25.7.07

Ropná krize

Už párkrát jsem nad tím přemýšlel, jak jsme závislí na ropě. Z ropy je dnes všechno, palivo je asi tak první věc, co se člověku vybaví, ale léky, potravinové doplňky, různé kryty, obaly, láhve, izolace... v podstatě veškerá "umělá hmota" má původ v ropě. Jsme na ropě závislejší víc, než na elektřině.
Také jsem už párkrát uvažoval, jaký by byl svět bez ropy. Různé vize podobné scifi filmům Mad Max, kde bylo téměř vše z kovu a z jiných přírodních surovin... Teď jsem však narazil na článek, který se nedostatkem ropy a ropné krizi věnuje detailněji: Život po ropném krachu.
Fakta to nejsou moc příjemná, bohužel pravdivá - jak dojde ropa, je lidstvo v háji, aspoň v současné civilizované podobě. Hned se nabízejí různé scénáře, které doposud byly jen ve scifi povídkách - kolonizace jiných planet, rozvoj technologie umožňující vrtat ropu hluboko pod Antarktidou (lidé ji doposud ničit nechtějí, ale "hlad" po ropě je k tomu donutí), posílení států, které ropu mají, tzn. arabské státy (a muslimové si určitě vychutnají tu převahu, co konečně po letech strádání zažívali od "vyspělých" zemí), Rusko a jejich fašistické tendence taky nezůstanou stranou... války a boje ukazující, že lidé jsou za ta staletí pořád stejní a ne civilizovaní, jen se mění důvody, za které bojují.

No, chce to ale trošku optimismu do toho umírání. Někde na Britských listech jsem kdysi četl článek, zaobírající se tím, že ropa není vytvářená abioticky ze zetlelých zbytků organismů (a je to tam zdůvodněno), že je to jen zástěrka ropných firem, které by byly tímto faktem ohroženy. Tak uvidíme, jak se to vyvine. Pro jistotu se naučím pěstovat na zahrádce svoje rostlinky, snad se to za 20 let bude hodit. :-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Se spíš nauč nějak zužitkovat ten 1,5 metru vysokej plevel, co ti tam tak bujně roste - třeba z něj destilovat nějakou pálenku, kterou pak můžeš směnným obchodem vyměnit za kde co. A budeš bohatej. :D