24.1.11

Godspeed You! Black Emperor v Praze

Dne 23.1. 2011 byla v Praze post-rocková kapela Godspeed You! Black Emperor. Protože jejich songy miluju, rozhodl jsem se na ten koncert vydat, i když jinak koncertovej typ vůbec nejsem a natož abych za nimi jezdil do Prahy. Ale GY!BE je GY!BE...
Takže jsem si navštívil naše hlavní město a hned hurá do Paláce Akropolis. Chytil jsem flek na balkóně, což mělo výhodu i nevýhodu: viděl jsem sice shora hodně, ale přes velký reprák jsem neviděl pořádně na kontrabasáka Thierryho Amara a houslistku Sophii Trudeau. Měl jsem ale celkem dobrý výhled na vlasatého Efrima Menucka, Davida Bryanta, bubeníky Aidana Girta a Bruceho Cawdrona; pak tam hrál zřejmě i Mike Moya a Maurro Pezzente, ale to si nejsem bohužel jistý, jestli jsem tipnul jména správně. Další nevýhodou stání u repráku bylo, že to hrálo opravdu DOST nahlas.
Každopádně koncert byl fantastický, bylo skvělé vidět naživo lidi, kteří přímo živě tvoří hudbu, co se mi tak líbí. Nejsem žádný muzikant a neznám přesné termíny a pojmy a ani jak přesně se ta hudba vytváří, jen si prostě vychutnám tu božskou melodii. Muzikanti měli před sebou desku plnou elektroniky, kterou (zřejmě) dělali různé smyčky a měnili zvuk nástrojů, pódium vypadalo opravdu zajímavě. :-) Publikum nebylo moc živé, ale to u tohoto druhu hudby asi ani nejde. V "divočejších" rytmech někteří nanejvýš rychleji pohazovali hlavou (viděl jsem tam týpka, co tou hlavou házel až moc, naštěstí byl na druhé straně místnosti, asi by mě štvalo vidět celej koncert před sebou poletovat jeho háro :-), většina se jen tak pohupovala a vychutnávali si tu Hudbu.
Nepamatuji si přesně playlist, z diskuze na last.fm to bylo následovně: Hope Drone, Moya, Albanian, Dead Metheny, 09-15-00 (part 2), Chart 3, World Police and Friendly Fires, Storm, BBF3. Interprety byla radost sledovat, jak si s tím hrají - sedící David Bryant občas až extaticky dupal do rytmu, (asi) Maurro používal ke hraní na kytaru šroubovák, bubeník Bruce se u některých výkonů pořádně rozjel (bylo zajímavé vidět, jak se přizpůsobuje improvizacím ostatních, když jim dával pokyny "five, four, three...", kdy začne s další částí songu) a do sebe ponořený kudrnáč Efrim, to je taky radost pohledět. :-) Vedle sebe měl kufr s kazetami monologů, které v některých částech songů pouštěl.
Co se hudební stránky týče, tak to nemělo chybu. Na pozadí běžela na plátně projekce (vesměs nějaké abstraktní výjevy, nevím, jak zapadaly do koncepce skladeb, tak hluboko filozoficky jsem jejich pozadí nikdy nezkoumal, ale byly hezký a padnoucí). Škoda jen konce, hudebníci dohráli poslední skladbu, sbalili se a bez rozloučení odešli, aplaus přídavku nepomohl. Možná je to jen jejich image, příchod měli stejný, nepadlo od nich ani slovo.
Po koncertu jsem si koupil jedno tričko, ať mám památku. Prodávali tam i nějaká hudební CD, ale s GY!BE jsem tam žádné nenašel, jen desky a nějaké kazety; holt retrostyl. :-)

Koncert byl tedy výborný. Trochu mě tam štvalo, že si někdo okolo mě zapálil cigaretu, i když bylo v sále kouření zakázáno, smrděl jsem pak tím ještě po návratu, ale holt to je u takových akcí riziko. :-)
Přidávám i pár svých fotek, jsou z mobilu, ale lepší než nic.











1 komentář:

Mamuf řekl(a)...

Je zajímavé číst o tom z jiného pohledu (možná i proto, že já stál pod balkónem :-))). Publikum jsem moc nevnímal a spíš jsem se oddával hudbě samotné. Vidím, že shora byla pěkně vidět nástrojová výbava. Překvapilo mě, že to měli takhle na zemi.

Dovolím si svůj report: http://blog.mamuf.cz/2011/01/25/godspeed-you-black-emperor/