18.12.07

Velký Bratr Google

K myšlence mě přivedla další novinka Googlu - Knol. Jde o systém podobný Wikipedii, který umožňuje psát informace týkající se nějakého tématu více uživateli. Prostě taková encyklopedie online. Ponechejme teď stranou detaily a podívejme se na vývoj aplikací made by Google celkově.
Tak 10 let zpátky byl Google "obyčejný" vyhledávač. Sice nejlepší (a to je stále), ale pořád jen vyhledávač. Do vyhledávání přidal kontextovou reklamu, která mu pomohla vyšvihnout se po ekonomické stránce hodně vysoko. A začal vymýšlet. Vymýšlet, co ještě by mohl inovovat, vylepšit, vynalézt znova, co na trhu chybělo atd. atd.
Pozici na poli internetové reklamy si posílil s technologií AdSense, která umožňuje strkat kontextové reklamy uživatelům na svoje stránky. Normálně by si tím nikdo stránky neprasil, ale protože za to Google platí, celkem úspěšně se to rozšířilo. Postupně vytvořil Calendar, kde si uživatelé mohou plánovat své akce a sdílet je s ostatními, GMail, který přišel s revoluční myšlenkou několika GB mailové schránky, Picasa umožňující správu obrázků online, Reader a News jako čtečku RSS feedů či news skupin. Další věcí jsou editory dokumentů online, blogovací systém blogger, iGoogle umožňující na jedné stránce mít informace z různých informačních kanálů. Google se dále rozšiřuje na pole IM systémů se svým GTalkem, umožňuje prohlížení videí přes svůj video systém a hlavně přes Youtube, který koupil. Další doménou, kam se dostal, je GIS a jeho Google Earth - mapy celé Země ve vysokém rozlišení; rozšiřuje se dále na Měsíc, Mars a hvězdnou oblohu. Objevily se zmínky o novém mobilním telefonu Android, který využívá snad všech vymožeností popsaných výše. Další věcí je Google Toolbar a Desktop, umožňující snadné vyhledávání jak na netu, tak souborů na vlastním počítači. Objevily se zmínky i o tom, že Google chce začít zřizovat vlastní Internet, vlastní veřejnou síť, na kterou se bude moci každý připojit. No a další a další aplikace a nápady, které jsem nevyjmenoval a třeba o nich ani nevím. Prostě už to dávno není jen ten vyhledávač, co dřív.
Sám spoustu těchto služeb využívám a osobně mi přijdou fajn. Využívají tzv. Web 2.0 technologie a jsou navzájem provázané, jeden účet (identita) stačí k ovládání všech těchto modulů (např. to, co vložíte za obrázky na blog přes blogger, se vám objeví v Picasa). Google si vytváří svou síť uživatelů, vytváří "it's-a-must" aplikace a dnešek by bez Googlu vypadal určitě úplně jinak.
Doposud bylo vše ke spokojenosti uživatelů. Google je ten "hodný" - víceméně všechno dává zadarmo a je to kvalitní a užitečné nebo zábavné. Kdo by si tedy stěžoval? Darovanému koni na zuby nehleď. Takovým opakem je Microsoft, který je sice také všude, ale každý na něho nadává a "nemá ho rád" (i když jeho produkty používá víc jak 90% obyvatel).
Narůst moci a vlivu Googlu mě však znepokojuje. Nyní si tím hodným přístupem získá milióny uživatelů po celém světě, postupně se stane (nebo už tomu tak je? Vždyť každý už místo "vyhledej si" řekne "vygoogluj"...) "standardem" jako Microsoftí produkty. Na tom by nebylo nic špatného, protože je to přece zadarmo a Google od nás nic nechce. Ale co když se to změní? Kde je zaručeno, že po změně majitele nebo jen tak, nezmění firemní politiku a taktiku? Dokážeme se od Googlu odprostit? Nebo to nedokážeme, podobně jako to nedokážeme v případě Microsoftích produktů?
Co by se stalo, kdyby se z Googlu také stal ten "zlý"? Protože by jeho produkty používal skoro každý, měl by Google obrovskou databázi toho, co daný uživatel chce, jaké stránky navštěvuje (nedávno byl spor, týkající se dlouhého uchovávání - několik let - cookies v počítači uživatelů). Ano, sice existuje ochrana osobních údajů, ale pokud je uživatelé vloží sami (on si to Google nějak právně ošéfuje), tak by neměl být problém, ale se svou mocí bych se nedivil, kdyby mohl lobbovat a lobbovat, až by prolobboval, co by chtěl (tak jak to dnes dělá Microsoft). Až bude mít každý svůj profil na netu, kde budou veškeré informace, každý bude používat Androida, který komukoliv bude moci ukázat jeho pozici na Google Maps a další a další vymoženosti... nebude pak lehké této silné základny vytvořit fenomén Velkého Bratra? Ohledně toho Androida se třeba přemýšlí, že by na něj byly automaticky posílány reklamy týkající se něčeho v okolí uživatele. Co to vylepšit a ukazovat, kteří lidé v okolí mají podle profilů nějaké znalosti, co se mohou člověku hodit?
Je to téma bohaté na různé spekulativní i paranoidní myšlenky a úvahy. Nicméně růst Googlu se mi nelíbí. Ano, jsou šikovní, že se dokázali vyškrábat tak nahoru, ale nestačí to už? Nebylo by lepší, kdyby zůstal Google jen vyhledávačem? A nebo je to nevyhnutelný vývoj v IT, který chtě nechtě povede k čipování lidí? Snad se Velkého Bratra nedožiju.
A jak jsem tak zkusil zagooglit :-), zjišťuju, že tato myšlenka už je na netu celkem rozlezlá...

Žádné komentáře: