14.6.08

Arena Cup 2008

Tak dnes skončil můj první turnaj v kickboxu, kterého jsem se zúčastnil jako zápasník. Byla to zajímavá a cenná zkušenost a pěkně se tu o ní rozepíšu.

V prvé řadě jsem již pár týdnu dopředu věděl, že chci jít do váhové kategorie 75-80 kg. Dále je pak už kategorie 81-90 kg, což se mi moc nezamlouvalo, protože jsem měl kolem 84-85 kg. Podařilo se mi za cca měsíc shodit jen jedno kilo vynecháváním sladkostí, bohužel to opravdu nestačilo. Poslední týden jsem už byl smířen s tím, že prostě do té kategorie nastoupím, měl jsem 83 kg, takže bych byl váhově asi nejlehčí, protože ti borci mají váhu vyhnanou k horní hranici kategorie.
S trenérem jsem se dohodl, že to zkusím ještě nějak násilně shodit. Ve čtvrtek před tréninkem jsem se zvážil, měl jsem 83,7 kg. Následoval hodně náročný hodinový trénink, při kterém ze mě lilo jak z konve a po kterém jsem měl o 900 gramů míň, tedy 82,6 kg. Po tréninku jsem měl poslední "jídlo" - proteinovou tyčinku, a pak půst. Až do soboty do vážení na zápas jsem nepozřel krom malinké hrstičky rozinek ani sousto, v pátek jsem měl jen 1,5 litru jablečnýho džusu, který jsem vypil kolem 13. hodiny a od té doby jsem už neměl ani žádné tekutiny (voda ve svalech zvyšuje váhu hodně).
Na místo konání na Lesné jsem dojel včas a zjistil jsem, že vážím (i s kalhotama! :-) 80,5 kg, takže jsem padl do kategorie 81-! :-)

Poté následovaly zápasy. Zkusil jsem nakonec light kontakt i full kontakt.
Nejdříve jsem šel na full kontakt. Vyfasoval jsem Tonnyho Pacandy a zápas začal. Je z něj i video, určitě ho sem časem přiložím. Co jsem ho viděl, tak jsem si přišel strašně pomalej, na sparrincích a při tréninku bývám v kopech určitě rychlejší. Ono dělá svoje to, že člověk čeká na protiúder a nedává do toho všechno a hlavně únava! Nezdá se to, ale zápas 2x2 minuty je opravdu fyzicky náročný, cítil jsem se, jak kdybych uběhl 1500 metrů. :-) Zápas jsem prohrál na body (prý těsně) 2:1. Jak jsem se ale dozvěděl, tento chlapík byl velmi zkušený, údajně se zúčastnil i nějakého mistrovství Evropy a co jsem se s ním pak bavil, tak že 15 let boxoval a dělá trenéra. :-) Viz jeho stránky. Takže myslím, že jsem si na svůj první zápas vedl dobře, nebyl jsem ani jednou odpočítáván a žádnou "zabijáckou" ránu jsem snad nedostal. Tonny se dostal až do finále a skončil druhý, kvůli nějakému ošklivému pádu, kdy si udělal něco s rukou.

Po krátké pauze, kdy jsem se ani pořádně nevydýchal, jsem šel na další zápas, tentokrát na light kontakt. V mé kategorii byl pouze jediný soupeř. :-) Takže nějakou medaili bych si odvezl asi tak jako tak. Každopádně v tomto zápase se mi dařilo lépe, cítil jsem převahu už ze začátku; holt ten kluk byl celkem mladej. Video z tohoto zápasu můžete shlédnout zde.

Osobně na tomto videu vidím klasické chyby, kterých se ne a ne zbavit - ruce dole, málo se kryju. A také mě překvapilo, jak mám pomalý kopy, ale to svádím spíš na vyčerpání, už jsem fakt nemohl. :-) Ale aspoň je co zlepšovat.
V tomto zápasu jsem skončil první a odnesl si tak zlatou medaili a diplom. :-) Mám radost, sice je to taková pidivýhra, ale přece jen nějaká. :-)

Pak už jsem se jen cpal jídlem :-D a sledoval ostatní zápasy. Oriental kickbox a , to opravdu není pro mě, na to mám tréninku moc málo. Holt jsem spíš takovej rekreační kickboxer. :-) Překvapilo mě, jak v kategorii 91+ vyhrál lowkick jeden chlapík, co byl hodně malej a váhu na něm tvořilo hodně "kulatých tvarů" - i přes tento na první pohled handicap byl opravdu rychlej a dokázal porazit i o 2 hlavy vyšší a namakanější soupeře.
Taky došlo u jednoho zápasu k úrazu - jeden chlapík dostal na zemi ještě několik kopanců kolenem do zadní části hlavy, odvezla ho sanitka s těžkým otřesem mozku. I toto k tomuto jistě tvrdému sportu bohužel občas patří. :-(

Nicméně den to byl fajn, já mám prima zážitek a cennou zkušenost a taky pár fotek, který fotil kolega z našeho fightclubu Martin, dají se omrknout zde, některé, kde jsem i já, vybírám. :-)

1. místo v light contactu, vedle můj soupeř:

Náš vítězný tým :-)
Tonny Pacanda, s kterým jsem jel full contact. Ne, ta krev není moje, otíral nějakého svého svěřence. :-)
Po zápase jsem se konečně nažral!!

4 komentáře:

Jen řekl(a)...

Jak my říkáme - gratuláč jaxviňa! Jseš fakt těžkej borec - nebo lehkej? ;-)
Obdivuju, že dokážeš zvládat kromě práce i jistě náročné tréninky a přípravu.
Já jsem zjistil, že díky tomu jak pořád sedím u kompu, úplně ztrácím kondičku a začal jsem přibírat. Já, který jsem měl vždy BMI somálského dítěte... Pořád si říkám, že už s tím začnu něco dělat, nebo se na mne Den vykašle, ale pořád ne a ne začít. Asi bych si měl na sebe vymyslet nějaký donucovací prostředek :-)

m1c4a1 řekl(a)...

Dík! :-)

Práce zabírá dost času, ale tréninky se dají zvládat. Jen se pak nedá dělat už nic jinýho - dojdu domů, najím se a spát. To se pak kupí nádobí, prádlo, práce na zahradě i jinde a podobně. :-)
Jinak já jsem spíš takovej rekreační kickboxer, byli tam borci, co se tomu opravdu věnují naplno a je to snad smyslem jejich existence. :-) Na tělech to samozřejmě taky jde poznat. :-D Ale to já asi nikdy nebudu... no uvidíme. :-)
Tak hodně štěstí s motivací, tu najít je to nejtěžší. :-) Za pár týdnů si na ten pohyb prostě zvykneš a bez něj budou výčitky svědomí. :-)

Montana.AST řekl(a)...

No ještě aby nevyhrál...nic těžkýho na tom není x-D viď?

m1c4a1 řekl(a)...

Nevím sice, kdo jsi a na co konkrétně reaguješ, ale úplně bez dřiny to není. :-)