10.2.07

OpenOffice a Slackware

OpenOffice jsou kancelářským balíkem, plnohodnotnou náhradou nejrozšířenějších MS Office. Jejich výhodou je otevřený kód a proto i multiplatformnost, dále podporuje OASIS OpenDocument, což je formát, který se v budoucnu jistě stane náhradou proprietárního doc formátu.
Software je možné stáhnout na stránkách (i českých) projektu - http://www.openoffice.cz. Pod Linuxem a hlavně pod ne moc rozšířenými distribucemi však může být problém s instalací programu. Sice jsou k dispozici zdrojové kódy, ale kompilace takového robustního balíku není žádná legrace, proto většina uživatelů používá již vytvořené binárky. Jak je vidět, na stránkách je nabízen ke stažení rpm a deb balíček. Přijde mi to celkem nešťastné, že byla vybrána tato volba, protože uživatelé Debianu nebo Redhat Linuxu si OpenOffice můžou nainstalovat pomocí apt-get či urpmi, málokdo to bude tahat přímo ze stránek. Proto jsou uživatelé jiných distribucí s ne tak dobrým balíčkovacím systémem v nevýhodě. Příkladem budiž Slackware Linux, který používám já. Zde uvedu návod, jak je možno nainstalovat OpenOffice z rpm balíčku.

Nejprve stáhněte rpm balíček (např. odsud), sice vše končí na tar.gz, ale podle toho "rpm" snad rpm balíček poznáte. Jako příklad budu uvádět soubor OOo_2.1.0rc2_LinuxIntel_install_cs_rpm.tar.gz. Příkazem
tar -xzf OOo_2.1.0rc2_LinuxIntel_install_cs_rpm.tar.gz
soubor rozbalíme do adresáře RPMS, do kterého se přesuneme příkazem
cd RPMS/
V adresáři RPMS/ vidíme spoustu souborů s příponou rpm. Příkazem
rpm2targz *.rpm && rm -f *.rpm
převedeme rpm balíček na tar.gz. Poté se zbytečné soubory rpm vymažou. Podobně je možno pokračovat v adresáři desktop-integration/, který přidá OpenOffice do menu apod.; já tuto možnost nepotřebuji, takže nepoužívám. Teď je třeba soubory tar.gz rozbalit a přesunout na určité místo. Nápověda programu rpm2targz (či rpm2tgz) říká, že je možné nainstalovat tuto aplikaci přes installpkg. Problém je, že pokud to převedete přes rpm2targz a ne přes rpm2tgz, pak budete mít soubory s příponou tar.gz, které jen tak nenainstalujete. A pokud budete mít příponu tgz, pak se to sice podaří, ale osobně se mi nelíbí, když pro každý ten soubor je záznam v pkgtool, nevypadá to jednotně a pak se to i hůře odstraňuje. Proto preferuji rozbalení do jednoho adresáře se zachováním původní cesty, takže do /opt/openoffice.org2.1. To se dá udělat takto:
for i in *.tar.gz; do tar -C / -xzf $i; done
Znamená to, že se vezme každý soubor s příponou tar.gz, rozbalí se a uloží do kořenového adresáře (no a protože /opt je standardní adresář, není na tom nic divného). Pokud to chcete rozbalit jinam, stačí změnit -C / za něco jiného.
V /opt/openoffice.org2.1/program se pak nachází všechny spustitelné součásti balíku (sbase, soffice.bin, swriter atd.). Na ty stačí buď udělat symlinky nebo přidat cestu k nim v menu. Adresář RPMS už nebudeme potřebovat, takže stačí ho smazat:
cd .. && rm -rf RPMS/
Snad tento článeček někomu pomůže zprovoznit tento skvělý kancelářský balík pod Slackwarem. ;)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

emerge openoffice-bin

:o)

Anonymní řekl(a)...

ale já osobně použil zdrojáky... :)

(sry za rozdělení do dvou :D )

m1c4a1 řekl(a)...

Čéče, mně to píše:
bash: emerge: command not found
Že by to bylo tím, jak to zprovoznit pod Slackwarem a ne v Gentoo? :)

Bych to zkusil se zdrojákama taky, ale protože to není klasický configure && make && make install a nemám čas a ani chuť si hrát s miliónem voleb, řešení dependency hell a podobně, tak to udělám radši takto.

Anonymní řekl(a)...

Je to bezva, jen nevím jak napsat n,d,t a další písmena s háčkem, stejně tak jako velké U s kroužkem. Fakt je, že mi to nejde ani v KWord - kde a jak se to dá přenastavit, aby to šlo?

m1c4a1 řekl(a)...

Nebude to spíš špatným nastavením X-serveru (klávesnici mám PC105).

Anonymní řekl(a)...

Řešení je zde - viz předposlední příspěvek -: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/247318