16.12.07

Pavoučí dny

Tak se mi včera svlíkla do 11. svleku Acanthoscurria geniculata. Necivěl jsem na ni tak moc, jako předtím na L. parahybanu, ale ke konci svleku, když ležela na zádech, jsem se jí zkusil sebrat svlečku, tak sebou trhla a otočila se na nohy. Snad ji to nepoznamenalo... nejspíš ne, už si vesele tajtrlíkuje po terárku, ale stejně jsem měl strach.
Svlečku jsem bral proto, že sklípkan poté, co se svleče a otočí se na nohy, tuto svlečku "rozžvýká" a vysává z ní exuviální tekutinu, která je bohatá na cenné živiny, které sklípkan při svleku ztratí. V přírodě je to nutnost, doma ne, protože ho krmím cvrčkama a má potravu zajištěnou. No a svlečku jsem bral proto, že jsem se dnes vydal na terarijní burzu a chtěl jsem, aby mi podle ní někdo zkušený určil pohlaví pavouka.
Na burzu jsem dojel jako obvykle v 9 ráno. Protože už mám sklípkanů dost (konkrétně 16 + 2 štíry), nechtěl jsem kupovat nic dalšího, protože budu muset brzo investovat do terárek (300-400 Kč za jedno aspoň) a neměl bych to pak kam dávat, potřebuju, aby se to tu trochu ustálilo. Nicméně byl jsem rozhodnut, že pokud by se na burze objevil nějaký sklípkan rodu Cyriopagopus, tak ho koupím. Tito pavouci se mi moc líbí, mají takovej "eye-candy" tvar těla a noh. :-) Aspoň pro mě teda. Bohužel, na burze byl k mání akorát druh Cyriopagopus sp. blue, kterého už mám. Takže jsem žádného pavouka nekoupil. Jen pár cvrčků, kostku lignocelu (chystám koupit aspoň jedno větší terárko a přidal lignocel do stávajících) a dvě rostlinky přidělané ke kousku dřeva jako okrasu do terárek. Konkrétně je to Tillandsia tricholepis (horní obrázek) a Dischidia platyphilla (dolní obrázek). Ne, že bych se v tom vyznal, jen jsem chtěl něco zelenýho. Vybral jsem si nejprve dvě dřívka s čímsi zeleným a on mi prodavač řekl, že z toho pak vyrostou orchideje. :-D To bych tomu dal... Aspoň byl férovej, že to řekl, i když jsem pak koupil levnější rostlinky. :-)
No a svlečku jsem vytáhl před 2 prodávajícíma a oba řekli, že to bude s největší pravděpodobností samec. Co se dá dělat, 20cm obr to holt asi nebude.

To bylo takové malé zpestření mých dnů, co ležím v projektech... není jich teda moc, ale jsou časově náročný, jde to ztuha. Ale snad se to nějak zvládne.

2 komentáře:

Red Sonja řekl(a)...

Tak to jsem na ty tvoje "orchideje" zvědavá :-D

m1c4a1 řekl(a)...

Ale prd, orchideje jsem mu nechal. :)