21.7.07

Speciální klávesy ve Fluxboxu

V dnešní době jsou celkem "in" multimediální klávesnice s mnoha bonusovými tlačítky, které například umožňují spouštět hudební přehrávač, zvyšovat či snižovat hlasitost, přepínání do sleep módu, vypnutí počítače a podobně. Problém je však v tom, že ke klávesnici jsou dodávány ovladače jen pro Windows. Uživatel Linuxu si takovou klávesnici koupí a polovinu tlačítek nevyužije, protože k tomu ovladače nemá.
Nevím, jak tyto speciální tlačítka řeší desktop managery jako KDE nebo Gnome, protože používám jako window manager Fluxbox. Ten žádný Control panel či něco podobného neobsahuje, vše je třeba editovat ručně. Protože na klávesnici mám 4 "multimediální" tlačítka a používám často klávesové zkratky, bylo mi jich líto, že je nijak nevyužiju. Naštěstí řešení je vcelku jednoduché.
K editaci klávesových zkratek ve Fluxboxu je třeba editovat soubor ~/.fluxbox/keys. Návodů a příkladů na všemožné klávesové kombinace je na netu plno (třeba zde nebo zde), nikde jsem však nenašel, jak si zařídit klávesové zkratky pro speciální klávesy. Náhodou mi však vyšel jeden pokus a tak se o něj podělím.

Spusťte (pokud nemáte, tak nainstalujte) program xev. Objeví se grafické okénko a do konzole se vypisují různé informace, co obdržel Xserver za signály. Klikněte do tohoto okénka a stiskněte onu požadovanou speciální klávesu. V konzoli by se vám mělo objevit něco podobného:

KeyPress event, serial 29, synthetic NO, window 0x2400001,
root 0x135, subw 0x2400002, time 28430135, (57,25), root:(757,220),
state 0x0, keycode 227 (keysym 0x0, NoSymbol), same_screen YES,
XLookupString gives 0 bytes:
XmbLookupString gives 0 bytes:
XFilterEvent returns: False

Tučně vyznačená hodnota keycode je vaše šťastné číslo. Toto zaneste do souboru ~/.fluxbox/keys, já tak například spouštím mailového klienta Sylpheed:
227 :ExecCommand sylpheed

Pak nechte Fluxbox znovunačíst konfiguraci a tlačítko by mělo fungovat. Další podobný fígl je například klasický screenshot klávesou PrintScreen: None Print :ExecCommand import screenshot.png

Snad tento návod někomu zpříjemní práci ve Fluxboxu.

Žádné komentáře: