8.2.09

Windows 7 - zázračný systém?

V médiích se v současné době objevují všemožné recenze nového operačního systému Microsoftu zvaného Windows 7. Zatím je na světě jen veřejná betaverze, nicméně ohlasy jsou již dnes pozitivní.
Osobně jsem měl také možnost si 7 zkusit (ten název bude asi dělat pěkný binec ve větách) a porovnat s Vistama, které mám už přes rok na notebooku. Osobně si myslím, že je okolo 7 celkem velký hype, kdy se společnost snaží autosugescí přesvědčit, že ten nový systém je lepší, než nevyvedená Vista. Mně totiž přijde, že je to na jedno brdo. Proč?
7 má nějaké inovace, které se však z 80% týkají vzhledu. Vylepšený toolbar ala dock z Macintoshů s náhledy běžících aplikací, trošku jiný startovací panel s integrovaným vyhledáváním, cyklení pozadí plochy, k wifi sítím se dá připojovat "neuvěřitelně" už ze systraye. To mají být ty revoluční změny? Ale houby, jde jen o marketingový trik, kterým chce Microsoft dohnat ztráty kvůli neprodávajícím se Vistám. Jde o ty samé vnitřnosti, jen se lehce změnil vzhled, protože ten je to, podle čeho blbý uživatel posuzuje kvalitu celého operačního systému. Kde jsou opravdu zajímavé změny jako je filesystém WinFS, který měl být už ve Vistách? Stačí se podívat na označení verzí Windows: Windows 98 = 4.10, Windows XP = 5.1, Windows Vista = 6.0, Windows 7 = 6.1. Jak je vidět, major číslo verze zůstává; zkrátka a dobře, Windows 7 je prostě jen další service pack pro Vistu.
Neříkám, že bude Windows 7 špatný systém. Popravdě podle testů to vypadá, že bude svižnější a rychlejší než Windows Vista (nicméně se service packem 1 je nyní celkem svižná i Vista), což je podle mě asi nejpodstatnější změna. Říkám, že je víceméně až na pár grafických úprav stejný, jako Vista, jen reakce lidí jsou na téměř stejný systém identické. Připomíná mi to Windows Millenium - na ty se taky nadávalo a byl to jen takový mezikrok k Windows XP (i když ty jsou postaveny na jiném jádře), na které se nadávalo taky (barvičky, hardwarová náročnost) a dnes na ten systém lidi nedají dopustit. Podobně si stádo zvykne i na Windows 7 (kde Vista je ten přechod ala Millenium). A bude nadávat na jakýkoliv nový operační systém, co přijde po 7.
Zajímavé je v této souvislosti video, kde lidem ukazují na notebooku grafické desktopové prostředí KDE z Linuxu a tvrdí ostatním, že je to Windows 7. Lidé vesměs přikyvují, jak je to krásný systém. :-)

1 komentář:

g33k řekl(a)...

Problem mas je ze nemaji radi zmeny. Resp. v duchu hesla, zvyk je zelezna kosile, neradi meni sve zvyklosti. Proto lide neradi prechazi na linux. Proto lidi nadavaji kdyz MS udela nejakou zmenu byt k lepsimu. Na ABC Linuxu vychazela rada rozhovoru s vyvojari. Jednalo se o preklad jedne stare knihy proto se tam obevoval stary soft, ale hlavni myslenka tech vyvojaru byla porad stejna, system by mel byt intuitivni na pouzivani, tedy by nemel klast naroky na uzivatele, aby se neco musel ucit a v tom podle me tkvi to hlavni kouzlo a hlavni potiz, meni svet k lepsimu aniz by se lide museli ucit neco noveho.