23.5.07

Vrátit tělesné tresty do škol

Poslední dobou se v novinách setkávám často se zvyšujícím se násilím a trestnou činností mladých dětí. Extrém toho budiž Amerika, kde se střílí po školách už skoro "běžně" - viz. poslední případy zabijáka na univerzitě ve Virginii a nebo na střední škole v Columbine v roce 1999 (objevil jsem z toho video z bezpečnostních kamer, doporučuju pouze pro otrlé). U nás se zatím nic takového nestalo až na jeden případ - ubodání učitele na učňáku 16-letým frackem v r. 2004, dostal za to pouze 9 let, viz článek. U článku je i výpis dalších případů napadení žáků učitelem.
Před pár týdny jsem objevil zajímavý rozhovor (video pro ty, kterým se nechce číst) s psychiatrem, který situaci v současnosti krásně popisuje. Zítra má v novinách vyjít článek, jak si reportérka vyzkoušela kantorské umění.
Vidím sám, jak morálka mezi mladýma děckama klesá. Pravda, to říkala každá generace "za nás jsme to dělat nemohli", ale není to až příliš? Když jsem chodil na školu já, neodvážil se nikdo říct proti učiteli křivé slovo. Pravda, chodil jsem na osmiletý gympl s cca 250 žáky, takže atmosféra tam byla takřka rodinná. Bratr a pár mých známých však chodili o pár let později dále na základní školu až do deváté třídy a co jsem slyšel, to mě naplňovalo nepříjemným úžasem - nadávání na učitele bylo na denním pořádku. Už tehdy byl vidět rozdíl mezi "domácím" gymnáziem a "velkovýchovnou" s několika tisíci žáky. Pár let po ukončení gymnázia jsem se bavil s bývalým třídním, jak to na škole klape a říkal, že je to opravdu hrůza. Krom toho, že se noví žáci hůř koncentrují a učí, rapidně klesá jejich morálka, dělají nepořádek...
Kde je chyba? Myslím, že je to tím, že se vytrácí autorita učitele. Jak mnozí možná neví, na školách už se bít nesmí. Pamatuju si ještě na základku, kdy nás učitelka tahala za kotlety nebo nás učitel pořádně stiskl za klíční kostí. Ano, nadávali jsme na něho, ale měli jsme před ním respekt, nesoustředili jsme se na nic dalšího a nedělali jsme kraviny. Jaká je to dnes doba, když deváťák nasadí učiteli na hlavu koš, ostatní si ho točí mobilem a učitel nemůže udělat nic víc, než mu napsat poznámku? V dávných dobách byl učitel Někdo, byla to vážená osoba, ke které vzhlíželi ostatní jako k někomu, kdo něco ví. Z diskuzí na iDnes jsem vyčetl, že dřív rodiče i nabádali učitele, aby dal tomu jejich pár výchovných pohlavků (když už se nebilo rákoskou), dnes si rodiče na třídních důtkách stěžují na učitele, že je na ně moc přísný, že na ně křičí a že to jejich dítko je přece to nejlepší a nic by nikomu neudělalo. Opět se ptám: kde je chyba? Patnáctiletý děcka nejsou už tak blbý, dokážou lhát, dělat intriky a smutný očička. Proto se na ně musí přísněji. Větší a větší volnost, rádobyhumanistická západní výuka se nemusí vyplatit, vidíme to krásně na "nejdemokratičtější" zemi světa - USA.
Nejsem pro žádné bití, že dítě dojde domů se zakrváceným obličejem, ale pro výchovný pohlavek, liskanec... rodiče se tomu nyní brání, že přece nebude cizí člověk mlátit jejich dítě. Jenže musí si uvědomit, že ho nevychovávají jen oni. Děcko je půl dne ve škole a tam nemůže růst jako dříví v lese, protože jediný, kdo ho může potrestat, je rodič, který dojde večer z práce a nemá sílu řešit "kraviny", že si jejich synáček např. lepil žvýkačku na lavici. Výchovnou funkci tam přebírá učitel a ten to má sakra těžký, když může ovlivňovat dění ve třídě jen slovy a poznámkami. Před pár dny se stal případ kousek od nás v Pozořicích, že učitel dal holce facku, že jí praskl ušní bubínek. Ano, nehoda se stane, to není dobré, ale určitě to učitel neudělal schválně s tím, že jí roztrhne bubínek (na to není třeba žádná velká síla, stačí, když dlaň neprodyšně "sedne" na ucho). Ta holka na něho zavolala "Nazdar" a přidala nějaký vulgární slovo. Za to vidím facku jako adekvátní výchovný prostředek. Učiteli za to hrozily 2 roky vězení. Prostě měl smůlu... ale z takových vyjímečných případů se nedají dělat závěry.
Pak se nemůžeme divit, že chtějí učitelé zvednout plat, protože za 10 tisíc měsíčně bych takovou psychickou makačku taky nedělal. Hlavně bych na jejich místě chtěl větší pravomoci nad žáky, zejména staré dobré a účinné tělesné tresty.

26 komentářů:

Ewigkeit řekl(a)...

No de videt, ze uz mas zakladni a stredni skolu davno za sebou. Dneska je opravdu jina doba, ale nezmenili se jenom zaci, ale i ucitele. Nebo ti snad pripadne nermalni, ze ucitel o nekom pred celou tridou rekne, ze se chova jako kurva? Ja myslim ze asi ne (btw. rekl to jeden z tech "vazenych" profesoru z toho malyho rodinnyho gymplu o kteryms tak basnil). Byla tomoje kamaradka a snazila jsem se ji branit, nejen ze jsem neuspela, ale dokonce jsem se dozvedela, ze jsem stejna jako ona.
Ucitele maji taky svoje problemy a vrtochy a neni ojedinely ze si vyiji zlost na zacich(krici na ne a neboje ponizuji). Myslim, ze kdyby byly znovu povoleny telesny tresty, tak by tech protrzenejch bubinku bylo daleko vic! To jak si ucitel umi nebo neumi udrzet kazen je jen na nem, na jeho pristupu...budto dojde chudacek malickej s vydesenym oblicejem do hodiny a vlci sezerte si me nebo dojde razne a proste nedovoli aby v hodine nekdo vyrusoval(viz. p.p. Bicanova..prez to co ona rekne vlak nejde a nikdo ani nepomysli na to, ze by nachvilku nevenoval pozornost jejimu vykladu, ktomu vsemu navic zna spoustu faktu a ruzny "drby" z te dane doby, takze neni ani duvod). Kdezto kdyz ti do hodiny dojde ucitel co zna strohy fakta a jeste je ani neumi podat a nedokaze si sjednat poradek, tak to je pak tezky, takovy lidi by proste nemeli ucit.
A k tem studentum jak z USA tak od nas, cozabili nebo napadli ucitele...v dnesni dobe jsou mnohem vic zviditelnovany rozdily mezi lidma a na tech skolach kde velkej kolektiv to de videt hodne. Ti lidi jsou vetsinou okrajova cast spolecnosti a castojsou sikanovani, nerikam ze to omlouvajejich ciny, ale mozna kdyby si na nich ostatni neprizivovali svoje ego, tak by k nicemu takovymu nedoslo.

m1c4a1 řekl(a)...

A co jinýho učitelům zbývá, než na žáky řvát, když už je jinak potrestat nemůžou? Tak je seřvou... neboj, i za nás se stalo, že učiteli povolily nervy, seřval žáčka a poslal ho za dveře. Akorát jsme z toho nedělali takovou vědu. Přišlo nám to ještě totiž normální, že když někdo dělá bordel ve třídě, že má být potrestanej.
Bičanová má respekt, protože je taková povahou. Každej má ale povahu jinou, takže někdo nechce působit jako tyran, ale jako kamarád a to se mu vymstí. Problém je v tom, že děcka nemají už strach z toho, že dostanou poznámku nebo důtku, protože udělají doma ty smutný vočka a papínek to nějak urovná.
Zajímavý, že o mnoha školních vrazích (ne o tom posledním z Virginia Tech) se vykládá, že byli úplně normální a nikoho by nenapadlo, že by něco takovýho mohli udělat. A i kdyby, čím to je, že si ostatní na nich přiživují svoje ego? Zase pokleslá morálka, nedostatek výchovy - z USA přišly videa bitek žáků natáčených mobilama, v ČR už byl jeden takovej případ taky.

Ewigkeit řekl(a)...

I s kamaradskym pristupem to de...podivej se na Dvoraka. Ucitel proste nemuze bejt kazdej, kdyz na to clovek nema dost silny nervy, tak to proste nemuze delat, stejene tak jako clovek se slabym zaludkem nemuze delat patologa. Aniv dnesni dobe neni divny ze ucitel posle nekoho za dvere a to pravem, to je trest adekvatni, ale ne toho zaka urazet a podobny, to uz je daleko za hranici jeho kompetence.
Ty ruzny videa a nasilnosti jsou podle myho nazoru zpusobeny uspechanou dobou. Vetsina decek vidi rodice az vecer a rano jim stihnou leda tak rict ahoj. Z vlastni zkusenosti vim, ze pak clovek zacne budto vysedavat u pocitace nebo nekde s kamaradama. Je to jiny u holek a jiny u kluku...holky si sednou a probiraji co a kde, kdy, jak, kdo a s kym a teda i nejaky rozumnejsi veci. Kluci potrebujou nejakou tu "akci" a to obcas zajde i k tomu, co udelali ti devataci. Je fakt, ze moralku ma lidstvo fakt trosku v troskach a kourici jedenactileti smradi, patnactky vysedavajici po hospodach s pivem v ruce a jiny takovy vykvety dnesni doby jsou uz prilis. Ale jak starnu, tak zistuju, ze ja jsem nebyla jina a ty jejich duvody chapu...je to takovej protest proti dospelosti a zaroven jeji "zdanlivy dosazeni". Ty decka uz proste musej bejt velky, jak jinak si vysvetlit, ze jim rodice kazdy rano daji penize at se samy postaraji. Lidi potrebujou spolecnost, bejt v kolektivu...kdyz ten kolektiv nemuze bejt rodina tak jsou to proste tyhle party s uvolnenou moralkou.

Elissa řekl(a)...

Nezbývá mi nic jiného než souhlasit s váma oběma.. Každý máte pravdu a mám takovej dojem, že dnešní doba je pěkně nechutnej začarovanej kruh. Bohužel děcka si víc dovolujou, protože vlivem internetu, televize a podobných věcí jsou u zdroje všelijakých informací a událostí a uvědomují si sebe jako samostatnou a svéprávnou osobnost dřív.. A když se jim něco nelíbí, tak proti tomu prostě bojují. Rodiče nemají čas ani na sebe, natož na děti, takže do výchovy prakticky už nezasahuje skoro nikdo. Kamarádi a společnost, do které se dostaneš ti většinou určí směr, kam budeš kráčet. Ve větších městech je to ještě horší a děcka jsou pěkně zkažený. Do určité míry se to dá snést, problém je, že oni neví, kde ta míra končí...
Ještě k těm učitelům. Já si s většinou učitelů na škole rozumím a i když na ně třeba děsně nadáváme, tak když je pak potkám na chodbě nebo kdekoli jinde dá se s nima vpohodě mluvit a jsou moc fajn. To, že neumí učit a udržet si autoritu, to je děsně individuální a někdo to prostě neumí..

m1c4a1 řekl(a)...

Teď se objevil další případ: učitel zmlátil žáka za to, že dělal bordel a ostatní to natočili na mobil. Je to teda vytržený z kontextu, takže kdoví, co se dělo předtím, ale už jen na videu je vidět, že ti žáčci tam mají z výuky prdel... za nás třeba nikdo v ruce mobil držet nesměl, učitel došel, chladnokrevně ten mobil vzal a hodil ho do koše, odkud si ho studentík mohl po hodině vytáhnout. Tady si to natáčí a dělají bordel... nedivím se, že učiteli ujedou u takových fakanů nervy. Navíc to bylo pár facek, z kterých si může dělat něco jen ufňukánek. Viz článek.

Ewigkeit řekl(a)...

Tak to je asi ufnukanek kazdej krom tebe. To ze ty ses pan "vsechno zvladnu a nic me nerozhazi" neznamena, ze jsou takovi vseci!!!
V dnesni dobe je mobil naprosto bezna vec, coz za tebe nebyla, takze si nemyslim, ze bys to mohl objektivne posoudit. Mas proste moc vyhranenej nazor, kterej bys mozna uplatnil v nejake kaznici nebo skole pro nezletily delikventy, ale na normalnich skolach se tak proste se studentama jednat nemuze, coz je myslim dobre!

Anonymní řekl(a)...

Hlavne se nesmi zapominat i na to, ze v dnesni dobe se na pedak dostane skoro kazdej. Kdyz ja jsem pred x lety sel na vejsku, tak vsichni co se nedostali kam chteli .. sli na pedak. Z tech vsech je polovina co to dela jen pro titul a po studiu neuci, a druha polovina co stejne nic jineho neumi a do skolstvi nastopi. Bohuzel ovsem tech co to skutecne chce delat je minimum.
Souhlasim v podstate se vsema nazorama co tu padly. Jak s problemem narustajici nezvladatelnosti decek tak i s profesorama co ve skolstvi nemaj co delat.
Narusta agresivita mladeze. Vcera jsem byl svedkem jak v Brne ctyri nezletili ozrali fakani vymlatili okno v autobuse v rozjezdu. Skutecne zabava. V rodine mam nekolik profesoru a obcas se mi donese co decka dnes vyvadeji. Ano ... za nas tohle nebylo (bylo ale ne v takovym mnozstvi) I tak nesouhlasim s telesnyma trestama. Jelikoz dobrej profesor je nepotrebuje a spatnej profesor nema ucit. Problem je si myslim trosku jinde. 1. v rodine kde je dnes naprosto uvolnena vychova a za 2. v postradatelnosti zaka/studenta a to zvlaste na srednich skolach ... kde v dnesni dobe je kazdej student jen jakejsi listek k penezum ze statni pokladny. Kdyby fungoval zakon chces se ucit .. fajn .. nechces se ucit a delas bordel taky fajn .. zitra se pakuj, bylo by to taky o necem jinem. Takze v podstate tri veci co jsem tu zminil .. kvalita profesoru sla dolu, vychova decek sla dolu, skolstvi neumoznuje zdravou selekci ...

Anonymní řekl(a)...

2 Ewigkeit: ted se musim priklonit na stranu m1c4a1a. Mobil opravdu do vyucovani nepatri. Stejne jako cokoliv co se netyka tematu. Ostatne za nas mel mobil uz skoro kazdej, to neni jen vymozenost poslednich let. Ale muzu klidne i argumentovat jinym prikladem. Kdyz si nekdo cetl casopis nebo knizku pod lavici tak pamatuju, ze neprodlene vyletela oknem...

Ewigkeit řekl(a)...

To smoon: Je fakt, ze v hodine by se mel davat pozor a ne si hrat s mobilem, ale stejne tak jako vy jste meli knizky, tak my ted mame mobily. SMS pise jen par lidi, vetsinou se hrajou hry nebo poslouchaj mp3. Je to takovej zdroj zabavy kdyz je ta hodina fakt k nepreziti.
Nataceni ruznych bitek nebo i "zajimavosti z vyucovani" je dnes docela casty. Svet se proste zmenil a lidi se zmenili taky. Dnešní svět je o překonávání stanovených hranic což se týká snad všeho, bohužel (někdy bohudík, protže občas je to sranda) i nekalostí co se dějí ve školách.

m1c4a1 řekl(a)...

Dělání hovadin není žádný posunování hranic (a jestli ano, tak pánbůh s námi a zlé pryč). Mohl bych vyhledat i videa, co dělají ty děcka za jiný věci, ne pouze konflikty s učitelama - holka si vyleze na učitelskej stůl a tancuje si na to nějakej kruťzadkem tanec; borečci si hrají na nějakou ruskou školu, mlátí sebou o tabuli, kopou se, hází ze schodů, šikanují spolužáky; na záchodech vychlastá jeden flašku vodky a pak se točí, co to s ním dělá v hodině.
Jinak když už jsem zmínil šikanu - ta se teď taky rozrostla kvůli pokleslé morálce. Je i ona jen běžným následkem toho, že svět se změnil a patří to k obyčejnýmu životu ve školách?

smoon: No máš recht, že učitele teď dělá kdekdo, ale třeba poslední případy bití děcek se týkaly starší generace učitelů. Jak píšou v těch článcích a obhajují učitelé - kdo neučí, nepochopí. Stejně tak to obhajuje ten psycholog z článku - stačí den mezi takovýma děckama a je to na prášek proti bolení hlavy, co mají dělat učitelé, co jsou takovýmu tlaku vystaveni den co den?
Nechci říkat, že bití je jediným spásným řešením, jak vrátit morálku zpět, to určitě ne, naopak pouze bitím se to nespraví určitě. Co je třeba, tak jsou tresty, který následují ihned po porušení nějakých pravidel chování. Když se dneska nemůže ani držet po škole, kam ten svět spěje? Jakou má učitel možnost žáka potrestat?
Je pravda, že začít by se mělo ve více směrech, je to chyba systému. Jsem pro radikální snížení věkové hranice trestní zodpovědnosti aspoň na těch 14 let, protože v té době už děcka ví, co dělají... jak tu elissa psala, že děcka jsou vyspělejší mnohem dřív. Jsem pro vyšší dotace školství, protože jak píše smoon, učitelé si kvůli financím nemůžou dovolit jen tak vyhazovat žáky ze středních škol, který už nejsou ze zákona povinný. Taky by měli nést za děti odpovědnost rodiče a ne ještě obhajovat jejich prohřešky. A jsem pro zavedení tělesných trestů jako formy trestu - mělo by to o to větší účinek, že už to není tak častá věc jako poznámka, kterých se žáci vůbec nebojí.

Anonymní řekl(a)...

Mno asi se tu schodneme, ze telefon do vyucovani nepatri, ale je to naprosta malickost oproti jinym zde zminenym problemum.

2 m1c4a1: ja si prave vubec nejsem jistej, ze by telesne tresty k necemu byly. Na stredni vubec ne. Jelikoz pokud bys vyrostka neserezal rakoskou ze bymel pruhy pres prdel tak by se ti leda vysmal. Na stredi si myslim, ze jedina schudna cesta je mit moznost studenta vyhodit. Preci jen vyhazov ze skoly je docela velkej strasak zvlast kdyz v te dobe si studenti uvedomuji ze ji potrebuji. Na zakladce je to vec jina a vetsi problem. Ono neni problem zacka nechat nekolikrat opakovat a pak ho vyhodit s papirem ze je debil a neni schopen zakladniho vzdelani dosahnout a nebo ho poslat do zvlastni. Ale problem je ze zacci si jeste neuvedomuji proc vlastne do te skoly chodi. Takze tam by se teoreticky telesne tresty dali zvazit. ovsem je potreba zvazit zda toho nebude ucitel zneuzivat, zda nebudou decka psychicky tejrany, zda vubec ucitel dokaze urcit hranici mezi vychovnym pohlevkem a serezani na hromadu, zda by kvuli tomu nevznikali jen dalsi konflikty zak vs. ucitel, co by se stalo kdyby se zacek uciteli postavil. atd atd .. je spoustu aspektu. Myslim si ze ucitel by mel byt i castecne psycholog, co dokaze resit situace. Dokaze problemove jedince odfiltrovat a venovat jim vetsi peci, zajimat se o rodinne zazemi a hledat duvody proc je problem a nasledne je odstranovat. Jak uz tu bylo zmineno, skola vychovava. A az tohle vsechno bude ochoten ucitel svemu zamestani dat, nejsem proti aby mu byl plat zvysen. Ovsem jsem proti, aby bylo pridano cloveku co si oddela 4 hodiny denne a to zpusobem, ze je to katastrofa ....

Ewigkeit řekl(a)...

Jenomze ta katastrofa je to v dnesni dobe u obrovskyho mnozstvi ucitelu. My treba mame chemikarku...vytahli ju z duchodu, ktera nema problem nekoho prastit a treba i poradne, ale ne proto, ze by si to ten clovek nejak extra zaslouzil, ale proto, ze si nedokaze udrzet poradek jinak. Jeji vyklad je katastrofa, nudnej, nezazzivnej a nic nic vic nez to co ma napsany na tech svejch jeste za komunistu vytvorenejch papiru nevi. Kdyz se na neco zeptame, nebo ju upozornime na nejakou chybu, tak proste rekne at jsme z ticha nebo kdyz uz ji fakt rupne v begne tak zacne vyhrozovat ze se nam pomsti a takovy. Vim ze chemikaru je v dnesni dobe dost malo, ale urcite by se to dalo resit i jinak nez protivnou duchodkyni, ktera je zarnym prikladem spatnyho ucitele.
A ten vyhazov ze stednich je vec realna i vdnesni dobe. Neni to tak, casty, ale ta moznost tu furt je a dost lidi si je toho vedomo.
Telesny tresty urcite nicemu nepomuzou ani na zakladce ani na stredni...jeden muj exspoluzak dostal od ucitele facku a skoncilo to u soudu. Takhle by myslim skoncila i vetsina facek na stredni. Na zakladce, aspon v tech rocnicich 8. a nizsi by ty decka radsi ani nechtely chodit do skoly a baly by se, ale nevim, jestli by to byl strach jako respekt a nebo spis strach jako strach. Je to proste zacarovanej kruh. Dokud budou moct ucit lidi, kteri k tomu nemaj predpoklady a kteri si tu kazen udrzet nedokazou, nic se nezmeni. Dokud si rodice neuvedomi, ze doma nemaji andilky, nic se nezmeni.
to m1c4a1: Ver mi, ze delani "hovadin" je o posunovani hranic a to dost! Je to jednak o posunuti hranice prosazovani vlastniho nazoru, vetsi volnosti a v neposledni rade taky vetsi nedisciplinovanosti. Ta demokracie ktera dnes vladne je hybatel vseho. A to jak dobrych tak spatnych veci.

m1c4a1 řekl(a)...

ewigkeit: No a to je právě to - kde je hranice mezi svobodou, demokracií a anarchismem? Nějaká ta tvrdá ruka zákona vládnout musí, jinak by se to tu zvrhlo na opravdový boje, kde by zvítězil silnější, vychcanější, sobečtější... někdo může namítnout, že to tak chce příroda, jinej zase že nejsme zvířata a neměli bychom se tak chovat. Takže nějaká ta kázeň a zákony jsou pro pohodlný život třeba, pokud nechceš usínat s brokovnicí u postele a s tím, že by se v rodině v noci každý 2 hodiny střídaly hlídky.

Vyhazov ze školy je dobrá "zbraň", ale není to adekvátní trest pro nějaký pokřikování nebo sprostý slovo. Jde o to, že učitelé nemají žádnou možnost, jak žáka potrestat, aniž by mu to vadilo, protože díky té morálce, co tu furt diskutujem, je jim nějaká poznámka nebo třídní důtka lidově u prdele. Někteří se dokonce i chlubí tím, jak chodí za školu, kolik mají poznámek a jak si dělají prču z učitelů. Na takový primitivy je třeba primitivní trest - a tou je tělesný trest. Ne proto, aby z toho měli trvalý následky, ale aby si hned uvědomili, že to, co udělali, je špatný. Nad poznámkou mávnou rukou, takových dostávají kupy.
To, že dá žák k soudu učitele za facku (doufám, že to prohrál), je právě chyba systému.
Neříkám, že jsou učitelé všichni super, to určitě ne, sám jsem zažil nudný povídače, kteří si pro svůj přístup nedokázali udržet respekt a pozornost. Jenže to je trochu jiná věc - jestli žák těká myšlenkama jinde, píše si psaníčka přes lavice... a nebo tomu učiteli nadává do debilů, ruší při hodině tak, že se učitel musí věnovat jen jemu a z výuky není nic.

Anonymní řekl(a)...

2 m1c4a1: A myslis si, ze na druhym stupni zakladky a na stredni skole bude nejakej ten pohlavek platnej? Se ti kazdej zacek vysmeje. A bude to stejne jak s tema poznamkama. Trest kdyz by zacek dostal tak, ze si to bude pro priste pamatovat je zas nemozny a uz spis by byl napadenim. A jak jsem uz rikal, ucitel je taky jen clovek a kazdej ma jinou miru v rozhodnuti co je velka rana a co mala. Navic v tomto zminovanem veku je ponekud pozde vychovavat pomoci facek. To se melo kdyz decka byla mlada a jeste se ohybala. To muzem rovnou zavest do veznic i mucici nastroje.

Schodnem se, ze by s tim chtelo neco delat, ale rozhodne nesouhlasim s telesnyma trestama. Nasili je zbran tech komu dosla slova. Pokud uciteli dojdou slova .... selhal.

m1c4a1 řekl(a)...

Na druhým stupni základky ještě jo, na střední už ne, protože pak už v podstatě skoro dospělý lidi vychovávat nejde. Já měl na mysli hlavně ty mladší; jak se říká "proutí se má ohýbat, dokud je mladý" nebo tak nějak. :) Znovu opakuju, že facka u mě není bití. Bití je, kdyby ten učitel vzal žáčka před tabuli a začal ho tam liskat, kopat, mlátit, až by z toho ležel na zemi. To už je špatně. Facka nic neudělá.
Jak jsem se poučil v základech rétoriky, jsou lidi a stavy, kdy tě nikdo nebude poslouchat, ať říkáš cokoliv, jen proto, že to říkáš ty. Tam slova opravdu nepomůžou... bohužel učitel s takovým holomkem musí být dál ve třídě. Co s ním? Buď ho nechat za dveřma (to mu je jedno, protože se ulije z hodiny), napsat mu poznámku (to už mu je taky dnes jedno) a nebo mu dát pohlavek. To už se dnes takových dětiček určitě dotkne.
Hlavní teda je, aby ten trest byl proveden sebevědomě, to je další věc. Když dá pohlavek nějakej učitel-"chudáček", tak v žáčkovi leda tak vzkypí vztek a bude se mu to snažit nějakým způsobem oplatit... třeba dalším vyrušováním. Tady je fakt, že už záleží na osobnosti učitele.

Ewigkeit řekl(a)...

to m1c4a1: Konecne jsme se dostali k tomu, ze pokud není dobrej učitel, kterej si dokáze udrzet pozornost a kterej je respektovanej, tak nepomuzou ani telesny tresty.
To jestli facka biti je nebo neni je vec nazoru, podle me to biti je a prave to !mlady prouti" by to mohlo nejak poznamenat! Ono precejenom kdyz ma clovek trochu silu a vztek tak neni problem aby se to dite trochu zakymacelo a treba se prastilo o neco v okoli nebo spadlo na zem. Je to vicemene jen blba nahoda, ktera se ale nestane pokud ucitel nebude davat facky. Kdyz si vezmes ty sestaky co vypadaji jako my kdyz jsme sli do prvni tridy, tak myslis, ze facku od nekoho jako je Effec nebo Bicanova by ustali?!

m1c4a1 řekl(a)...

Pokud to ty malý děcka poznamená tak, že si budou pamatovat, že nemají dělat to a to, tak je to jedině dobře. Opět říkám - pohlavek, ne bití. Kdyby bylo děcko šikanovaný učitelem, tak by ho to poznamenalo i psychicky. Pokud se někdo rozbrečí po jednom pohlavku a má z toho týdenní trauma, tak je to nějakej emoušek a těch není škoda. :)
Pokud se budou děcka o přestávkách se srandy kopat a nikdo je v tom nezastaví, tak si ublíží ony samy... stát se ti ve škole může něco i když jen sedíš a hraješ si s tužkou. Nehody se občas stanou, ale je to výjimečná věc, já nezažil za 13 let, co jsem byl na základní + střední škole, ani jeden případ zranění děcka učitelem. Budeš snad žalovat svou matku za to, že ti dá facku? Taky ti mohla zlomit krk.

Ewigkeit řekl(a)...

Jo, nehody se stavaji, ale ldi by se meli snazit moznost jejich vyskytu eliminovat. To ze se nekdo rozbreci kdyz dostane facku, zvlast na prvnim a druhym stupni, neni nic divnyho. Jsou to jeste decka prokrystapana.
Decka se perou, to je jasny a nekdy si i neco udelaji, ale i tohle je z hlediska vyvoje jedince naprosto normalni. Mame to zakoreneny v genech uz od pradavna. Je to to stejny jako kdyz si hraji kotata...proste trening do budoucna.
Ona kazda ta facka od ucitela nakonec muze skoncit necim vic. Ten prpad co byl u nas byl presne takovej...student porusil praidla, ucitel mu vynadal, student se ranil slovne, ucitel se nastval, zacal rvat a tomu studentovi vrazil, ten se ale branil a tak ho milej ucitel lapnul pod krkem a uz byl ohen na strese. Myslim ze by bylo pro oba lepsi, kdyby to zustalo jen u slovni prestrelky.

m1c4a1 řekl(a)...

To se blbě posuzuje, když to čtu jen takhle obecně. Žák může argumentovat nebo vysvětlovat, ale nemůže učitele posílat do prdele... to už není logická debata, ale primitivní hádka a tam žádný logický argumenty nepomůžou. Nezbývá než ho zklidnit ručně. Pokud se i tomu vzepře a nedejbože napadne učitele, tak vyhazov. Žák není ten, kdo by si mohl na škole vyskakovat a hrát na bosse.
S genama bych moc neargumentoval, protože v genech je i touha někoho "poupravit" fyzicky. Takže i ta facka je (a hlavně století byla) normální věc. To až teď s rádobyhumanistickýma postojema se to jeví jako něco absolutně nepřípustnýho.
Více učitelů ala Igor Hnízdo! :) Ti dokázali potrestat ručně, ale zároveň dokázali naučit.

Anonymní řekl(a)...

Tak názor k debatě od mého kamaráda učitele:
já si myslím, že v dnešní době ty tělesné tresty nemají význam... na prvním stupni by to učitel měl zvládnout přirozenou autoritou a důsledností s přísností, udělat hned na začátku bububu dobře funguje i v dnešní době a i u starších... no a puberťáci (včetně třeba i jejich rodiny) musí dostat důrazně najevo, že povinnou školní docházku mají většinou už za sebou, tudíž vyloučení ze školy v případě velkých problémů je možné a rychlé a že na takové věci existuje i třeba dozor na rodinu ze sociálního odboru a že tady končí každá sranda, protože rodina může být postižená i trestně....
tyhle problémy ke všemu častou nejsou jen o jednom jedinci, ale o více dětech a tam už se musí působit ve větším počtu a rozsahu, zase když se začne působit na celou třídu, tak si to ten kolektiv začne urovnávat i mezi sebou a to už ti problémoví často neustojí....

Anonymní řekl(a)...

A k tomu ještě stručně (protože když jsem to psala ráno, tak se to nějak porouchalo, a nechce se mi to vypisovat znova), jak to řešil známý, který učil na vysoké, ale je to podle mě aplikovatelné velmi dobře i na střední, potažmo na druhém stupni ZŠ: tam se to teda týkalo spíš připravenosti než chování, ale to je jedno - prostě nepřipravený student byl vyhozen z hodiny a měl ji jako absenci. Od určitého procenta absencí je známý prostě nepřipustil ke zkoušce/nedal zápočet. Tohle jim řekl na začátku a velmi brzo bylo jasné, že to myslí vážně. Takže nasázet pár dvojek z chování, případně vyloučit za neomluvené hodiny, a oni by si to možná studentíci rozmysleli.

m1c4a1 řekl(a)...

No a kvůli tomu, že školy jsou bohužel až moc finančně závislý na počtu studentů, tak si je nemůžou dovolit jen tak vyhazovat. Až bude školství víc finančně podporovaný, můžou si dovolit vyhazovat studenty a netrápit se nějakýma fyzickýma či jinýma trestama.

m1c4a1 řekl(a)...

Koukám, že se to řeší stále víc - Lidé chtějí zpřísnění trestů ve školách, brali by i facky. Jen tak dál.
Ale jak tam píše někdo v diskuzi, pořádně řešit se to začne, až dojde k nějaké velké šikaně končicí smrtí, případně vyvražděním školy. Podobně jako je tomu teď v Polsku - začalo to sebevraždou šikanované holky, končí to návrhy na rozdělení škol na chlapecké a dívčí. A přitom by stačilo pár facek a pořádná autorita učitele.

Anonymní řekl(a)...

To video, ktere se tvari, ze je z Columbine z bezpecnostnich kamer, je hrane, fingovane. Je to navic jasne poznat na podobe tech kluku, je to nekdo jiny. Navic i datum nesouhlasi. Takze to rozhodne neni "pouze pro otrle". Existuji jine, prave zaznamy z tragedie. Tento mezi ne nepatri.

Anonymní řekl(a)...

je to asi 14dní co v městečku Roždalovice zmlátil syn starosty učitele na angličtinu..vyhodili učitele a dělá se že se nic nestalo..

m1c4a1 řekl(a)...

To by chtělo podstrčit novinářským rejpalům z iDnes, jistě by se případná křivda vynesla na světlo boží.