem anime, které jsem napsal). A proč si nerozšířit obzory a podívat se, jak to na takové akci vypadá.
Dojel jsem tedy do kina Scala, kde se akce pořádala, a už u vchodu jsem si všiml spousty lidí v převlecích jejich oblíbených postav z anime seriálů. Usadil jsem se do plného sálu a koukal. Měl jsem už dopředu zhruba vybráno, na co se tam budu dívat, protože jsem odpoledne šel ještě na trénink a další den se hrály seriály, které mě moc nezaujaly. Po shlédnutí některých ukázek jsem celkem žasl, na co všechno se dá vymyslet téma k seriálu - nepřijde vám třeba téma knihovníků a ochrany knih trochu zvláštní? :-) Takže k jednotlivým ukázkám, co jsem viděl:

Minami-ke - Toto je zrovna typ seriálu, který opravdu není pro mě. Záběry ze života dospívajících školaček a jejich přehnaná řešení problémů, týkající se často objevování sexuality... Jako mrknout na jeden dva díly bez problémů, ale vidět celou sérii by mě asi zničilo. :-)
Následovala Cosplay soutěž, neboli předvádění kostýmů. Bylo vidět, že si s tím někteří dali opravdu hodně práce a vypadá to dobře. Někteří si v těch kostýmech dokonce troufli chodit
po městě. :-)
Druaga no To: the Aegis of Uruk - ukázka ze seriálu zasazeného do fantastického světa bojovníků. Ne, že by mě to téma nezajímalo, ale přišlo mi to takové utahané, bez šťávy, občas tam proběhnul nějaký vtípek, ale asi bych ten seriál nesháněl celý.
Toshohan Sensou - Válka knihoven. Zajímavý nápad a celkem chytlavé podívání. Děj se odehrává v budoucnosti, kdy byl zaveden zákon o kvalitě médií, na jehož dodržování dohlíží Výbor kvality médií, protipólem je zvednutí pravomocí knihoven (tzn. knihovníci prodělávají vojenský výcvik a běhají mezi regálama s automatickýma zbraněma, divná představa :-). Nevypadalo to zle.
Pak jsem šel na trénink a vrátil se do druhého sálu B. Bakaly (jsem si to pro sebe nazval Sál Valhaly, líp se mi to pamatovalo), kde se promítal film Stranger -Mukou Hadan-. Krásně udělaný anime film zasazený do samurajského Japonska, žádné kalhotky ani filozofování, ale pěkná ponurá řežba plná usekaných hnátů a krvavých bitev. Tento styl anime filmů mám nejraději, mě prostě ty pokémonoviny nějak neberou. Tomuto filmu dávám jedničku s hvězdičkou. Hůře dopadla příprava spuštění filmu, první půlhodinu nemohli organizátoři rozjet film se zvukem. Ale stálo to za to.
Pak jsem šel podívat na další film - Appleseed Saga Ex Machina. Graficky dokonalé dílo, některé majestátní scény obřích měst a bitev byly na plátno jak dělané. Děj už tak silný nebyl, ale není třeba dělat ze všech anime scifi filmů něco ala Ghost in the shell. :-)
Real Drive - také zajímavý námět, tentokrát ze života potápěčů budoucnosti. Aneb hledání pravdy v moři.

Tím pro mě Animefest skončil. Trval až do dneška do poledne, ale ty seriály už pro mě podle popisu nebyly tak zajímavé, některé jsem viděl, tak by to nemělo smysl. Celkově se mi Animefest líbil, zajímavá relaxace na víkend. :-) Nepopsal jsem samozřejmě všechno, co na akci bylo - různé kvízy, soutěže ve tvorbě vlastních anime videí atd. Ale to už bylo spíše pro opravdové zanícence, já tam šel hlavně poznat nějaké nové anime filmy a trošku nakouknout na tu otaku kulturu.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

My jsme tam jeli s kamarádkou na celousobotu :-)

Anonymní řekl(a)...

Chudáka Cantiho (ten červenej, nepřehlédnutelnej^_^) jsem v jeho cosplayi táhla přes celej svoboďák a masaryčku a zase zpátky...to byly teprve reakce kolemjdoucích^_^

m1c4a1 řekl(a)...

Chudák teda... a čím teda dýchá? :-D

Anonymní řekl(a)...

kupodivu nosem^_^měl tam mezeru...ale horko mu bylo řádně...

Anonymní řekl(a)...

zkusim to pristi rok