13.7.07

Neon Genesis Evangelion

Dodíval jsem se na další anime seriál z roku 1995 s názvem Neon Genesis Evangelion. Jde (opět :-) o scifi z budoucnosti, konkrétně z roku 2015, žádná pohádka.
Hlavní postavou je dospívající kluk Shinji Ikari, který je pozván do společnosti NERV, aby pilotoval Evu - to je "robot" vysoký jako mrakodrap a je to jediná zbraň proti invazím nepřátelských tvorů zvaných Andělé, na ty totiž nefungují normální zbraně včetně jaderných pum. Ev existuje jen pár a mohou být ovládány pouze vyvolenými dětmi. Shinji se setkává se svou opatrovnicí a zároveň velitelkou Misato. A také s dalšími dvěma dětmi řídicími další dvě Evy - Rei a Asuko.
Lidstvo zažilo v roce 2000 incident, kdy Zemi napadl první Anděl. Po něm lidstvo vytvořilo město v podzemí Tokyo-3 jako úkryt před případnými dalšími předpovězenými útoky. A ty o 15 let později doopravdy přišly.
Andělé jsou také obrovské bytosti, zajímavé je, že každý Anděl je jiný. Má jiné vlastnosti útoku (od fyzických přes psychické a "paranormální") a jiný vzhled. Zničit je nebývá snadné, do problému se však ještě přimíchává psychika postav.
Když už jsem zmínil psychiku, tak nemůžu vynechat další rys tohoto seriálu. Oproti např. Ghost in the shell hraje tento film mnohem více na emoce. Některé díly nemají v podstatě žádný děj a jsou jen filozofickou psychosondou (celkem sugestivně a depresivně zpracovanou) do mysli jednotlivých postav. Celkem to překvapilo ke konci seriálu, kde byly celé 2 díly věnovány jen filozofií smyslu bytí a existence a děj zůstal podle mě prostě neukončený (údajně ale existuje film End of Evangelion, kde se vše vyjasní, snad ho seženu).
Úkolem NERVu ale není jen likvidovat anděly, ale hlavně vytvořit novou dokonalejší lidskou bytost... v podstatě si hrají na bohy. Evy totiž nejsou obyčejní roboti, ale jak se ukáže, jsou to kopie prvního Anděla zvaného Adam (i když i tam je to nějak pomotané, správně je jejich předchůdcem Anděl Lilith), jen zkrocené a hlavně nemají ducha, toho jim poskytují právě vyvolené děti.

Film jako celek mě zaujal svou nepředvídatelností a zajímavým dějem, trochu zklamal až přemírou filozofování, ale to nebylo zas tak strašný. Takže pokud ještě někdo neviděl, doporučuju.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jejej, tak to bych viděla fakt ráda..... :)

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem konečně první dva díly shlídla a líbí se mi to, i když mi to místy přijde trochu nepřehledný. Ale pěkný obrázky, akční zápletka... podle mýho gusta. :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak ten End of evagelion muzete stahnout na www.anime-sorce.cz , jinak je to podle mne jeden z nejpusobivejsich filmu co jsem videl. Po shlednuti zaverecnich titulek jsem hodinu ziral na prazdneho monitor s otevrenou pusou. Jeste v Japonsku se promita cerstve natoceny Rebuild of evangelion, ktery ma lepsi efekty animace a rekapituluje vsechny dily. Take jsou tam novy postavy a alternativni dej.

m1c4a1 řekl(a)...

Tak já byl po seriálu tak na rozpacích, že to skončilo jaksi divně a uťatě. Čekal jsem vyřešení z 1,5-hodinovýho filmu End of Evangelion, kterej to měl uzavřít a musím říct, že po shlédnutí mi to nebylo jasný už vůbec. :-D Ten konec jsem prostě nepochopil a to jsem se na celej seriál i film díval dvakrát. Taky jsem čučel, ale spíš proto, že jsem nějak hledal, o co jsem přišel, co mi nedošlo nebo proč to tak blbě skončilo. :))

Anonymní řekl(a)...

nejspis v tom hledate vic nez je treba...rei se rozhodla nebyt hrackou zapricinila treti uder bez genda...shinji jakozto novy buh mel rozhodnout kdo prezije a kdo ne...jedinej rozdil mezi 25. a 26. a filmem je ze posledni dve epizody byly konec zevnitr a film konec zvenci