1.4.07

Přechod z Lila na Grub

Už asi 5 let používám jako bootloader Lilo. Neměl jsem s ním problémy, tak proč zkoušet něco novýho, vždyť se to mihne jen na pár vteřin u startu počítače.
Nyní jsem však měnil strukturu oddílů disku, proběhlo nějaké přeformátovávání a pro /boot jsem vytvořil samostatný diskový oddíl. Snad někomu pomůže rada, že pokud se po úpravách diskových oddílů např. programem cfdisk neprojeví změna v systémech zařízení (/dev/hda*), je třeba odpojit všechny oddíly disku (pozor i na swap, ten se ve výpisu df -h nezobrazuje) a pak znovu načíst tabulku oddílů: blockdev --rereadpt /dev/hda
Po změně oddílů vypadala struktura disku tak, že /boot jsem měl na /dev/hda2 a kořenový adresář / byl na /dev/hdb2. Což lilo nějak nechtělo přijmout, stále hlásilo: The boot sector and map file are on different disks. Pátral jsem po netu, psal do diskuzních fór, ale neúspěšně, jak to obejít jsem nezjistil. Nejspíš by mohly mít něco na svědomí parametry lila master-boot, boot-as... ale z manuálů jsem to nepochopil, tak jsem neriskoval.
Rozhodl jsem se proto zkusit stále vychvalovanější Grub. Nainstaloval jsem, nakonfiguroval (bál jsem se, že to bude těžké, ale opravdu tomu tak není; podle mě je to ještě snazší, než lilo), rebootoval počítač. Nejprve mi grub nenaběhl pořádně, protože jsem měl v grub.conf zadanou špatnou cestu (nezapomeňte si před připojení oddílu pod adresář /boot tento adresář /boot promazat :-), to jsem upravil a systém nabootoval krásně z nového zavaděče. Problém s kořenovým adresářem je vyřešen velmi jednodušše a efektivně (ještě je tam dual boot s Windows XP):

timeout 30
default 0
fallback 1
splashimage=(hd0,4)/boot/grub/splash.xpm.gz
title Gentoo
root (hd0,4)
kernel /boot/bzImage root=/dev/hdb2
title Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Bootuje se z oddílu (hd0,4) = /dev/hda5 a kořenový adresář je na /dev/hdb2.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ano, grub rox :)

m1c4a1 řekl(a)...

Má ale i svoje neduhy, třeba to, že mi nabíhá tak o 1 vteřinu dýl, než lilo.