8.1.08

Jak spojit PDF soubory do jednoho

Na zkoušku z GUX (Grafická uživatelská rozhraní v X-Window) nám bylo povoleno vzít si s sebou jakékoliv materiály. Má tam mj. být i zápis zdrojového kódu nějaké aplikace, což je bez znalostí funkcí nemožné a taky je nemožné se všechny funkce naučit nazpaměť. Proto ty pomůcky... preferoval bych notebook, ale ten tam asi být nemůže.
Na druhou stranu přednášky mají pár set stran a to se tisknout taky nedá. Nebyl bych to ale "chytrý a vychcaný hoch" :-D, kdybych si s tím neporadil. Přednášky (ve formátu PDF) jsem jednodušše předělal tak, aby se na jednu stranu A4 vešlo co nejvíc přednášek a pak to všechno pro snadnější přenositelnost sloučil do jednoho souboru. Jak na to?
  1. Převeďte PDF soubory na PS (Postscript) soubory (balíček psutils):
    pdftops soubor.pdf
  2. Vytvořte nový PS soubor, který bude obsahovat x nových stran (pozor, někdy to nelze rozdělit, např. v případě lichých stran, tak musíte vybrat jinou hodnotu. Také se někdy hodí parametr -c pro tisk do sloupců, když vám to stránky rozmístí "naležato"). Následující příklad rozloží 16 původních stránek na 1 stránku novou:
    psnup -16 soubor.ps >16.ps
  3. Pokračujte od bodu 1 se všemi soubory, které si přejete upravit
  4. Spojte soubory (zde pojmenované čísly 1.ps až 3.ps, může jich být ssamozřejmě víc) následovně (je třeba balíček ghostscript-gpl obsahující program gs):
    gs -q -sPAPERSIZE=a4 -dNOPAUSE -dBATCH -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=out.pdf 1.ps 2.ps 3.ps ...
A je to. V souboru out.pdf máte zmenšené původní soubory sloučené v jednom. Je možné spojovat přímo i PDF soubory, pokud nevyžadujete to zmenšování, které dělá psnup. Existuje ještě utilita psmerge, ale ta mi stále produkovala prázdný výstup, gs se osvědčilo. Snad se to také bude někomu hodit. :-)

1 komentář:

Tomáš Lípa řekl(a)...

O tom jak spojit PDF dohromady jsem se zabýval v článku, který si můžete přečíst zde http://www.servistl.cz/blog/premyslite-jak-spojit-dva-pdf-soubory-do-jednoho/