30.7.08

Člověk, kuře, kráva a prase - budoucnost fauny u nás?

Dnes jsem se dočetl další zajímavou věc - šakal míří do Čech, myslivci jsou ve střehu. Podobně před pár dny vyšel článek o šíření dalších šelem do ČR. Vesměs jde o obavy z toho, že tato zvířata budou škodit a nedejbože ohrožovat člověka. Chápu, strach je strach.
Jenže podívejme se, jak současná příroda vypadá. Co vidíme venku za zvířata, myslím tím živočichy větší než 20 cm? Králíky, bažanty, občas nějaká ta srna... ve městech se to zredukovalo na potkany a holuby. Co se úmyslně chovaných zvířat týče, tak jsou to vesměs jen psi a kočky (opomiňme hrstku chovatelů jiné zvěře), pro jídlo prasata a krávy, někde kozy, ovce. Kam se poděla rozmanitost, která tu byla dříve běžná?
Člověk svým chováním vytlačuje ostatní živočišné druhy a jak čtu výše zmíněné články, tak ho to nikterak netrápí. Pak se akorát udělá jen mediální trpká tečka "to a to zvíře vyhynulo". Kam to za pár desítek nebo stovek let dospěje? Bude tu jen člověk a jeho chovná zvěř, ostatní druhy vymizí? Budou znát za 1000 let naši potomci zvířata větší jak půl metru jen z učebnic a obrázků?
Je mi jasné, že nikdo nechce, aby byl ohrožován nějakým medvědem nebo aby mu šakali a lišky pozabíjeli slepice. Je mi také jasné, že myslivci musí přemnožený počet regulovat. Jenže co je to ten přemnožený počet, jaké je to číslo? Bude se časem snižovat? Bude se tolerovat u některých zvířat výskyt byť jediného exempláře? V Beskydech se objevilo 5 medvědů a zvedl se povyk, že tam nemají co dělat. A jak se tam asi dostali, někdo je tam dovezl? Ne, dostali se tam přirozeně.
Myslím si prostě, že je to o toleranci, o uznání faktu, že člověk (se svými potřebami) není jediný tvor na planetě a pokud opravdu nechceme zredukovat faunu jen na chovnou ("užitečnou") zvěř, měli bychom se nad tímto zamyslet. Vzpomněl jsem si teď na nějaký dokument nebo zprávu z Afriky, kde se řešil také úbytek nějakých kočkovitých šelem (tygrů?)... jedna starší paní tam říkala něco ve smyslu: "Když jsem byla mladá, bylo úplně normální, že jsme pracovali na poli a tygři leželi opodál a dívali se na nás a nic nám nedělali, brali jsme to jako normální věc a nebáli jsme se jich."
No uvidíme za pár desítek let, kam se to vyvine... asi budeme dohánět stavy živočichů klonováním, abychom je potom nacpali do zoologických zahrad.

Žádné komentáře: