15.11.06

Romská otázka

V poslední době při čtení zpráv ohledně vsetínského starosty Čunka a vystěhování Romů a hlavně diskuzí pod těmito zprávami mě napadají různé myšlenky.
V prvé řadě chci napsat, že s postupem pana Čunka moc nesouhlasím. Líbí se mi sice, že s touto problematikou něco radikálně udělal, ale nemyslím, že to bylo zrovna šťastné řešení. V podstatě odsunul problém jinam, do jiných vesnic, nevyřešil ho. Ano, jde méně vidět, protože ty vesničky okolo jsou menší než Vsetín, nicméně ten problém stále existuje. Takže nezmizel, pouze byl přesunut na méně viditelné místo.
Organizace, vláda a další se snaží Romům nějak pomoci, aby zapadli lépe mezi český národ. Je nesporným faktem, že Romové jsou oproti Čechům daleko více temperamentnější, horkokrevnější. Čechy jsou "naše", Čechů, a menšina by se měla přizpůsobit, ne obráceně. To je také pravda, ale už jen částečně. Když to převedu na zákon zachování energie (či hybnosti), tak interakce by měla fungovat oběma směry. Romové by se měli přizpůsobit Čechům, ale Češi by aspoň minimálně měli být tolerantní k menšině. Neříkám, že bychom měli nabízet svoje domy a jídlo, ale prostě respektovat aspoň to, že jsou jiní a když třeba jede plnej autobus zakaboněných typických Čechů čučících nepřítomně a nevrle z okna, tak se nepohoršovat nad tím, že skupinku dvou Romů jde slyšet přes celý autobus. Copak je to tak strašná věc, za kterou by někteří posílali Romy do kriminálu?
Uznávám ale, že Romové se přizpůsobují špatně. Někde jsem četl, že 70% vězňů jsou právě Romové. Zas to nejde zobecnit, do kriminálu se dostali díky špatným podmínkám třeba, ve kterých se už narodili a dostat se z takovýho bahna bez poskvrnky asi nejde.
Uznávám, že je nějaká šance, že Romové jsou nepoučitelní, že budou dál žít ze sociálních dávek, drobných loupeží, slušní lidé se budou kvůli nim bát vyjít na ulici a tak dále a tak dále. A je mi jasný, že některým lidem už to všecko leze krkem, zvlášť těm, kteří v blízkosti Romů žijí nebo jimi byli okradeni či zbiti, pozastavuju se ale nad ohromnou nenávistí vůči Romům, která nutí servery rušit rasistický diskuze.
Dřív se na Romy nadávalo taky, když se však někdo někoho zeptal, zda je rasista, tak néé. Teď už se k tomu dost lidí hlásí úplně běžně. Obecně roste vůči Romům hněv a vztek, posilují se nacionalistický tendence (nácků je fakt pořád víc a víc) a když lidi vychvalují starostu, který rýpne do vosího hnízda (problém nevyřeší, jen veřejně ukáže, že nemá Romy rád - taky nevěřím, že myslel tím "vředem" dům, ale Romy :-). Jsem opravdu zvědavej, kam to dospěje.
A dost se mi teď vybavuje 2. světová válka. Sice nejsem žádnej historik, ale obecně celý Německo bylo pro vyhlazení Židovské rasy. Tzv. řešení židovské otázky. Teď v posledních dnech, když vidím sílící rasistický tendence, tak mě tak napadá - neblížíme se i u nás k podobnému řešení romské otázky? Druhou světovou válku až na pár vypatlaných nacistů odsuzují všichni, ale přitom se chováme stejně, jak Hitler či propagandou zblblí němečtí občané.

Co s tím? Nejsem expert na řešení národnostních problémů, takže pochybuju, že něco kloudnýho vymyslím. Jen se mi nelíbí současný stav, kdy čtu, jak by bylo nejlepší Romy vystěhovat na Sibiř, poslat do plynových komor, postřílet či jinak pozabíjet. Je to opravdu řešení hodné 21. století?

Žádné komentáře: