17.8.06

Last.fm -- interaktivní internetové rádio

Jak jsem si tu začal vyplňovat profil, hledal jsem (a nenašel), jak sem nacpat pár těch webových blbinek a statistik o sobě. Například celkem hojně používám tabulku z Last.fm, kde se zobrazuje momentálně poslouchaná hudba. Vypadá třeba nějak takto:


Hezká věc, ne? Last.fm je zajímavej projekt, pokusím se tady nastínit pro neznalé, o co zhruba jde, třeba to někoho naladí taky.
Každý určitě už slyšel pojem internetové rádio. Nejde o nic zvláštního, v praxi to znamená, že můžete poslouchat písničky přes net. K internetovým rádiím patří například Rádio Akropolis, Digitally Imported, Philosomatika, Raggakings, JungleTrain.net... je jich spousta. Last.fm je jiné.
Nabízí samozřejmě taky hudbu, ale k jejímu poslouchání potřebujete zvláštní přehrávač. Ten umožňuje přehrávat hudbu podle tzv. tagů. Tagy jsou označení pro jednotlivé tracky nebo interprety, které můžete přidávat i vy (ty tagy samozřejmě :-). Takže chcete-li poslouchat například dark ambient, napíšete do přehrávače tento tag a on začne hrát hudbu tohoto žánru. Pravda, není to úplně ideální právě kvůli tomu, že můžou otagovávat i běžní uživatelé, kolikrát jsem už poslouchal schranz a najednou se mi tam nacpala hudba od Gorillaz. :-)
Není ale nutností využívat přehrávač, můžete klidně poslouchat vaši hudbu a používat některý z podporovaných přehrávačů a přitom využívat další zajímavé služby. A tou je tzv. audioscrobbling. Spočívá v tom, že si do přehrávače nainstalujete příslušný plugin, který bude odesílat informace o vámi poslouchané hudbě (informace z ID3 popisků) a z toho dělat statistiky. To vám může dát jasnější představu, co vlastně posloucháte, dají se podle toho vyhledávat lidé s podobným hudebním vkusem, můžete se řadit do různých zájmových skupin a zjišťovat, co poslouchají oni za hudbu atd. V podstatě ano, je to kravina a k ničemu, ale je to celkem dost návyková věc. :-)

Žádné komentáře: