20.1.09

Obama - prezident prediktivní analýzy

Zhruba za 3 hodiny začne v USA inaugurace nového prezidenta Baracka Obamy. Nemysleme teď na politiku a na jeho politické názory, ale podívejme se, jakým způsobem byl zvolen. Vycházím ze článku "Vítězství (adresného marketingu) pro Baracka Obamu" časopisu Strategie č. 46/2008.

Každý asi slyšel, že americké volby 2008 byly nejdražší v historii. Věřím, že další volby budou ještě dražší, podobně jako olympiáda a další světové události. O Obamovi slyšel snad každý, volby prezidenta USA jsou něco jiného, než volby na Novém Zélandu. Tým B. Obamy však využil znalostí sociologického výzkumu, využil se software firmy SPSS, využívající algoritmů prediktivní analýzy. Ten v podstatě předpovídá, jak voliči (masa lidí, která se chová podle určitých pravidel) budou reagovat na různá témata, jako je terorismus, ekonomická krize, Irák. Jak budou reagovat na různá hesla ("I can" se celkem ujalo), jak se chovat v té a té vrstvě obyvatel atd. Toho pak bylo využito při microtargetingu, tj. marketingové metody zahrnující osobní emaily, telefonáty, osobní návštěvy, SMSky, atd. Prostě taková ta vlezlá reklama, kterou aspoň já nemám rád. Politické strany v USA do ní investují peníze v řádech miliónů dolarů. U vlastenecky vybuzených Američanů to jistě zapůsobilo, cítili, že právě jejich hlas bude důležitý.
Jak jsem již napsal, lidé se chovají jako předvídatelné stádo (v uzavřených prostorách se dav lidí v pohybu chová zase podobně jako kapalina) a prediktivní analýza umožní předpovědět, jak se toto stádo bude chovat. Myslím si, že použití těchto moderních marketingových metod způsobilo vítězství Baracka Obamy, ne přímo jeho názory a politické myšlenky. Masa lidí je vrtošivá, jde to krásně vidět i u nás, kde se u vlády skoro pravidelně střídá pravice a levice, protože byl lid nespokojen s danou vládou. Jenže lid bude nespokojen vždy.

2 komentáře:

g33k řekl(a)...

Tohle je docela zajimava, vec nedavno jsem cetl, mikroekonomii a chovani od Franka, (fakt zajimava ucebnice). A co jsem tak vypozoroval tak hodne lidi jedna v rozporu s ciste logickym uvazovani. Jinymi slovy neumi si zpocitat 2+2. Politici tohle pochopitelne vedi a proto se tim ridi. Zarny priklad je dotovane zemedelstvi, z ekonomicke hlediska je dotovane zemedelstvi hloupost, protoze nejvic na nem videlaji ti co produkuji a jsou na tom uz tak dobre. Ti co produkuji malo a maji problemy tak na tom i s dotacema budou stejne jako po nich, to je jednoducha matematika a zakon nabidky a poptavky.
Buhuzel soukromy zemedelec Franta tento zakon nezna a zrejme ani neumi, nebo nechce umet matematiku zakladni skoly. Proto bude zvolen ten politik, ktery ho bude dotovat a na ten, ktery mu skutecne pomuze.

Zajimalo by jak moc takoveto softwary pocitaji s takovouto nelogicnosti, zrejme jsou zalozeny na pruzkumech verejneho mineni, rekl bych.

m1c4a1 řekl(a)...

Určitě to počítá i s takovými fakty. Ony se ještě dělají tzv. exit polls, tedy ankety a dotazy na podobný či stejný otázky PO dané akci, aby se zjistilo, jako moc přesný odpovědi ty otázky PŘED danou akcí. Ty výsledky nejsou nikdy přesné, ale s určitou pravděpodobností se trefí.