28.11.06

Zas nejede ICQ?

Dnes mi půl dne nejelo ICQ. Ne, že by mi to vadilo, nějak jsem neměl na komunikování ani chuť. Sranda však je, jak na to všichni nadávají, ať si to tam u ICQ spraví apod. Protože nejelo ICQ, řešilo se to po diskuzních fórech, třeba zde na Živě.
Spousta lidí zaměňuje pojmy ICQ a Miranda (& spol.), rád bych objasnil, o co jde. Existuje komunikační protokol OSCAR, který umožňuje zasílání zpráv mezi ICQ klienty (správně by mělo být "OSCAR klienty", ale pojmenování je natolik zažitý, že ho používám i já. I když je teda matoucí). Tento komunikační protokol je zjednodušeně sada příkazů, který si mezi sebou ty programy posílají. Původním a originálním klientem pro protokol OSCAR je program ICQ z icq.com. Ti jediní ví na 100%, jak tento komunikační protokol vypadá. Protože se ICQ (teď budu používat termín ICQ pro ten program) některým lidem nelíbilo (obsahuje reklamu, je náročný na hardwarový prostředky), vznikly alternativní programy, jako třeba Qip, Miranda, Trillian, které taky využívají protokol OSCAR. Proto mezi sebou můžou komunikovat různé programy, využívajícího stejného OSCAR protokolu.
Protože je icq.com (respektive eBay) vlastníkem OSCAR protokolu, není nic neobvyklého, že na něm dělá občas úpravy, které zahrnuje do svého ICQ. Uživatelé alternativních klientů se pak po změně protokolu durdí, že "jim to nejede". Chyba je ale v nich, ať už to zní jakkoliv krutě; je jasné, že alternativní klienty prostě nebudou mít takovou podporu, jako originální klient.
Jiný problém je, když vypadnou ICQ servery, umožňující komunikaci mezi klienty. To pak nejede nikomu, ať už má Mirandu nebo ICQ, prostě na tom nezáleží. Pak nadávají všichni. :-) Ale je to asi tak jediné, co se dá dělat. Služby ICQ jsou poskytovány zdarma, nikdo vám zadarmo nebude zaručovat 100%-ní funkčnost sítě, i když je po světě dost rozšířená. Pokud někdo na ICQ řeší nějaký projekt, pak dojde k výpadku a on se nemůže domluvit, má prostě smůlu.

Kde je řešení? Podle mě v protokolu Jabber. Ten je otevřený, jsou k dispozici jeho zdrojové kódy zdarma, je tak možno si založit svůj vlastní Jabber server a nespoléhat na ostatní. Pokud dojde k jeho výpadku, je to jen naše věc. Není problém se připojit na jiné jabber servery, vybrat si ten, co vyhovuje nejvíc - jde o decentralizovanou síť. Tím, že jsou k dispozici zdrojové kódy, člověk ví, jak to funguje doopravdy a nemusí spoléhat na odhady a reverzní inženýrství, jak se to dělá u OSCAR protokolu.
Jabber je prostě lepší; důvod, proč není tak rozšířený je ten, že za ním nestojí žádná firma, co by ho mohutně propagovala nějakou reklamou. Já ho používám (u lepších IM klientů, než je ICQ, je možno mít zároveň třeba OSCAR, MSN, Jabber a další) a když dnes vypadla OSCAR síť, jen jsem se bavil, protože já jsem s dalšíma lidma na Jabberu komunikovat mohl.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Doplnil bych, že protokol se jmenuje XMPP, Jabber je název sítě, případně předchůdce XMPP. Ale to už je detail, taky málokdo ví, že ICQ jede na OSCARu.