10.5.10

Jděte volit!

Tento článek je krapet delší, proto ti, kteří neradi čtete dlouhé texty, zascrollujte dolů, až najdete červený text, a přečtěte si aspoň ten krátký odstavec. :-)

Dne 28. a 29. května začnou volby do Poslanecké sněmovny. Česká republika je potřebuje jako sůl. Před 4 lety došlo k volebnímu patu, tedy k tomu, že koalice a opozice měla zhruba stejný počet poslanců. Co se prorokovalo už tehdy, dnes vidíme v plné síle: politici jsou neschopní se na čemkoliv dohodnout, žádná strana nemůže udělat žádné pořádné rozhodnutí, co jedna strana schválí, to druhé zruší. I toto svým dílem přispělo k loňskému pádu vlády a také neschopností dojít k předčasným volbám.
Pravidelné volby už jsou naštěstí za rohem a s tím i šance tu konečně něco změnit. Důležité však je se těchto voleb zúčastnit!

Nebudu nic nalhávat, jsem zastánce spíše liberálnějších stran, koneckonců budu volit Českou pirátskou stranu, jak jsem psal v minulém příspěvku. Dělení na levici a pravici nicméně moc neuznávám, líbí se mi myšlenky jak levicové, tak pravicové. Proti čemu ale rozhodně jsem, jsou současné velké politické strany. Ty jsou v naší politické scéně už moc dlouho a berou se jako součást státního aparátu, jde jim o to se v politice udržet, nikoliv o splnění svých původních idejí. V kombinaci s problémy, které s velkými stranami přichází, je opravdu čast na provětrání české politické scény.
ODS je strana, kterou provází pověst mafiánů, v čele s bývalým lídrem Topolánkem, který se "vyznamenal" svými hulvátskými výstupy. Osobně je mi sice milejší než ČSSD, ale stále je to strana, která by tu už dále neměla co dělat.
ČSSD mám rád ještě míň. Hlavně kvůli přístupu lídra Jiřího Paroubka, kterému nelze věřit ani nos mezi očima. Je to typ člověka "kam vítr, tam plášť", respektive "kam průzkum, tam ČSSD". Je schopen měnit své názory ze dne na den. Problémy uvnitř strany přechází, ignoruje, potlačuje. Předvolební sliby nejsou nic než snůška lží. Všimněte si billboardů: na kterém z nich se nachází něco o tom, jak přinést do státní poklady peníze? Jirka slibuje hory doly, ale kde na to vezme, nepíše nikde (ano, na 13. důchody chce vzít peníze z ČEZu a zároveň chce snížit ceny elektřiny). Jak si to může v době krize dovolit? ČSSD je prostě typická strana, která slíbí cokoliv, jen aby dostali hlas. Škoda, že většina volicích lidí se setká s politikou ČSSD akorát skrze tyto billboardy, případně přes pivo za 2 Kč na volebních mítincích. :-/

Levice je dnes v současném složení nebezpečná. Je krize, musíme šetřit, tady není o čem diskutovat. Kde chce šetřit ČSSD a KSČM? Sociální přístup v současné době není možný, když nejsme v růstu. Až bude Česká republika bohatá, můžeme mít doktory a dopravu zdarma, teď to nejde.
Kdo tvoří největší podíl voličů levice? Starší lidé, převážně důchodci. Nechci být žádný druhý Mádl, který říká, ať přemluvíme bábu, aby volila pravici. Ale faktem je, že staří lidé prostě volí více, v případě příznivců KSČM je to téměř 100%. Zato mladí lidé, většinou příznivci pravice, chodí k volbám málo; jen 30% mladých lidí jde k volbám! Žádný div, že pak tak drtivě vyhrává ČSSD.

Většina mladých si řekne, že ten můj 1 hlas nic nezmění. Tady ale nelze uvažovat jako jednotlivec, ale jako dav. Kdyby si to takhle řekl každý, nepůjde k volbám nikdo. Jakože si to tak 70% mladých lidí řekne a pak to tak dopadá. Dát hlas, to ne, ale nadávat na Paroubka, to umí každý.
Podobně dalších zcestná úvaha je, že když dám hlas malé straně, tak tento hlas propadne a posílí velké strany. Ano, to se stane, pokud nepůjdete volit. Pokud se účast mladých lidí zvedne o 50%, nebojím se, že to dá šanci spoustě nových stran. A pokud dáte hlas velké straně, můžu odpovědět stejně: myslíte, že ten váš 1 hlas nějak změní rozložení křesel ve sněmovně?

Letošní volby budou jiné. Je tu spousta nových malých stran, které mají šanci se dostat do Sněmovny. Podle statistik na Facebooku, kam chodí převážně mladí lidé, by se do Sněmovny dostala ODS, TOP 09, DSSS (bohužel, ale i to je názor), ČPS a VV. Je to statistika z 26744 hlasů, což je víc, než kolik berou jako vzorek populace různé "oficiální" průzkumné agentury (tam je to kolem 1-2 tisíce lidí). Úplný opak toho, co volí starší lidé. Jenže v případě, že mladí nepůjdou volit, tento názor prostě propadne.


Proto říkám: JDĚTE VOLIT! Nenechte se oblbnout populistickými ulhanými billboardy. Pokud nevíte, koho, zkuste si zagooglit a najít programy stran, mají to většinou v několika bodech rozepsané; je to na hodinku čtení. Nenechte se zmást očividnými výmysly, které nelze splnit.
Volte stranu podle toho, která je vám ideově bližší, ne podle toho, která má šanci dostat se do Sněmovny.
Nevolte strany, které mají v čele nedůvěryhodné lidi. Pokud je i přesto chcete volit, dejte preferenční hlasy jinému kandidátovi.
Pokud nepůjdete volit, nenadávejte pak na to, jaké to tu bude, když jste pro to neudělali ani to nejmenší, co jste udělat mohli.

Žádné komentáře: