30.9.08

Výměna správce oken za Gnome

Linux používám od cca 17 let, tedy zhruba 7 let. Zezačátku to byl alternativní systém, časem se však z něj stal systém majoritní, a Windows mám v dualbootu jen pro jistotu. Postupně jsem si zkusil Redhat Linux (myslím verze 5-7 byla ta "moje"), pak jsem přešel na Slackware Linux (verze 9 až 11), až jsem se dostal k Gentoo Linuxu, na kterém jsem doteď cca 2. rok.
Když jsem začínal používat Linux, bylo pro mě jako pro Windowsáka přirozenější prostředí KDE, v té době ve verzi myslím 2.2. Jednoho dne jsem však zkusil lehkého správce oken Fluxbox a na něm jsem zůstal už napořád, tedy takových 6 let. Dění v ostatních správcích oken a desktopových prostředích šlo mimo mě, občas jsem si něco zkusil ve škole (nebo v práci v AVG), ale protože tam jsem to opravdu používal jen ke spouštění pracovních aplikací, neměl jsem dostatečně času si s tím vyhrát.
Předevčírem jsem se rozhodl, že zkusím Gnome, tedy jednoho ze dvou nejpoužívanějších a nejznámějších desktopových prostředí na Linuxu. Zkusím na něm existovat pár týdnů nebo měsíců, kdoví, třeba se mi zažije do krve už napořád. Důvodem vyzkoušení si ho je ten, že chci poznat, co se za ty roky vůbec změnilo a také očekávám nějaké to ulehčení práce. Fluxbox je sice minimalistický, ale to nese svoje nevýhody, vše se musí nastavovat v konfiguračních souborech a než se něco slušně rozjede, znamená to často delší pročítání manuálů (na druhou stranu tomu pak člověk rozumí pořádně do hloubky, jak mu ten systém funguje).
Zatím Gnome nepoužívám dlouho, jen 3 dny, ale už teď můžu udělat nějaké závěry a porovnání s Fluxboxem, které jsou podle mě nejmarkantnější:
  • rychlost - rychlost je opravdu znát, Gnome je pomalejší. Nedělal jsem žádné testy, stačí mi, že to cítím. Prostě pár desítek milisekund trvající prodlevy, které u Fluxboxu neexistovaly a tady mě překvapují (např. stisknutí klávesové zkratky pro otevření terminálu a okamžité psaní příkazů v Gnome nejde tak rychle: stisknu klávesovou zkratku, hned nato napíšu např. ls a ono se to vypíše ještě do předchozího okna, např. do browseru).
  • fonty - s Gnome se mi do systému dostaly nové fonty a jiný způsob jejich zpracování. Fonty jsou vyhlazenější, krásnější... to ve Fluxboxu nebylo. Pokoušel jsem se sice o to a nějaké vyhlazování bylo, ale Gnome si s tím samo a snadno umí poradit nějak líp.
  • jednotný grafický vzhled - sice nejsem nijak ulítlej na barvičky, ale přesto musí obrazovka oku lahodit. Minimalismus může lahodit taky, ale problém byl jinde - aplikace spuštěné v Gtk, Qt3, Qt4, Javě vypadaly každá úplně jinak, prostě to bylo takové přeplácané. V Gnome je vše defaultně naskinované tak, aby to vypadalo stejně, dokonce Firefox má skin nastavený tak, aby zapadal do prostředí.
  • větší výběr aplikací - protože Gnome je komplexní moloch provázaný se vším, jsou aplikace na něm postavené také provázané. Některé projekty bez Gnome knihoven ani nemohly běžet (všemožné multimediální přehrávače třeba). Ano, mohl jsem nainstalovat Gnome knihovny a používat dál Fluxbox, ale přijde mi to jako drbání levou rukou za pravým uchem.
    Další věcí jsou applety, kterých je pro Gnome panel dost; ve Fluxboxu je akorát stařičký slit na dockappy, které se už téměř nevyvíjejí; alternativou budiž gkrellm nebo conky, ale u toho člověk musí zase pomalu umět programovat, aby si nastavil konfigurační skripty dle svých představ.
  • snazší ovládání - pravda, byl jsem zvyklý dělat hodně věcí na příkazové řádce a budu to dělat nadále, ale některé věci jsou prostě zdlouhavé. Chci udělat snímek z webkamery a uložit ho na webový server? Na příkazové řádce jsem to dělal stylem popsaným zde, teď jsem nainstaloval aplikaci Cheese, pustí se mi webkamera a můžu dělat snímky do aleluja stiskem tlačítka myši. Nebo něco nahrát z mobilu do počítače přes Bluetooth a vzpomínat si na složité parametry příkazu ussp-push chvíli trvá; v Gnome se pustí Bluetooth server a nahraje se to raz dva.
    Hodně věcí takto dělat nepůjde, přece jen najet myší na menu, vybrat video přehrávač, v tom najít cestu k filmu a titulkům a pustit je pomalejší, než naťukat to samé na příkazové řádce (schválně jsem si to zkusil změřit a v Gnome mi trvalo spustit film kolem minuty, na příkazové řádce 18 vteřin).
To by snad mohlo stačit, jak říkám, nedělám s Gnome dlouho, uvidíme, jak dlouho mi to vydrží, třeba se po pokochání se moderním desktopem vrátím zase ke starému dobrému Fluxboxu.
A na závěr ještě screenshot z mého nového desktopu.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tak nevím, příkazová řádka asi pro mě nebude, film si pustím z GUI windows XP do 10 vteřin i s titulky (když se snažim ryhcle i za 5 sekund) :)