19.1.08

Trocha negativismu neuškodí

Možná si někteří pamatují, jak jsem před rokem sténal (tady a tady) na obtížnou zkouškou z teoretické informatiky (TIN). Letos tedy TIN opakuji a vůbec to nevypadá světle.
Všechny ostatní předměty už mám hotové a to hned napoprvé, dokonce i obávaný SFC (Soft-computing) se vydařil. TIN zarputile odolává, i když jsem mu věnoval víc času než všem ostatním předmětům dohromady. Zápočet se mi opět podařilo získat, bodů jsem měl před zkouškou zhruba stejně jako loni, skoro 50% lidí se to však nepodařilo. První zkouška dopadla děsně, měl jsem jen 1 den na to, abych se na tu zkoušku naučil, což opravdu nestačí. I když jsem měl během roku seminář STI, kde se počítají příklady z TIN, zkouška byla vyloženě teoretická, samé formálně přesné popisy různých struktur, algeber, operací, algoritmů atd., hodnocení pravděpodobně stylem 0 nebo 15 bodů (protože jsem popsal 3 papíry A4 textem, o kterém jsem věděl, že je dobře, stejně to nestačilo). Prostě jsem to napoprvé nedal (14 bodů), jak lze vidět z grafu rozložení bodů za zkoušku, podobný problém jsem neměl jen já.Na bodové škále jde vidět jedna věc - že je rozložena skoro lineárně lomeně, namísto krásného normálního rozložení, jak by to na "zdravé" zkoušce mělo vypadat. Nemyslím tedy, že je chyba jen ve studentech, ale i na druhé straně. Přednášky i STI jsou po odborné stránce sice dobré, ale na zkouškách se chce téměř nemožné.
Šel jsem tedy na 1. opravný termín, na který jsem měl už "dokonce" 2 dny na učení. Bohužel, ani to nestačilo, i když jsem cítil daleko větší potenciál, jen ty definice z hlavy prostě nedám.
Výsledky 1. termínu ještě nevím, ale je mi jasné, že potřebných 27 bodů nezískám. Zbývá mi tedy poslední termín, který bude za 9 dní. Znamená to týden intenzivních příprav pouze na TIN, ležení jen ve vzorečcích, definicích, dlouhé noci s počítáním příkladů a přepisováním textů domrtva, dokud se z toho nestane Pavlovův reflex. Holt nemám na teoretickou informatiku buňky, tak se to musím naučit jak magor. A snad se to zvládne...
Když ne, čeká mě vyhazov ze školy. S největší pravděpodobností bych si dal hned přihlášku, abych mohl od dalšího zimního semestru znova nastoupit. No uvidíme, co život přinese a nad čím tady budu bilancovat zase za rok.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

No to je fakt síla, ty se na nejtěžší zkoušku učíš CELÝ JEDEN DEN. Kolik se potom učíš na ty lehčí? Vy teda musíte být fakt kvalitní fakulta.

Anonymní řekl(a)...

Preju hodne stesti u zkousky! Kdyby to nahodou nevyslo, tak to neber, ze je konec sveta. Muzes se zase prihlasit do prvaku a neztratis ani tak moc casu, je spousta lidi co to tak udelali. Prodlouzit magist. studium o rok neni zadna ostuda, krom toho budes mit v zime cas se plne venovat TINu (a taky osobnimu zivotu:-)). Urcite stoji za to sam vypracovat domaci ukoly, sice je to hodne casu (u me skoro tyden na jeden DU), ale hodne se u toho naucis a pak ti to pomuze u zkousky. Jinak u TINu je naprosto zasadni pulsemka, neni tak tezka jako zaverecna a ty body sou hodne cenny, protoze dat zaverecnou na 30b. je pocin hodny obdivu. Takze muj recept: ziskat 16b. z DU, 15b. z pulsemky a tech zbylych 19 se s dobrou pripravou da ziskat.

Pro Korda: Problemem teto skoly je velke casove vytizeni studentu, ktere v 1. sem. magist. studia prekracuje unosnou mez, a tak vice nez na inteligenci zalezi na ochote pracovat do umoru (nedej boze, aby clovek sportoval nebo mel pritelkyni, to je ztracen).
Souhlasim s tim jak je TIN udelanej, zarucuje to urcitou uroven absolventu, ale naprosto nesouhlasim s tim, jak je cely ten 1. semestr nastavenej, kdy to spis nuti studenty k opisovani a podvadeni, protoze i ti co maji o studium zajem to nemuzou stihat. A ti co to jedou poctive konci s totalnim vycerpanim (nemluvim o tech 5% geniu na skole). No a zkouska 2.1. je uz jen takova tresnicka.

m1c4a1 řekl(a)...

korda: Za to nemůžu, my si termíny zkoušet neurčujeme. Jinak jak je to kvalitní fakulta, můžeš posoudit třeba tady, jsme v ČR na 5. místě z 28 mezi technickými obory.
Jinak čistýho času se na to učím už pár dní, pokud počítám i loňskej rok. A teď se budu učit celej týden skoro nonstop.

xvalis04: Protože opakuju, tak jsem se snažil dělat to relativně poctivě včetně úkolů, i když uznávám, že ke konci to nešlo - jak zmiňuješ to nastavení semestru, je toho prostě MOC. Ještě v 19 hodin 31.12. jsem dopisoval projekt, to moc normální není.