6.2.07

Blood+

Právě jsem se po několika dnech skoro nepřetržitýho sledování (mám po semestru, tak si to zasloužím jednou za půl roku) 50-dílný anime seriál Blood+. Musím říct, že je to lahůdečka.

Pokud byste si chtěli seriál vychutnat taky naplno, doporučuju tento zápis nečíst, přišli byste o hodně. :) Co, jak a proč, to se člověk dovídá časem, až někdy od 35-tého dílu je jasné zhruba vše (i když film skončí dost otevřeně). Takže - chcete-li se dívat, podívejte se tak maximálně na obrázky a dál nečtěte. ;)

Ve zkratce je seriál o tvorech zvaných Chiropteranové, kteří potřebují ke svému životu lidskou krev. Hlavní hrdinkou je mladá slečna Saya, která postupně objevuje svou minulost, zjišťuje, že její rodina není její skutečná, vybavují se jí vzpomínky na masakr ve válce ve Vietnamu a časem ještě pozdější a pozdější vzpomínky. Na scéně se objevuje i charismatický mlčenlivý chlapík jménem Haji, který se ukáže jako její sluha - chevalier.
Jeden takový Chiropteran zabije jejího otce, potom se ona a její (nevlastní) bratři Kai a Riku dostanou pod ochranu spolku Red Shield, který vznikl za účelem zničit Chiropterany. Jinde se spřádají jiné plány - probudit bytost jménem Diva, která, jak se ukáže později, je sestrou Sayi.
Saya je jediná, kdo může Chiropterany zastavit, k tomu jí pomáhá její krev, která je pro Chiropterany smrtelná. Popadá tedy svou katanu a začíná bojovat... a zjišťovat, co je vlastně sama zač. Zjišťuje, že Diva a její chevalieři (kteří vznikli z lidí, kterým darovala svou krev) spřádají plán, jak ovládnout celou zemi rasou Chiropteranů, kteří, jak se ukáže, jsou fyzicky daleko lepší, než druh homo sapiens; nejen pro jejich neuvěřitelnou schopnost regenerace. Jak se ukáže, je to způsobeno pátým nukleotidem v DNA těchto tvorů.
Saya se tak musí vypořádávat nejen se svou minulostí, ale i s postupným odlučováním od její sice pěstounské, ale přece jen rodiny. Beznaděj, smutek, zoufalost... to je ve filmu podařeně zpracováno. Časem se k tomu přidá i láska chevalierů Divy k Saye, na scéně se objevují tzv. Sifové, taktéž zabíjející z potřeby nakrmit se krví, kteří vznikli jako nedokonalý produkt k obraně před Chiropterany a jsou odsouzeni k záhubě... bohužel mají svou osobnost a zemřít se jim nechce.
Ke konci je film více než krvelačný a ponurý spíše smutný a hraje hodně na city... když se Divě narodí potomci, které má s Rikem (a kterého potom zabila)... Saya chce zabít obě děti, poté i sebe, aby už dále nemohla sloužit jako vražedný stroj. Jenže nakonec zvítězí lidskost, přeživší hrdinové se vrátí zpět do rodné Okinawy a Saya opět usne do svého 30-letého spánku Chiropterana.
Toť velmi stručně k ději; je jasné, že 50 dílů se nedá popsat jen tak na pár řádcích. Nicméně film na mě udělal celkem silný dojem, doporučuju všem příznivcům temnějšího a ponurého anime, které si pěkně zahraje na vašich emocích.
Vygooglit se o tom něco dá, ale přece jen - odkaz tady (ty původní japonský stránky by nejspíš moc lidí nepřečetlo) a hlavně nějaké ty videoukázky.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ja nevim ja to videl a moc me to nechytlo.
mam radsi ghost in the shell nebo hellsing.
ty sou podle me lepsi

m1c4a1 řekl(a)...

Ghost in the shell je dobrý, ale je to úplně o něčem jiným, navíc je to složitější na pochopení, vysoká politika a cyberzločin, není to taková oddychovka. Hellsing jsem neviděl.

Anonymní řekl(a)...

Hej nevíte kde to stahnout ja jsem to už jednou měla,ale teď když jsem to hledala tak to nemůžu najít.Na totanu to už nevidím a já bych k tomu potřebovala i české titulky jinat z toho nic nemám tak se kdyžtak prosím ozvěte.

m1c4a1 řekl(a)...

Jaj, tak to už nevím, kde jsem stáhl... někde na již neexistujícím torrent serveru demonoid.com myslím. A titulky z titulky.com.

yudansha řekl(a)...

Mno ja nefim, ale na titulky.com to neni......teda je, ale len prvych 6 epizod, nemate este nejake ine miesto?

A Ghost in the shell ma nejako nevzalo, nevidim v tom nic realne, ale ked si predstavim taky blood+, alebo witch hunter robin(neviem ci to poznate, moje oblubene:D:D), to vsetko sa moze diat, len o tom nic nevieme.