11.2.07

Co se nejvíc poslouchá

Last.fm je šikovná věc (psal jsem o tom zde), co na tom mám hodně rád, jsou ty statistiky. Zkusím tady na základě statistik z Last.fm shrnout, co se asi tak po světě či v České republice nejvíc poslouchá.

Jak jsem bohužel zjistil, nikde není celková statistika za celou dobu existence Last.fm, ale jen za poslední týden. Takže budu uvažovat jen ten poslední týden, co jsem se díval, tak je to stejně pořád stejný.
Mezi TOP 5 nejposlouchanějších umělců a skupin ve světě patří tyto (zdroj):
  1. Red Hot Chilli Peppers
  2. The Beatles
  3. Radiohead
  4. Coldplay
  5. Muse
Že z toho nic neznáte a neposloucháte? Já taky ne (občas teda Beatles), ale holt můj hudební vkus je trochu jinde.
V České republice je obdobná TOP 5 takováto (zdroj):
  1. Red Hot Chilli Peppers
  2. Metallica
  3. System of a Down
  4. U2
  5. Nirvana
Opět vede rock a metal, čili žánry, co neposlouchám.
Co se obecně žánrů týče, tak je možný vzít za dostatečný měřítko tagování hudby, která se víceméně dělá hlavně podle žánrů. A TOP 10 pro nejoblíbenější žánry vypadá tedy takto (zdroj):
  1. rock
  2. indie
  3. alternative
  4. metal
  5. electronic
  6. pop
  7. punk
  8. indie rock
  9. classic rock
  10. hip-hop
Nepočítal jsem tu kategorii "seen live", protože to není styl, jako spíš otagování kapel, které uživatelé last.fm viděli naživo. Nicméně opět tu jde vidět převaha rocku, punk a podobné "kytarové" muziky, mezi tím kondenzují fanoušci elektroniky a kupodivu až dole je hip-hop (<flame>ono to bude možná tím, že hip-hop je taková dost stádová hudba, kterou poslouchají obecně řekněme "jednodušší" lidé, pro které je registrace na last.fm nadlidský úkol :)</flame>).

Koukal jsem se však po dalších statistikách, které se Last.fm týkají a našel jsem spoustu zajímavých grafů, co se toho týkají. Třeba http://megamu.com/lastfm/, kde vzniká zajímavý projekt, kde je možný vidět poslouchané kapely v závislosti na čase, výsledkem může být takový pěkný "mrak", který je vidět dole na té stránce.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no, jednodušší... řekněme že ti lidi dělaj i jiný věci než sezení u PC... ;)


můj top10 za poslední týden je asi takovejhle (sestupně):

Tool
Porcupine Tree
Nine Inch Nails
Covenant
Queen
Pearl Jam
Audioslave
ATB
Gorillaz
Depeche Mode

m1c4a1 řekl(a)...

To je sice fakt, ale z teenagerů má doma počítač každej a hudba jim jede beztak ostošest. Znám tam lidi, co mají za týden naposlouchaný třeba 2000 tracků, což si osobně nedokážů představit, když já mám tak 400 maximálně a to sedím u počítače furt.

Anonymní řekl(a)...

Tak ono taky záleží na délce, že...

Popový věci maj rádiovou tříminutovou délku, trance mixy sou zas hodina a víc.

Já si nějak zvykl na to, že nebudu mít moc tracků, když věci od Tool mají většinou kolem osmi minut (aji 15 není vyjímka:) ), od NIN tak 6min...
S progressive rockem je v tomhle taky "problém", je strašně zdlouhavej - Porcupine Tree většinou tak 5 min, vyjímkou není 12 :)
Za jeden 'můj' track má posluchačka mainstreamového popu alespoň dva. :]

Ok, ale to PC mají k tomu, aby si na něm pouštěli porno, když zrovna potřebujou, aby si tam pouštěli videa z hop akcí, aby se mrkli na http://boombap.cz/ co je novýho (RSS neznaj) a aby pokecali přes áj sík jů s tou kundou z Třebíče, jak si ji našli na Xchatu. Nepotřebujou Last.fm :]

Anonymní řekl(a)...

honny :-D :-D seš z Třebíče?

Anonymní řekl(a)...

CD_Jojn: ne, jsem z Brna ;)

Anonymní řekl(a)...

Já jsem zrovna z třebíčskýho xchatu :-D :-D