18.7.07

Proč jsou Windows "lepší"?

Na internetu se objevil článek, že Linux získá podporu vícedotykových displejů a to díky projektu MPX (více o tom zde). Dotykovou obrazovku už zná asi ledakdo, ale vícedotyková už tak častá není. V čem spočívá její výhoda? Pod příslušným softwarem je možné pracovat na více místech obrazovky zaráz, případně dlaní kreslit plochy... různé prezentační aplikace se dají ovládat snadno a efektivně pomocí pohybu dlaně a prstů a různých gest. Využití se pro to najde určitě v různých oblastech, minimálně jde o věc uživatelsky atraktivní. Jak taková věc vypadá v akci můžete vidět třeba zde:
Adblock


Napadla mě ale taková pochmurná myšlenka. Tato technologie se sice objevila na Linuxu (předtím na Applovským IPhone), stane se jeho běžnou součástí. Na scéně se objeví Microsoft, který pozná, že tato technologie je dobrá a začlení ji do nějaké budoucí verze Windows taky. Na tom by nebylo nic špatného, ať se systémy navzájem doplňují a obohacují. Jenže jak všichni známe Microsoft a jeho marketing, začne prosazovat tuto technologii jako svůj objev a inovaci a stádo běžných uživatelů mu to bude žrát. Nebudu teď jmenovat všemožné vlastnosti, které takhle "vykradla" Vista z Linuxů/Unixů (stačí se podívat na video s grafickým serverem Beryl v akci, z tohoto xserveru si Vista vzala také hodně; setkal jsem se už s dotazy Windosáků, jestli něco podobnýho neexistuje i pro jejich systém - bohužel (bohudík?), nevím o tom), co mi prostě vadí, jsou pak kecy Windowsáků, že Linux neumí to a to, když ani jejich Windows nejsou bez chyby. Neříkám, že Linux je ve všem super, aplikace na komerčním základu bývají často dotažené na 99% do konce a jsou kvalitní, ale to je způsobeno nerozšířeností Linuxu mezi běžné uživatele. Ti si totiž vybírají ne to, co je lepší, ale o čem víc slyší, co má lepší marketing a to Microsoft zajisté má.
No uvidíme, jak to bude v budoucnu, Linux se pomalu, ale jistě, prokopává výš a výš.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Microsoft uz tuto technologii adaptoval a rozviji, dokonce uz nekolik let, projekt se jmenuje microsoft surfice.
http://www.popularmechanics.com/technology/industry/4217348.html

g33k

m1c4a1 řekl(a)...

Tak to jsem netušil, navíc to vypadá daleko propracovaněji. Moje chyba.

Nicméně ta myšlenka, co jsem chtěl naznačit, tzn. že Microsoft často něco převezme a pak to propaguje jako svou technologii, ta platí dál. V nových Vistách je to konkrétněji příkazová řádka, která se stále víc podobá klasické unixové. Dále si nechal patentovat přepínání mezi více plochami - věc, která se v Xserverech používá taky snad už 15 let.