5.3.08

Vzestup divné rasové korektnosti

Za posledních cca 10 let došlo v naší zemi k hodně změnám. Mimo jiné i k velké liberalizaci, lidé si začínají uvědomovat svoje práva a dožadují se jich. Proto jsou najednou žalovány ve velkém nemocnice, doktoři, policie, školy atd., což dřív nebývalo. Díky tomu samozřejmě narůstají i požadavky lékařů a nemocnic na pojištění a vyšší platy, protože je tím jejich povolání o to rizikovější; i doktorovi se prostě něco nemusí povést a pokud je jejich práce ohrožována neustálým stresem, že budou žalováni, chápu jejich nepokoje a žádosti o vyšší plat, který to má kompenzovat.
Chtěl bych ale mluvit o jiné věci, která dnes začíná být také citlivá. A tou je rasismus. Respektive větší a podle mého přehnaná citlivost na rasové záležitosti.
Možná si někteří ještě vzpomínáte na televizní spot Árijec z České sody. Nevím už, z jakého je to přesně roku, tipuji 10 let zpátky. Lidé to brali jako vtip, zasmáli se, pohodička. Dnes by nic takového určitě neprošlo, autoři by byli souzení za rasismus. Podobně si někteří pamatují ze školky písničku "Sláva nazdar výletu", kde je část "maminka nás pochválí, že jsme jako cigáni, cigáňata". Riskla by si to zanotovat nějaká učitelka dnes?
Ano, uznávám, že je třeba korigovat rasistické výroky. Ale na druhou stranu je třeba uvažovat, že lidé občas myslí něco ze srandy a nebo jen k prostému vyjádření skutečnosti. Před pár týdny proběhl médii nějaký skandál, že ženská neviděla ve tmě černocha, dokud neotevřel pusu a "nerozsvítily" se mu zuby. Kdysi jsem viděl něco podobného - černoch šel v noci okolo Vaňkovky, měl kapuci a vůbec mu nebylo vidět do obličeje. Pak se usmál a viděl jsem ty svítící zuby. Je snad rasismus, když to takhle řeknu? Podle "demokratické" USA očividně ano.
Další věc se stala vcelku nedávno: komentátor řekl o dvou černoších, že jsou jinak opálení. Prostě oba černoši, jen má každej jinej odstín hnědé. I když to nemyslel rasisticky, přesto za to byl umlčen. A jeden pán, co to sledoval, prý málem zkolaboval. Haha, kéž by se tak stalo. Ubylo by lidí, kteří se snaží rasově čistou mluvu dohnat do zbytečných extrémů, které normální společnost jen zbytečně zatěžují.
Také začínám cítit pozvolný tlak na nepoužívání slova "cigán". Jako by to bylo nějak urážlivé, hanlivé. Jako by jediné správné označení bylo "Róm", což je cigánský výraz pro "člověk", pokud se nemýlím. Přitom "cigán" se používá už staletí, bohužel až teď s rozmachem volnosti, demokracie (kterou spousta lidí stále nepochopila) se to začíná najednou měnit? Budou naše vnoučata dostávat poznámky za to, že řeknou "Eskymák" místo "Inuita"? "Indián" místo "původní obyvatel amerického kontinentu"?

I když rasista nejsem, udělám si občas pár vtípků na stranu černochů, cigánů, číňanů. A vůbec mi nevadí, když si nějaký Vietnamec povídá vtipy o běloších. Minimálně v barvě kůže jsme odlišní (jak dlouho bude tento názor ještě korektní?), to je nějaké tabu, na to poukazovat? Možná se ze mě rasista stane, avšak aniž bych na svých názorech cokoliv měnil...

Žádné komentáře: