10.4.07

Cizí klávesnice

Občas mi vrtalo hlavou, jak píší lidé v zemích, kde se nepoužívá latinka. Když se člověk v ČR mrkne na klávesnice, je to s největší pravděpodobností QWERTZ nebo QWERTY (ty písmena jsou podle prvních 5 písmen v 1. řadě klávesnice). Jak to je v jiných zemích? Nevím, jak se používají, čtou a píší písma v jiných zemích, takže příčinou mého údivu je svým dílem i neznalost kultury; např. čínských a japonských znaků je několik tisíc a nedokážu si představit klávesnici s několika tisíci tlačítky. Akorát oni používají nějaké odlehčené verze písem... do toho nevidím a tak to moc neřeším. Jen mě zajímalo, jak vypadá jejich klávesnice.
Takže obrázky několika druhů klávesnic, co se po světě používají (pro plné rozlišení si na ně klikněte):

Čínská (resp. Tchaiwanská):
Japonská:
Ruská (azbuka):
Hebrejská:
Francouzská (všimněte si, že i v zemi kousek od nás jsou prehozený některý celkem dost používaný písmenka - mají tam klávesnici AZERTY):

Tak teď jsem zase o něco chytřejší, aspoň se tím vyvrátila moje zakořeněná špatná myšlenka, že Číňani mají před sebou tabuli s nějakými cca 250x250 tlačítky a zdlouhavě hledají nějaký znak. :)

6 komentářů:

honny řekl(a)...

no já mám občas problém i s qwertz :DDD

m1c4a1 řekl(a)...

Seš jak můj kámoš. Ten mi cosi dělal v příkazové řádce na mé klávesnici a než napsal jednu krátkou ptákovinu, tak uběhla snad minuta. :-D

A pak mám ještě kámoše, co střídá QWERTZ a QWERTY tak často, že se mu pletou obě dvě klávesnice. Dobře mu tak, QWERTZ je nejlepší! :)
Chtěl bych zkusit rozložení Dvorak, ale bojím se, že bych skončil s rozhozeným rychlopisem mezi Dvorakem a QWERTZ, tak neriskuju.

Anonymní řekl(a)...

jojo.. s ruskou klávesnicí se setkávám často, protože se rusky učím. Na netu se dá stáhnout ruská klávesnice akorát ty písmenka si pak na tu klávesnici musíš nalepit abys mohl vůbec něco napsat :oD Je to děsně nadlouho..

m1c4a1 řekl(a)...

Když už se s tím ale naučíš, tak se dívat snad není třeba, že jo. Já se taky na českou klávesnici už nedívám. Ale chce to praxi.

honny řekl(a)...

no já mám QWERTY a ješte MS Ergonomic 4000 ( http://pub.honny.org/kb.jpg ), takže když dojdu k tradiční české (aka genius za 100,- s qwertz), tak to chvilku nedávám... :D

m1c4a1 řekl(a)...

honny: No to věřím. Zvlášť ti musí připadat pak normální klávesnice taková maličká a těsná. :-) Podobně jako já když dojdu k notebooku, klávesky všechny u sebe a minimální zdvih. A to nemluvím o nepísmenných klávesách, který na noteboocích bývají rozhozený pokaždé jinak.