2.5.10

miCoach — věc, co mě naučila běhat

Asi před 2 týdny jsem si zakoupil zařízení zvané miCoach. Už dlouho jsem chtěl začít běhat, abych dělal nějakou aerobní aktivitu, ale vždy, když jsem to zkusil, mě to po několika pokusech omrzelo, při běhu jsem zíval, nudil se a vůbec... nebavilo mě to. S tímto stroječkem je to však naopak.
Ale pěkně postupně. miCoach je věcička od Adidasu, která vás trénuje při běhu. Ať už jste začátečník nebo pokročilý, určitě to využijete. Umí to měřit tep, počítat kroky a uběhnutou vzdálenost a dá se to propojit s MP3 přehrávačem (který ale nemám, takže tuto vlastnost jsem zatím nevyužil). To ale není vše. Hlavním tahákem tohoto zařízení je možnost učení se běhat. Z miCoach vede sluchátko, z kterého vám do uší pouští buď příkazy, jak máte běžet, a nebo vás informuje o aktuálním stavu (kolik jste uběhli, kolik kroků jste udělali, jaký máte tep, kolik jste spálili kalorií atd.) Po doběhnutí miCoach přes USB připojíte k počítači, kde se přes jednu aplikaci synchronizuje s webem Adidasu, kde si zároveň zadáváte a plánujete další tréninky a běhy. Na webu pak vidíte pěkné grafy, které vám ukazují, jak na tom vlastně jste. Ke grafům jdou připisovat poznámky, můžete tam zakreslovat trasy přímo do mapy, můžete lovit "trofeje" (počet nejvíce spálených kalorií, nejdelší uběhnutá trasa a podobně). Výsledky můžete zveřejňovat i ostatním lidem (pravda, výsledkem je jen statický obrázek, ale aspoň něco). Prostě pro technomila jako jsem já úplný ideál. :-)
miCoach obsahuje 3 základní věci: samotný miCoach, což je stroječek o velikosti krabičky od zápalek, pak pás okolo hrudi pro měření tepu a čip pro připevnění k botě na měření kroků.
Vlevo nahoře krokoměr, dole měřič tepu a vpravo nahoře samotný miCoach
Na začátku si uděláte zkušební běh, od pomalého až po maximum. Podle srdeční zátěže vám miCoach určí 4 zóny: modrou (svižnější chůze, poklusávání), zelenou (pomalý běh), žlutou (svižný běh) a červenou (nejrychlejší běh). Pak si navolíte (jako jsem to udělal já) například trénink pro naučení se běhání. Ten obsahuje 33 různých tréninků, což jsou cca 15-30 minutové běhy, ve kterých se vám různě střídají výše uvedené zóny. Tréninky si můžete naplánovat pomocí kalendáře, který je na webu také. Pro začátek běžíte jen 15 minut v modré zóně, v pozdějších trénincích se přidávají na střídačku zelené zóny a podobně. Ze sluchátka se vám ozve "Speed up to green zone" a vy víte, že musíte přidat, než se vám ozve "Maintain green zone". miCoach vás ještě průběžně informuje, jakou část už jste uběhli, případně volitelně stiskem tlačítka vám řekne další informace. Co se jazyků týče, je jich na výběr spousta, jen ta čeština chybí. Ale na tu jednoduchou angličtinu si každý zvykne.
Příklad grafu jednoho mého běhu
miCoach si nemůžu vynachválit, díky tomu se těším na každý další běh, jak bude vypadat ten graf, jak jsem se zlepšil a podobně. Rozhodně to doporučuji všem, co to chtějí zkusit.
Jediný, co tomu můžu vytknout, je synchronizační program, který je dodávaný jen pro Windows. Musím to řešit rebootem do Windows, protože ani ve vmware či VirtualBoxu mi to to zařízení nechce najít.
Uvidíme, jak se budu lepšit postupem času v běhu, pak napíšu snad nějakou další recenzi.

5 komentářů:

Fruit řekl(a)...

Supr clanek. Nevis, jak moc je presny ten pocet ubehnutych kilometru? Sakra asi do toho taky pujdu :)

m1c4a1 řekl(a)...

V manuálu je psaný 95% přesnost, v případě kalibrace 97%. Kalibrace probíhá tak, že uběhneš nějakou vzdálenost, u které víš přesně délku, a pak ji nastavíš i pro miCoach.

Fruit řekl(a)...

great, dik za odpoved

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Pořídila jsem si taky miCoach, ale trošku bojuju s ovládáním na webu, jak to má tu angličtinu. Tak jsem se chtěla zeptat, když tam mám Free režim, tak by se mi to taky mělo ukázat v PC ne??? že to tam pořád hledám. Prostě si mi výsledky neukazují. Děkuji za odpověd.

m1c4a1 řekl(a)...

Mně se to tam normálně zobrazí. Když kliknu na Latest workout, tak pak mám nad tím grafem lištu se šipkami doleva a doprava, případně se to dá rozklepnout a vyjedou ty grafy včetně volných běhů.