5.2.09

Jak chce EU měnit Internet

Na Živě.cz se objevila zprávička, že jakýsi španělský poslanec chce v zemích EU nechat mimo jiné blokovat torrent server Pirate Bay. Což o to, server už ve svém názvu naznačuje, že obsahuje warez, tedy filmy, hudbu, placený software atd. Otázkou je, podobně jako v mém nedávném článku, jestli je takovéto cenzurování obecně prospěšné. Další otázkou je, jak to chce pan španělský poslanec zařídit (ale i francouzský prezident Sarkozy, který nechal schválit odpojování uživatelů od Internetu - že lidi můžou chodit do kaváren nebo používat jiného poskytovatele, na to asi nepomysleli. Nebo tam bude každý mít kartičku, že je oprávněn používat Internet?) Internet např. v ČR neposkytuje žádný státní subjekt, o filtrování se tak budou muset postarat poskytovatelé. Ale poskytovatelé na jaké úrovni? Jestli to bude nix.cz, bude muset investovat obrovské peníze do filtrace celého českého Internetu (nehledě na to, že to zpomaluje provoz). Podpoří to finančně ČR/EU? Nebo padne zátěž na ty nejmenší koncové poskytovatele? To si dost dobře nedokáži představit, spousta wifi sítí na našich vesnicích není ani žádný komerční subjekt... kdo to potom bude vynucovat? Bude po vesnicích chodit nějaká Internetová policie a kontrolovat nastavení firewallů jednotlivých soukromých objektů a občanů? Směšné.
Nehledě na to, že podobné aktivity politiků, kteří nemají páru o tom, jak Internet funguje, vyústí v nějakou překryvnou síť nad Internetem, která nebude vystopovatelná. Místo P2P sítí začnou vznikat I2P sítě, Freenety apod. Řešit nelegální stahování a sdílení určitě ano, ale ne tímto podivným způsobem, který připomíná boj s větrnými mlýny. Jestli budou následky Lisabonské smlouvy podobné, tedy že místo odborníků budou na celoevropské úrovni rozhodovat populističtí politici, tak potěš pánbůh.

3 komentáře:

g33k řekl(a)...

No u tech lidi co jsou technicky schopnejsi tak uz reseni vznikaji. Jeden kamarad si poridil VPN do svedska 4Mb za 200Kc/mesicne.... sice by radeji VPN nekam do tichomori, nebo asie, ale bohuzel neumi rozsipanej caj.
Spis nez neco blokovat, by bylo vyhodnejsi lepe a effectivneji analyzovat traffic a odhalovat lidi co delaji nezakone veci at uz se jedna o spamery, sdileni softwaru, nebo detskou pornografii. Myslim, ze kdyby to chteli udelit tak se najde i spousta lidi co by s tim pomohla.

m1c4a1 řekl(a)...

VPN taky dobrý, ale pořád to počítá s tím, že ten vzdálený poskytovatel nebude nějaké podobné praktiky dělat taky. Vzhledem k tomu, že Švédsko je v EU, by se ho toto nařízení týkalo taky.

Analýza trafficu je možnost, problém ale je, že bude třeba filtrovat a analyzovat obrovské datové toky, což bude vyžadovat další a další stroje. A kdo to zaplatí? Bude to dotovat stát/EU? Měl by, když už chce nějaké takové praktiky uzákoňovat.
Mám rozdělanou diplomovou práci na téma detekce P2P sítí na základě chování datového toku. Veškerý datový tok jde přes neuronovou síť, která řekne, zda se tam nějaký P2P provoz nachází. Což teda neřeší, jde-li o P2P provoz legální nebo nelegální, ale mám tak zhruba představu, jak náročné to filtrování je. A dělat to s gigabitovými datovými toky... hmm.

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý článek ;-)