6.6.07

Ghost in the Shell - Stand Alone Complex

Nebývá moc filmů či dokonce seriálů, na které bych se dokázal dívat víc než jednou. Ghost in the Shell - Stand Alone Complex (a nejen ten, ale i další celovečerní filmy) je vyjímka.
O co jde? Je to kyberpunkové anime s dějem v budoucnosti, konkrétně z roku +-2300. Žánrově jde o ponurý thriller. Svět se změnil, lidé jsou vybaveni kybernetickými součástkami a nezbytnou součástí existence je všudypřítomná Síť, přes kterou spolu lidé komunikuji "telepaticky" (ve skutečnosti díky implantovaným kybermozkům, které jsou lidem operovány už po narození).
Příběh se točí okolo Sekce 9, což je tajný spolek udržující pořádek na úrovni vlády a velkých firem. 26-dílný seriál se točí okolo konspiračních spiknutí, podvodů, zločinů a ochraně důležitých osob, vše se týká právě nejmodernějších technologií a Sítě. Základním kamenem seriálu je případ Vysmátého muže, který přivede téměř zkázu celé Sekce 9 a který sahá až ke korupci v nejvyšší politice. Nebudu moc rozebírat děj, protože ten je to, co činí tento seriál tak zajímavým. Snad jen naznačím, čeho se týkají jednotlivé případy: lidé mají v očích kybernetické sledovače, které je možné dálkově zneužívat, lidé i kyborzi vyměňují svá těla kopírováním duší, existují "blázince" pro nepřizpůsobivé lidi pro kybernetické mozky atd. Pokud měl někdo problém s pochopením děje Matrixu 1, u GITS to bude ještě složitější. Až teď napodruhé jsou mi jasné některé podrobnosti, často jsem si musel některé pasáže seriálu pouštět znova, abych si dal do souvislosti jména a skutečnosti. Příběh se totiž snaží být "opravdový", promyšlená je každá maličkost, vypadá to opravdu důvěryhodně, seriál má i svou filozofii a hluboké myšlenky. Scénář by mohl bez problémů být zahrán lidskými herci. I když vytvořit tak dokonalé kyberpunkové prostředí by bylo náročné.
Vůdcem Sekce 9 je Aramaki... stařík s rozsáhlými kontakty a strategickým uvažováním. Další důležitou osobou je rázná majorka Motoko, kyborg s pohledným ženským tělem, která je hlavní postavou seriálu. Hned za ní je hromotluk Batou, také kyborg a dalších 6 členů včetně "normálního" člověka jménem Togusa, který na sobě nemá žádná kybernetická vylepšení. Zpestřením týmu jsou bojoví roboti Tachikomy, u kterých se začínají projevovat příznaky osobnosti a vlastního uvažování.

Lepší anime seriál jsem ještě nepotkal a asi dlouho nepotkám, doporučuji ho všem, kteří krom toho kyberpunku mají rádi i příběh náročný na přemýšlení (jeden díl je třeba celý zasvěcen rozhovoru na virtuálním chatu, kde se rozebírá pozadí případu Vysmátého muže) a doporučuju to shlédnout v co nejkratším čase, jinak vám začnou vypadávat souvislosti. Ale je to klasika.

Žádné komentáře: