19.12.06

Emo pozéři a ti druzí

Dnes jak jsem se procházel po Vaňkovce, místě, kde se procházejí nejčastěji lidi vyznávající nošení oblečení podle poslední módy, díval jsem se (zase) na to, co na sobě někteří nosí. Neušel mi jeden u nás stále rostoucí trend tzv. emo módy.
Co je to emo? Zezačátku, asi tak půl roku zpátky, jsem o tom věděl velkej prd. Pak se začalo pořád víc a víc mluvit o emo-kids; zjistil jsem si, co je tento fenomén zač. V prvé řadě, emo je zkrácený název pro emo punk, po poslechu nějakých vzorků na Last.fm jsem zjistil, že tento hudební žánr opravdu není nic pro mě, stejně jako celej punk. Punk's dead, aspoň pro mě. :) Texty těch uřvaných písniček jsou o beznaději, smrti, ztracené lásce a podobných kravinách, čiší z nich deprese a to vystihuje i emo-kids. Jak vlastně takoví holomci vypadají?
Pro kluky i holky platí, že čím víc černé, tím líp. Černá vyjadřuje právě ten smutek a beznaděj. Dál jsou typický horizontální pruhy (nejčastěji bílo-černé), piercing do rtu a hlavně vlasy - pokud zakrývají jedno oko, je to fajn, pokud obě, je to ještě lepší. Mezi emo-boys se objevuje i jeden neduh, kterýho se děsím, že se rozšíří do normálních pánských záležitostí: malování očí.
Emo-kids o sobě tvrdí, že se nestydí dávat najevo své city a pocity. Proto to emo - od slova emoce. Nu dobrá.
Podívejme se ale na éru emo-kids dnes. Dřív o emo stylu života nikdo nic nevěděl, byl tady drsný hip-hop a nigga gangsta muthafucka. Teď je to čistě moje teorie: najednou se objevil Tokio Hotel. Ti nemají s emo punkem nic společnýho, až na jednu věc - miláček dívek Bill vypadá vzhledově úplně stejně jako typický emo-boy. Bill, to je ten kluk, co vypadá jak holka, má černý vlasy přes oči, který jsou namalovaný, ve rtu piercing... Tokio Hotel mánie přinesla to, co přináší každá kapela - teenageři se je snaží napodobovat. Začali se oblíkat jako jejich miláček Bill, protože je to taková univerzální móda, tak se můžou stejně oblíkat kluci i holky. Ve snaze co nejvíc se vžít do toho stylu zjistí, že podobně se oblíkají emo-people; začnou si zjišťovat něco o nich a zjistí, že je to styl o emocích a pocitech. A tak ho taky tupě, bez vlastního názoru, vedený tlakem okolí (spolužačka je tak emo a sexy, já musím být taky), převezmou. Emo punk ani nijak neposlouchají, ale vypadají emo, fotí smutný ksichty (často je tento záběr focen svrchu, aby šly málo vidět oči), postupně si díky autosugesci tuto náladu opravdu vsugerují a jsou z nich emo-ovečky ve svém emo-stádu, které však s původním emo punkem už moc společnýho nemá.
Tato emo-nemoc se šíří opravdu bleskurychle a vypadá to, že brzo nahradí módu hip-hoperů s jejich zkříženými zlámanými prstíky, rovnýma kšiltama, gatěma s rozkrokem u kolen (je to prý pohodlný, ale chtěl bych vidět, jak se v tom pohodlně rozběhnou), kožíškem u bundy a zlatým řetězem na krku. Zatímco hip-hop prosazoval život gangsterů z ghetta, prachy, děvky a drogy, emo tlačí dopředu sebelítost, deprese, smutek, smrt. Navíc se nějak rozmohlo sebepoškozování, tj. řezání se žiletkou do zápěstí a jiný kraviny... Moderuju (= schvaluju) teď
fotky na serveru libimseti.cz a emo-fotek jsou tam desetitisíce, šíří se fotky "mrtvých" holek, které před smrtí vlastní krví napíšou "I love you" nebo "Hate life" a jiný...

Chápu, že se mladej člověk snaží zařadit do společnosti, ale takhle? Přijde mi to trapný. Nevím, třeba už jsem na to starej a nerozumím tomu; možná že se ze mě stává dědek, co uznává jen dechovku a nic jinýho. Ale nejde o hudbu, ta je mi ukradená, jde mi o ty emo pozéry, kteří chtě nechtě určují další směr, kam se bude hudba a poté i životní styl ubírat.

Jo a nemohl jsem si odpustit klasickej Emo song (je to parodie na emo, pokud to někdo nepochopil); moc se mi to líbí. :D (text k tomu)


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jen bych chtěl pro neanglicky mluvící lidi, jako jsem já :-) přidat můj skromný český překlad daného videa http://www.youtube.com/watch?v=4C7nHdkt8TY

m1c4a1 řekl(a)...

Klidně to udělej klikací: http://www.youtube.com/watch?v=4C7nHdkt8TY.
Jinak dobrá prácička. :)

Anonymní řekl(a)...

Tak tenhle článek se mi fakt líbil. Je to hodně povedený a ve většině věcech souhlasim.
Snad bych se jenom vyjádřil k těm namalovaným očím u kluků.. Myslíš, že dřív se to nedělalo? Bylo to v pořádku. Jde o dobu, ve který se nacházíš. Kde je napsaný, že malování je jenom pro holky? To jsou jenom zaběhnutý názory.
Jinak fakt dobrej příspěvek. Čau

Anonymní řekl(a)...

To co mi dřív dávalo smysl žít,byla jen iluze-průhledná nit.
Ti co si říkají EMO mě uráží,pozéři,co se pořád jenom přetváří.
Vzhled není všechno tak přestaň se bát že se ti ostatní budou jen smát.
Dělej co chceš kašli na jejich pravidla ve kterejch leckterá kráva se vyhlídla.
Není to o proužkách,o patkách přes oko tak zůstaň nad věcí…a hodně vysoko.
Zajdi si do sekáče,ušij si sukni, tý holce z New Yorku řekni jen.. ,,Zmlkni!“
Vyhni se komerci za svým si stuj,nikoho nekopči a zůstaň svůj.

Anonymní řekl(a)...

Každej má na to svůj názor tak neím v čem je problém.Kdyby se do toho lidi jako vy pořád nemontovaly nevyžívali se v tom a nebuzerovali to tak je to úplně běžný styl a zapadne jako punk goth bo hnusnei hip hop!

Anonymní řekl(a)...

ahoj mno s věcmi tady napsanými souhlasím... mě se však emo líbí(spíše jen hudba a moda) ten zbytek jako podřezání a sebevraždy mi připadají dost ulítlí... hlavně proto že o tom řezání atd. to sto pro není...to si tam nějakej debil vymyslel a dalších sto ho napodobuje... kdyby to vymyslel nějakej hip-hoper tak by to bylo to samí jako u emo... takže to je můj názor... ale jinak hezky napsaný a zpracovaný
:D

Anonymní řekl(a)...

ahojky z tvého blogu je znát že ti emo není cizí.. studuju sociální práci a psychologii v Brně a mým školním úkolem je popvídat si (udělat rozhovor po skype. icq,..) s někým koho tenhle styl baví. Neměl by si zájem? Není to žádný zkoumání, je to o tom, že mě zajímají tvoje názory ohledně emo.. Je v pohodě když řekneš ne, ale možná by tě to mohlo bavit a mě by to pomohlo do školy.. dík Exima icq284874161, mail: exima@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

tak nejsem anglicky mluvící člověk, ale kámoškai to překládala a fakt se mi to nelíbí!!!!!!!!!!!!!!!!