8.12.08

Rok 2012 a jak vzniká náboženství

Ti, co mě znají, vědí, že jsem ateista. Sice pokřtěný a i u 1. sv. přijímání jsem byl, ale to mi bylo tak 7 let a prd jsem věděl, co to znamená, neměl jsem ještě vlastní názor. Jsem celkem realisticky zaměřený a vše se snažím racionálně vysvětlit. A to včetně "zázraků".
V dávných dobách platilo, že co si lidé nedokázali vysvětlit, sváděli na nějakou nadpřirozenou moc (bůh, duchové a podobně). Čím více znalostí lidé měli, tím méně sváděli věci na božstva. V dnešní době (a hlavně v ateistických zemích, jako je ČR) se setkávám s tím, že lidé pokud nedokáží něco racionálně vysvětlit, tak to označí za podvod. Příkladem budiž všelijaké internetové diskuzní servery, kde se objeví nějaký zvláštní fakt a podezřívavý jedinec to honem hodí do škatulky fake, podvod, výmysl, urban legend. Lidé už jsou zvyklí, že se na internetu i v médiích vyskytují občas nepravdivé či záměrně lživé informace a podle toho se chovají. Víru nahrazuje skepse. Neříkám, že je to dobré nebo špatné, ale je to tak.
Objevil se však fakt, který je tak trochu výjimečný. Každý jistě slyšel o tom, že podle mayského kalendáře bude konec světa. Tedy ve skutečnosti - v roce 2012 končí mayský kalendář. Podobně jako u dalších věštců, jako je Nostradamus nebo Sybila, dochází k různým interpretacím tohoto kalendáře. Každý si jistě pamatuje na to, jak se říkalo, že podle Nostradama přijde v r. 1999 konec světa; já si to pamatuji celkem živě. Pak se nic nestalo, tak se počítalo s tím, že to bude zaokrouhleně pěkně v r. 2000, taky se nic nestalo. Nostradamovi i Sybile některé věštby "vyšly". Jenže problém je v tom, že jejich věštby nejsou jednoznačné, jsou to verše, náznaky... které navíc byly vždy zpětně interpretovány na nějakou událost v minulosti. Nikdy se zatím nestalo, že by někdo dokázal přesně odhadnout, co se podle jejich veršů stane v budoucnosti.
Podobné to bude podle mě i s tím mayským kalendářem. Můžete se podívat na jeho obrázek, který tu někde je. Jak vidíte, nic konkrétního na něm není, jen šipky, nějaké piktogramy... a dá se z toho "nějak" (jak, to nevím, nejsem na mayský kalendář expert :-) dopočítat datum, kdy bude další rok a podobně. Co se interpretace týče, opět jde o nějaké nucené hledání souvislostí. Vymyslím nějaký příklad - na čas někdy ve středověku ukazuje obrázek s lebkou - lidé z toho vydedukují, že to předpovídalo válku. Mysleli to tak opravdu Mayové? Nebo jde jen o náhodu, prostě potřebovali pro estetickou stránku věci vložit nějaký obrázek? Prostě nevíme úplně vše, nežili jsme v té době, tak z jednotlivých střípků se snažíme vytvořit celek, který nemusí být správný.
Abych se ale vrátil. Spousta lidí věří, že v r. 2012 bude opravdu konec světa. Jenže to souvisí s tím, co jsem psal výše - lidé nemají dostatek informací. Podobně jako člověk před 50000 lety nevěděl, že blesk neznamená hněv boha, ale jen přenos náboje z mraků na zem, teď lidé neví, co stojí za majským kalendářem, co stojí za jinými jevy, které nedokážou vysvětlit. Většinou řeknou, že jde o podvod, v případě roku 2012 však jde o něco, co jistě ještě zavdá vzniku spoustě náboženství a sekt. Lidé budou v r. 2012 žít v nejistotě "co když se to doopravdy vyplní?", podobně jako se člověk dřív bál hněvu bohů.
A pak to přežijeme, zasměje se nad naší naivitou a za pár desítek let budou naši potomci říkat, jací jsme byli hlupáci, že jsme něčemu takovýmu mohli jen na chvilku uvěřit. Podobně jako dnes lidé nadávají na náboženství, že to přineslo jen zlo a nepokoje (to může říct jen opravdu krátkozraký člověk), zároveň se ale třesou strachem z neznáma a věří... možná ne na bohy, ale na zázraky, jako je tento, že byl předpovězen konec světa. V čem se lišíme od pračlověka? V ničem, jen máme více znalostí. Dokud nebudeme vědět vše, budou tu stále náboženství a víra.

7 komentářů:

g33k řekl(a)...

Mozna jen mayove nemeli dostatek mista tak se rozhodli pro "docasne" reseni, ktere jim vydrzi do roku 2012 a pak by asi "upgradovali". Neco jako obdoba problemu s UNIXovim casem, ten nam vydrzi jen do roku 2038 a taky netvrdime ze to bude konec unixovich systemu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Year_2038_problem

m1c4a1 řekl(a)...

Jo, to by se dalo použít za takovou paralelu. :)

Apropos to s tím Unixovým časem je proto, že datový typ time_t, co se používá pro uchovávání systémového času, je 32-bitový. Stačí ho přehodit na 64b (jako že se to v moderních systémech už dělá) a hned to vydrží do nějakýho roku 292 000 000 000. :-)

NN řekl(a)...

Tak nevim co je horší. Jestli bejt ateista nebo věřit v boha, ale nechodit vůbec do kostela a modit se, jen když něco potřebuju... stydim se.

m1c4a1 řekl(a)...

To je celkem dobrej postřeh, ale je to v podstatě na ten samej způsob.

m1c4a1 řekl(a)...

Tak mi došel komentář, že je v článku chybný fakt, že konec kalendáře není v r. 2012. Díval jsem se do Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Mayan_calendar) a našel jsem:

The Mesoamerican Long Count calendar forms the basis for a New Age belief, first forecast by José Argüelles, that a cataclysm will take place on or about December 21, 2012, a forecast that mainstream Mayanist scholars consider a misinterpretation, yet is commonly referenced in pop-culture media as the 2012 problem.

"For the ancient Maya, it was a huge celebration to make it to the end of a whole cycle," says Sandra Noble, executive director of the Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies, Inc. in Crystal River, Florida. To render December 21, 2012, as a doomsday or moment of cosmic shifting, she says, is "a complete fabrication and a chance for a lot of people to cash in."

Anonymní řekl(a)...

Konec světa se blíží a NIKDO už tomu nezabrání... Je pozdě... Všechny hororové a sci-fi scénáře o Apokalypse se stanou skutečností. Až nastane věk 5. slunce, spojí se žilvy a slunce proti zemi tak jako kdysi. Tak jako v době dinosaurů, byli větší než my milionkrát jakto že nepřežili výhoda či nevýhoda? Nepřeežije nikdo zkáza se blíží a nikdo ji už nedokáže zastavit jelikož je už tak blízko že si jí lidé všimli až teď... Mayská proroctví studuji již od svých 11 let není to nic oproti vědcům studujících genetiku a další vědy více než padesát let, ale je už pozdě zachránit národ. Lidé se o tom začínají dozvídat teď protože konec se blíží a nejsou to jenom máyové kdo předpověděli konec světa roku 2012 -římané, číňané a mayové. Konec je na cestě a zhouba se blíží hororové a sci-fi scénáře se naplní a Apokalypsa pohltí svět jako bonbónek. Prostudujte si Maye, sluheční erubce, sluneční skrvrny a vlastně celé slunce, kalendář mayský a další knihy najdete to všude i ve formách videí na youtube.

UŽ JE TO TAK VĚŘÍM A KONEC SE BLÍŽÍ

Anonymní řekl(a)...

povim to jednoduse na kazdy povesty je neco pravdy a jestli majove nemeli pravdu stejnak se znicime samy apokalypsa nas nemine