21.7.08

del.icio.us

Většina lidí jistě používá při surfování po internetu záložky (anglicky bookmarks), aby si nemusela pamatovat adresy všech zajímavých či často navštěvovaných stránek. Tyto záložky jsou uloženy v souborech prohlížeče.
Problém vyvstává, chcete-li přistupovat k záložkám i jinde, než z vašeho počítače. Jistě, existují pluginy do prohlížeče Firefox, které umožňují ukládat svoje záložky na net, ale ne vždy máte přístup k Firefoxu s tímto pluginem.
Existují stránky http://del.icio.us, které umožňují tzv. social bookmarking. Jinými slovy řečeno - ukládáte si zajímavé záložky přímo na svůj profil na del.icio.us a značíte je štítky - tagy. Princip je jednoduchý a nezdá se na tom na první pohled nic světoborného, ale opak je pravdou. Díky vašim vlastním štítkům je pak vyhledávání informací daleko snazší, než když použijete vyhledávač. Víte totiž, co na daných stránkách přibližně je a otagujete si je tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Samozřejmostí je přidání si vlastního komentáře k odkazu. Potřebujete pak vyhledat články, co se týkají nastavení webkamery pod Linuxem? Zadáte vyhledávat tagy "Linux", "webcam" a třeba ještě "flash" a ono vám to vrátí všechny záložky, které jste otagovali těmito názvy.
Slovo "sociální" u tohoto vynálezu spočívá v tom, že vaše záložky může prohlížet kdokoliv jiný (samozřejmě lze udělat některé záložky privátní). Uděláte okolo sebe skupinu lidí s podobnými zájmy a můžete procházet odkazy, které jim přijdou zajímavé. Můj profil lze nalézt na http://del.icio.us/m1c4a1.
del.icio.us samozřejmě nabízí plugin do prohlížečů, v mém případě Firefoxu, kterým snadno můžete přidávat linky na váš profil.

Žádné komentáře: