21.2.07

Pěstovat marihuanu je legální, řekl bohužel soud

Celkem mě dnes zarazilo, když jsem si přečetl článek na iDnes - Pěstovat marihuanu je legální, řekl soud. Na začátku dodám, že jsem odpůrce legalizace a zlo v podobě cigaret a alkoholu už nám stačí. Co se změní tím, že se tráva zlegalizuje? Lidi, co ji hulí, ji budou hulit dál a nebudou se stydět to na veřejnosti vytáhnout. Lidi, co nehulili ze strachu z ruky zákona, to zkusí a začnou taky. Že ji přestanou kouřit mladí proto, že to ztratí punc zakázanýho ovoce, je blbost, stačí se podívat na cigarety, ty legální jsou a kouří každý třetí děcko (i když by se jim neměly prodávat, ale kdo v dnešní kapitalistické společnosti to dodržuje?). Toť vše k mému názoru, na případné dotazy rád odpovím v diskuzi u článku.
Vraťme se k tomu článku na iDnes. Sice nevím všechny detaily, četl jsem jen tento článek, budu tedy vycházet z něj jako z faktů. Ano, vyrábět z konopí drogu je sice nelegální, ale může se pěstovat. V jakém ale rozsahu, to tam nikde nezaznělo. Co brání lidem od toho vysázet obří lány konopí a pak to prodávat (ti už si z toho nějak potají drogu udělají)? Už vidím ty náklaďáky se sklizněmi proudícími do zahraničí, Česko se stane marihuanovým rájem... krásná pověst. Ale vždyť o nic nejde, drogu tu neděláme, jen tu pěstujeme konopí pro pár dědečků, co si z toho dělají mast na kolena. :-P
Jako by nestačilo, že máme téměř primát v pití alkoholu a extrémně nízkou věkovou hranici, odkdy začínají děcka pít a kouřit, my "musíme" být ještě marihuanovým státem. Stačí se podívat na Nizozemí, jak se tam sjíždějí takový tý "alternativní" individua s vidinou obří svobody - máte tam kavárny, kde se můžete zhulit jak chcete, ulice, kde jsou prostitutky vystavený ve výlohách... chceme my i toto v ČR? Já tedy ne.
Jsem zvědavej na další kauzy a výsledky tohoto soudního precedensu a na další, jistě sofistikovanější úvahy na toto téma.

Aktualizace:
Tak se navečer objevil další článek "Povolení pěstovat „trávu“ nic nezmění, říká expert", kde se říká, že "výnos soudce Teschlera se týká pouze jednoho konkrétního případu". Nu dobrá, ale věřím, že se na to spousta dealerů a pěstitelů bude odvolávat a to, zda jde o trestný čin, bude záviset na vyšetřovateli... stačí pár stovek do kapsy a ten řekne, že to má skutečně ten 18-letej holomek na bolavý klouby a léčení zelenýho zákalu.
Tento článek však i dál nese myšlenku, že usnadňovat život huličům trávy je správná věc.

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já bych zaved prohibici. Účinky to má podobný (no, kdybych byl flamer, tak řeknu, že chlast tě posune níž, marihuana dál).

m1c4a1 řekl(a)...

No prohibice... Už staří Římané znali Panem et circences = chléb a hry; jinak řečeno lidi chtějí i svou zábavu. Pokud se chtějí dostat do nějakýho toho "out of control" stavu, tak na to mají chlast a cigarety. Nejsem pro to schvalovat další drogy. Takže když už je to schválený, OK, máte lidi něco, na čem si můžete ulítávat, ale nechtějte další a další svinstva.
Třeba je tráva míň škodlivá než chlast, ale zkus to vyměnit, zkus najednou zakázat alkohol a povolit trávu. To už nepůjde.

m1c4a1 řekl(a)...

Nevím, jestli jsem paranoidní a nebo na tom fakt něco je, ale další zpráva ze stejného dne "Cizí zemědělci se snáz dostanou k české půdě" ukazuje, jak to fakt bude probíhat... z jiné země EU si někdo (třeba Nizozemí) u nás koupí pár arů polí a vysází si na tom konopí, pak to bude hromadně svážet k sobě a dělat z toho drogu.

Ewigkeit řekl(a)...

Když je nějaká věc zakázaná, tak se dělá potají že?! Drogy se pak dělaj nečistý a často životu nebezpečný. Stříkačky se používají několikrát Drogově závislí neumírají jen na předávkování. často je příčičnou smrti nemoc přenášející se právě společným nádobíčkem.
A k těm prostitutkám. Je to práce jako každá jiná. Když chtějí prodávat svoje tělo, je to jejich věc. Kdyby nebyla poptávka, nedělaly by to.
Prostituce je nejstarší řemeslo. Třeba ve starém byly Řecku nevěstky - hetéry velice vlivné a uznávané členky společnosti. Muži s nimi chodili rozprávět a radit se s nimi. Byly vzdělané. Vlastně jako jediné ženy.
Dněšní prostitutky se od nich v mnohém liší, ale i tak je tohle povolání nedílnou sočástí lidstva. Podle mě není nic špatného když si muž nebo žena zajdou čas od času uspokojit své sexuální touhy do nějakého takovéhohle "zařízení".
Ona taky není šlapka jako šlapka. Na E55 jsou to "obyč kurvičky" v lepších klubech zkušené umělkyně.
Ale zpět k tomu původnímu tématu. Když budou mít prostitutky svoje místo (bordel) kde o ně bude postaraný, tak se jednak zamezí šíření pohlavně přenosných chorob a taky bude tohle povolání důstojnější a pro ty pochybné sexuální pracovnice (většinou ty co stojí kolem silnic) i bezpečnější.

m1c4a1 řekl(a)...

Máš recht, já proti prostituci zas tak moc nic nemám (ne, že bych do toho šel), ale člověk tím, že se takhle vystavuje jako kus masa, degraduje prostě jen na nějakou věc. Věc, kterou kdosi cizí ošuká a nechá ležet. Nemohl bych být něčím "majetkem". V které jiné práci jsi něčí majetek, s kterým můžeš dělat, co si zamaneš?
Hlavní věc - drogy. Drogy by se dělaly nečistý i pak. Kolik lidí zemřelo nebo osleplo na podomácku špatně vypáleným alkoholu? Ano, vznikly by podniky, kde by se to dělalo poctivě, ale rozdíl mezi tabákem a trávou je, že trávu můžeš pěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Takže by si ji huliči dál pěstovali, piplali se s tím a nazývali kytičky jménama... Taky se nedá srovnávat marihuana a další drogy, nevím o tom, že by se marihuana píchala jehlou. :) Zápory tvrdých drog silně převažují nad jejich klady (fyzická závislost na heroinu může být už po první dávce), takže tam o legalizaci není třeba vůbec mluvit.

Ewigkeit řekl(a)...

Mě osobně tráva nijak nevadí. Jak sám říkáš, není to tvrdá droga. Navic když to někdo chce hulit, tak bude i kdyby to bylo 10x zakázaný.

m1c4a1 řekl(a)...

To sice jo, ale díky zákazu hulí o dost míň lidí, případně to kouří někde skrytě a podobně. Kdyby to bylo povolený, bude ta tráva všude.

Anonymní řekl(a)...

ty si proti legalizacii? hmm ... chod sa pozriet do Amsterdamu (a navstiv nejaky ten coffee-shop) - viem, ze tam je to aj tou prichutou neobycajneho, ale MILUJEM to mesto.

Lukas řekl(a)...

Ty vazne nevis, ze konopi je jedna z nejuzitecnejsich kytek?
Technicke konopi se u nas pestovat muze. Obsah THC v nem je tak maly, ze bys musel vyhulit celou kytku, aby to fungovalo.

A makova pole ti nevadi?

m1c4a1 řekl(a)...

Tak technický konopí je věc jiná, to je pravda. Ale z toho tu drogu nevyrobíš (nebo jen horko těžko), netechnický konopí je to, co vadí - pěstování kvůli droze.

Maková pole mi nevadí, i když se z toho opium dělá taky, naštěstí není u nás tak proslulý jako v arabských zemích třeba. Kdysi jsem kvůli tomu dělal odboj na libimseti, kde je zakázaný schvalovat fotky drog, včetně těch rostlinek konopí... nato jsem řekl, jestli máme znát celej herbář, protože málokdo ví, z čeho všeho se ty drogy vyrábí. Drogu můžeš mít z hodně věcí, jde ale i o tu propagaci - dneska je prostě marihuana móda. 10 let zpátky si nepamatuju, že by byla tak diskutovaná, užívaná a oblíbená jako dnes.

Anonymní řekl(a)...

Nojo, ale vyplati se honit policajty kvuli trave po vsech moznych polich?
Nebylo by prospesnejsi jim uvolnit ruce pro boj se skutecne nebezpecnejma drogama? Obcas je potreba volit mezi dvema spatnyma resenima. Je opravdu otazka, jestli ty policajti, soudy a vezeni jsou adekvatni reakci.
Co konkretne se ti v Holandsku nelibilo, kdyz jsi tam byl?

m1c4a1 řekl(a)...

V Holandsku jsem nebyl, jen jsem o tom četl. Ale není to tam snad tak, jak jsem psal?

Myslím, že policajti mají tvrdý drogy prioritněji, ale pokud se zrovna nic neděje, tak proč neudělat nějakou akci proti dealerům a "výrobcům" marihuany?

Anonymní řekl(a)...

Uznávám argumenty proti legalizaci, ale sám jsem pro. Právě asi před hodinkou jsem zasadil pár semínek!
Myslim, že autor článku trochu přehání a hysterčí. Uznávám, že se s prohlubující tolerancí k užívání marihuany její užívání zvýší, ale to neznamená, že naše společnost bude morálně degradovat.
Sám jsem navštívil Nizozemí a s čistým svědomím můžu říct, že mentalita jeho obyvatelstva je na daleko vyšší úrovni než v ČR.

Kupík řekl(a)...

Všichni dělají vědu že trava je vysoce navyková DROGA ale neni vic navyková než cigareta ta je vic ne...Nechápu proč všichni kvůli to mu dělají vědu je to jako strom. Mame semínko to vyklíčí a vyroste z toho jenom kytka kterou můžeme kdykoliv zlikvidovat jako plevel ale perník, kokain a další a další takovydle sračky jsou chemie a trava je proste příroda ktera nám dáva bez chemikalií a jiných přídavku.Proč to všichni řeší když nám to roste z půdy a ne někde v laboratoři jako ty tvrdý drogy. Ja jsem osobně pro zlegalizování marihuany je to jenom tráva prostě.
Ať švestky řeší radši pervityn, perník, herák a další svinstva a neřeší trávu to je to tak těžký to pochopit??? Kdy by stát nebyl debil a prodaval jí sám tak natom vydělá hrozný prachy a mohli by nam za to snížit to zasrane DPH!!!!!!!!!!!!!!

m1c4a1 řekl(a)...

Že je to z přírody znamená, že to máme do sebe vstřebávat? Jed v muchomůrce je taky přírodní, máme to snad užívat? S tím bych to vůbec nesrovnával; je sice pravda, že tráva je měkčí droga než pervitin, ale negativní účinky na lidskej organismus to má stejně.

A stát není debil, jen si nechce vybudovat pověst, jehož DPH je závislé na prodeji drog.

Anonymní řekl(a)...

milí zlatí, jsou to žabomyší války.Problém není v trávě,té dává Bůh růst a kdyby jste chtěli znelegálnit všechny kytky,které mají psychotropní účinky,tak byste museli vytáhnout do boje proti přírodě samé.Problém je v tom PROČ lidi hledají a užívají takové látky.Společnost nechť si sype popel na hlavu,je cynická a ateistická.A je v tom všem lež.Řvou proti trávě,ale mají z toho prachy a dělají,že bojují proti drogám.Psychofarmaka jsou drogy,farmaka jsou drogy a alkohol je tvrdá droga.Pochopte,je to v lidech.

Anonymní řekl(a)...

Legalizovat všechny drogy !!!!!
prohibice nefunguje . poučme se z
minulosti .