22.8.10

Hloupá moderní angličtina aneb stydíme se za češtinu

Přemýšleli jste někdy, co vlastně nosíte na oblečení za nápisy? Vybíráte si tyto nápisy účelově a nebo na sebe vezmete cokoliv? Přiznám se, sám mám asi 15 let staré tričko s nápisem Hardvard Fond, které nosím na cvičení. :-) Líbí se mi trička s názorem, nějakým vtipem, co okolojdoucího pobaví. I když... koupil jsem si kdysi tričko RTFM ze seriálu IT Crowd a lidé se na mě občas dívali jak na mladého komunistu, protože neznali pointu. Toho se příště chci vyvarovat a taková trička nosit maximálně na nějaké geek srazy. :-)
Zamysleli jste se ale někdy nad těmi běžnými nápisy a značkami, které lidé hrdě nosí? Většina z nich je v anglickém jazyce. Budiž, angličtina je světový jazyk, módní, rozumí tomu skoro každý. Tedy, umí to přeložit, ale necítí význam těch nápisů. Myslím, že většinu nápisů z těchto triček byste si na sebe v češtině nevzali. :-)

Podívejme se na některé známé značky. Quiksilver = Rtuť. Horsefeathers = Koní perutě. Private member = Soukromý člen. G-Star = Hvězda G. Jistě si vzpomenete na další (klidně je napište do komentáře), já na módní značky znalec nejsem.
A když odmyslím loga, spousta lidí nosí podobné přiblblé nápisy, které by na sebe v češtině také nenavlékli. Jmenuji jen pár, co mě teď napadá: Denim = Džínovina, Love = Láska... Schválně, zkuste si prolézt šatník a zkuste podobně uvažovat, jestli byste s tím samým tričkem česky vylezli vůbec na ulic. Ale třeba jo, když i do televize jde pán s nápisem Suck my dick a ani mu to nepřijde blbý. :) Být to česky, tak ho nepustí ani za vrátnici.

Nechci být žádný módní policajt (naopak, tydle šašky, co nemají nic jiného na práci, než hledat, kdo je jak oblečenej, rád nemám), jen chci nabídnout jinej pohled na věc. Že angličtina je sice světová, ale nesnažme se být za každou cenu free cool in. :-)

7 komentářů:

rionka řekl(a)...

ja jsem na napisy na hadrech nikdy moc nebyla, cim vic to bylo in, tim vice jsem se tomu vyhybala. ale v posledni dobe jsem svou sbirku obohatila o par kousku, ktere vyjadruji jakesi moje vnitrni presvedceni... coz v praxi znamena, ze nosim 3 tricka s napisem - a to jmenovite "Ping", "Evanescence" a "WHO CARES?!" :D

RTFM FTW - osobne se mi jeste zalibily dve damska trika z ThinkGeek - "Offline Mode" a "There's no place like 127.0.0.1". skoda, ze shipping by stal vic nez ty tricka :P

rionka řekl(a)...

mimochodem, jeste technicka: Horsefeathers nejsou "koni pericka", ale melo by to doslova znamenat "konske zine", i kdyz feather je v puvodnim vyznamu skutecne pericko.

m1c4a1 řekl(a)...

Tak dík za upozornění, nicméně pointa zůstává. :-)

Michal Fanta řekl(a)...

Aspoň se občas zasmějeme.
Skvělé dívčí triko je: "I am not wearing any undies!" :)

Zdeněk Burda řekl(a)...

V šatníku mám přesně jeden kus oblečení, kde je nějaký nápis - bundu na motorku. Je tam decentně vedle kapsy napsáno Held což je výrobce. Jinak nikde nic. Dřív jsem nosil tričko Iron Maden na kterém se mi líbila takostra na křesle :-)

Megs řekl(a)...

Naprosto souhlasím, povedený článek :-)

Kuba Uhlíř řekl(a)...

me osobne se libi meatfly = masařka :))