19.2.09

Internet přes Bluetooth a Vodafone

Koncem roku jsem si pořídil na mobilu vánoční dárek Vodafone - internet v mobilu na půl roku zdarma. To jsem hned začal využívat v samotném mobilu a pokud to bude opravdu stát těch 177 Kč měsíčně, nechám si to zřejmě i po uplynutí platnosti dárku (vzpomínám si, jak jsem ještě tak 4 roky zpátky fungoval výhradně na podobně službě od Eurotelu za nějakých 799 Kč měsíčně).
Každopádně jsem začal přemýšlet, jak rozjet Internet z mobilu i v notebooku a to nějak bezdrátově. Přece jen kabel s sebou netahám pořád a popravdě, kvalita konektorů u Sony Ericssonů řady W810i je dost mizivá, takže by to pořád vypadávalo. Protože mám na noťasu Bluetooth a mobil to zvládá taky, rozhodl jsem se pro připojení přes něj.
Takže jak na to pod Linuxem? Zkoušel jsem řešení přes ppp, ale to se mi nepovedlo (telefon vytáčel, ale na mobilu se objevilo, že se připojení nezadařilo), zkusil jsem to tedy přes PAN. Protože návody na netu byly chaotické nebo neúplné, rozhodl jsem se udělat svůj (a český! :-)
1. Rozjíždíme Internet v mobilu
Nejprve je třeba rozjet internet v mobilu. To je u Vodafone třeba aktivovat, liší se to nejspíš podle toho, zda používáte tarif nebo kredit. Doporučuji projít stránky Vodafone.
Máme-li aktivováno, je třeba nastavit mobil. Na mém SE W810i je třeba nastavit adresu APN na internet, uživatelské jméno a heslo zůstávájí prázdné, vyžádání hesla je vypnuté, adresa IP, DNS nic neobsahuje, ověření mám nastavené na PAP, komprese dat a komprese hlavičky je zapnuta. Existuje pohodlnější možnost nechat si zaslat na mobil od svého operátora konfigurační SMSku, která to udělá všecko za vás (funguje nejspíš jen pro tarifní zákazníky).
Máme-li nastaveno, můžeme zkusit připojení buď v integrovaném prohlížeči nebo třeba v mé oblíbené Opeře Mini.
2. Příprava Linuxu
(všechny následující operace jsou prováděny pod uživatelem root)
Předpokládám, že již máte funkční a rozjetý přenos dat přes Bluetooth. To tu nebudu rozebírat, článků je na toto téma dostatek.
Dále je v jádře třeba mít natažen modul bnep. Ověříme, zda již není načtený:
lsmod |grep bnep
a pokud ne, načteme jej přes
modprobe bnep
Nemáme-li modul, je třeba jej zkompilovat, v jádře hledejte volbu BT_BNEP.
Předpokládám, že již máte nainstalovaný balíček bluez-utils (bez něj byste asi neměli rozjetý ten Bluetooth). Musím zmínit, že je třeba upravit /etc/bluetooth/rfcomm.conf: nevím proč, ale channel je třeba mít nastaven na 2 (když jsem to měl nastaveno na 1, fungoval mi přenos dat z mobilu do noťasu a obráceně, ale nefungoval internet), takže můj soubor vypadá takto:
rfcomm0 {
    # Automatically bind the device at startup
    bind no;

    # Bluetooth address of the device
    device 00:1A:75:5F:F8:EF;

    # RFCOMM channel for the connection
    channel    2;

    # Description of the connection
    comment "Muj mobil";
}
3. Připojujeme se k netu
Teď již máme všechno nastaveno. Připojíme se k zařízení:
# rfcomm connect 0
Connected /dev/rfcomm0 to 00:1A:75:5F:F8:EF on channel 2
Press CTRL-C for hangup
V jiném okně použijeme prográmek pand:
# pand --listen --role NAP --autozap
# pand --connect 00:1A:75:5F:F8:EF --service NAP --autozap
Teď to chvilku potrvá, mobil se mi na chvilku kousne. Po této chvilce by se mělo rozhraní objevit v seznamu síťových zařízení:
# pand -l
bnep0 00:1A:75:5F:F8:EF PANU
# ifconfig bnep0
bnep0     Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:1c:26:e5:bf:72 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:330 (330.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
Získáme IP adresu:
# dhcpcd bnep0
a pokud máte rozběhnutá jiná síťová rozhraní, je třeba ošéfovat defaultní bránu, v mém případě jsem ji nastavil takto:
route add default gw IP bnep0
kde IP je na síti Vodafone na konci o 1 větší, než je vaše získaná IP adresa, tedy získáte-li 10.23.218.73, je vaše brána 10.23.218.74.
Teď by vaše připojení mělo bez problémů fungovat! :-) Pingy mám sice děsné a kolísavé, ale na brouzdání po netu, IM a emaily to bohatě stačí. A můžu se hlavně připojit s noťasem kdekoliv!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jedna z veci, proc mam windows... jinak jsem byl s linuxem spokojen... ale mam radeji prostredi, kde kliknu a je to :) presto ubuntu je ubuntu

m1c4a1 řekl(a)...

No popravdě ve Windows Vista se mi to připojení na pár kliknutí najít nepodařilo. Určitě to jde, ale asi bych taky musel googlit.

Samože některý user-friendly distribuce jako je to Ubuntu by to nejspíš zvládly snadněji, na druhou stranu takhle zas pochopím, jak to funguje uvnitř. Každýho zajímá něco jinýho, no. :-)

Anonymní řekl(a)...

Potřeboval bych poradit jak spustit internet na netboku z použitím stahování dat přes mobil.Klidně přes kábel jelikož ho stejně nosím sebou.Mám Nokii 622Oclasic a kábel USB-mini USB.Na mobilu mi internet normálně jede