11.11.07

Lenovo N200 - zvuk

Před pár týdny jsem si pořídil notebook Lenovo N200. Trochu mě oklamalo to, že Lenovo vyrábí i ThinkPady, které dříve dělalo IBM a ty byly proslulé svou dobrou kompatibilitou s Linuxem. Řada N200 však s ThinkPady už skoro nic společného nemá a kompatibilita bohužel také hodně klesla. Měl jsem dost problémů s ovladači a instalací driverů, protože nejde zas o tolik rozšířený notebook, na netu bylo informací pomálu, často jsem musel vybírat informace z příbuzných řad N100 a jiných.
Pokusím se proto shrnout nějaké důležité poznatky pro případného Googlisty, který dorazí na mé stránky ve snaze rozjet na svém Lenovu N200 zvuk.

Používám notebook Lenovo N200, přesněji typ 0769-BNG. Tento typ obsahuje integrovanou kartu s chipem Realtek ALC861-VD. Tento název moc neřekne, nicméně driver, který tuto kartu zvládá, se v Alse nachází pod jménem hda-intel. Momentálně používám jádro 2.6.22, ve kterém tento driver je, nevím, jak je to u jiných jader. Takže pokud kompilujete vlastní jádro, jděte do Device drivers > Sound, nechte zkompilovat Sound card support třeba jako modul, dále vejděte do Advanced Linux Sound Architecture, kde vyberte (opět jako modul) Advanced Linux Sound Architecture, Sequencer support, dále mám RTC Timer Support. Poté vejděte do PCI devices, kde povolte pouze Intel HD Audio (jiný modul nepotřebujete). Nyní jádro zkompilujte (make &&make modules_install).
Důležitá poznámka: pokud máte externí balík alsa-drivers, tak ho odinstalujte. Odinstalujte také veškeré vaše další drivery, co jste používali při neúspěšných pokusech rozjet zvuk. Osobně mám zkušenost, když jsem hledal řešení, že různé patche (realtek6.tar.gz např.) po nahrání modulu buď vyvolaly výjimku jádra a nebo dokonce celý systém zatuhl. Nevím, kde přesně byl háček, ale vyřešilo to možná negeekovské, ale rychlé a účinné přeinstalování všeho, co má něco společného s Alsou (takže v Gentoo emerge --oneshot alsa-lib alsa-headers alsa-utils; zvláště na alsa-utils si dejte v případě externích balíčků bacha, protože když je odinstalujete, přijdete o alsamixer, alsasound atd.), také promazání /lib/modules (poté musíte opět v jádře pustit make modules_install).
A nyní hlavní hřeb článku: moduly potřebují při načítání parametr, který já v Gentoo přidávám do /etc/modules.d/alsa:
options snd-hda-intel single_cmd=1 model=lenovo
na konec tohoto souboru.
Také přidejte alsasound do spuštění po startu, v Gentoo:
rc-update add alsasound boot
Nabootujte nové jádro a nezapomeňte v alsamixeru zkontrolovat hlasitost kanálů. Pokud v alsamixeru uvidíte název své zvukové karty (Realtek ALC861-VD), tak máte nejspíše vyhráno. Aspoň mně to hraje - zvuk z noťasu sice nic extra, ale lepší než ticho. Jo a jeden problém - nepodařilo se mi rozjet sluchátka tak, abych po zastrčení konektoru do jacku měl zvuk jen ve sluchátkách a nehrálo to z externích repráků. Kdyby někdo na ten problém přišel, ať to napíše třeba sem do komentářů.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

http://mifo.sk/blog/14

Problem zo zvukovkou....