25.4.07

The Battle for Wesnoth

Teď v období projektů není moc času na lítání po venku a jiných "outdoorových" aktivitách. Píšu projekty a furt u toho počítače sedím. Ano, občas třeba po 3-4 hodinách si udělám pauzu, protože už mě z toho bolí mozek a dám si oddech u nějaké hry. Jednou z takových her je The Battle for Wesnoth (BFW).
Hra patří k open source produktům šířeným pod licencí GPL a patří k jedné z nejlepších ve svém oboru, co znám. Tento obor se jmenuje tahové strategie. Takže ne ty realtimové, které se ve vyšších levelech mění na zuřivé klikačky ala Diablo, ale tahové, kdy máte možnost si jednotlivé kroky promyslet. BFW je zasazena do fantasy pohádkového fantasy prostředí, figurky a políčka jsou kreslena ve 2D, což v dnešní době už moc časté není, ale vůbec to té hře nevadí, spíš naopak. "Realistická pohádka", to není prostě ono. :-)
Cílem tahových strategií bývá nejčastěji dobýt soupeře nebo dosáhnout určitého bodu. Ve hře je několik tažení, kdy má hra příběh - např. s princem Haldrikem utíkáte před skřety, odplujete do jiné země a snažíte se nabrat síly a sžít se s obyvateli, co už tam bydlí.
Dříve mě tahové strategie vůbec nelákaly, když už jsem hrál, tak se jsem chtěl odreagovávat a ne vymýšlet nějaké složité strategie. Tato hra mě ale chytla, je opravdu hratelná. Na ovládání není nijak složitá, k dispozici je i malý tutoriál, kde se dá vše naučit. Ve hře se sžijete se svými postavičkami, každá se totiž může časem a zkušenostmi vyvíjet, takže v soubojích to podle toho vypadá - svého vypiplaného mazlíčka posíláte do jistě vyhraných soubojů, aby se mu nic nestalo. :-) A všechno je opravdu hezky prokresleno a při soubojích zanimováno. Mrkněte na obrázky a posuďte sami. Ale herní zážitek vám to nedá, takže šup na oficiální stránky a stahovat. ;) K dispozici je i trailer, který ukáže, jak vypadá hra v pohybu. Protože je hra open source, byla také snadno portována i pro Windows. Navíc je díky tomu i počeštěna. Hra umožňuje i multiplayer, který jsem si taky už několikrát zkusil.
Prostě skvělá oddechovka, doporučuju všem.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Neklikat a nestahovat, je to návykový :D

m1c4a1 řekl(a)...

Nepovídej. :-D

Anonymní řekl(a)...

To víš, že je, sedím u toho od rána a nejsem schopná dělat nic jinýho... s vypětím vůle jsem se přinutila posekat trávník a pozalívat... děsný :D

m1c4a1 řekl(a)...

Tak to jsem rád, že jsem tě zas na něco navnadil. :D

Anonymní řekl(a)...

No já moc ne, už chcu jít dvě hodiny spát... ;(( :D

Anonymní řekl(a)...

prosím a když tvořím svou mapu jak tam vložím nějaké jednotky ???

Anonymní řekl(a)...

prosím a když tvořím svou mapu jak tam vložím nějaké jednotky ???

m1c4a1 řekl(a)...

To bohužel netuším, mapy jsem nikdy nevytvářel.