14.7.07

Týden bez ICQ

Jak jistě někteří, co mě znají, tuší, tak nemám moc v lásce ICQ. Nemyslím teď program ICQ, to je hrůza sama o sobě (program pro textovou komunikaci, co žere tolik MB paměti jen kvůli různým efektům a hrám, je prostě špatně udělaný), ale protokol OSCAR, kterého využívá právě ICQ (a Miranda, Qip, Pidgin, Trillian a další instant messaging (IM) programy). Nebudu (znova) rozepisovat nevýhody ICQ, zájemci se můžou podívat sem. Nejde jen o ICQ, ale celkově o uzavřený formát komunikačního protokolu, tím je třeba i MSN. Řešením je používat svobodný komunikační protokol, kterým je např. Jabber. Výhody Jabberu jsou zde.
Problémem však je to, že těch 100 lidí, co mám v kontaktech pod ICQ, jen tak na Jabber nepřekecám. Spoustu z nich nepotřebuji, stejně jakou spousta nepotřebuje mě. Můžete si říct, na co je tedy v tom seznamu mám. Člověk chce občas pokecat o blbinách a jen tak a nemá náladu řešit nějaký problémy... stejně tak překecávat je na "nějaký" Jabber. Česká republika bohužel drží celkem primát v používání ICQ sítě - tady můžete vidět, že ICQ používá celosvětově cca 4 milióny lidí, z toho v ČR je to 1,5 miliónů unikátních účtů! To znamená, že 37,5% celosvětové sítě ICQ jsou Češi. ICQ tu získalo prostě dominantní postavení, i když jde o jednu z nejhorších sítí (i to blbý MSN má šifrování a spolehlivější přenos souborů)... nikdo prostě nepřestoupí na jinou síť jen tak, protože "všichni ostatní" jsou na ICQ. Je však třeba aspoň pomaličku tlačit ten Jabber vpřed do povědomí i normálních uživatelů, pro které je vrchol použitelnosti IM klienta dostatek smajlíků, skinů a barviček (pro takové masy bude ICQ bohužel vždy tou nejatraktivnější volbou).
Týden jen na Jabberu
Rozhodl jsem se proto k takovému možná naivnímu demonstrativnímu kroku (ale přece jen nějakému): budu 1 týden bez ICQ. Někdo může říct, že týden je nic, ale když se vezme, že u toho počítače sedím furt a kecám v podstatě skoro pořád... Prostě pojedu jen na Jabberu (a na IRC, to je také otevřený protokol, i když ho tolik nevyužívám) a to od 15.7. do 21.7. včetně. Pokud mi někdo napíše na ICQ, zprávu dostanu až 22.7.
Takže pokud mě někdo budete chtít mermomocí zastihnout na IM, stáhněte si třeba Psi a nebo (to doporučuji já, protože transporty moc v lásce nemám) nějaký multiprotokolový IM klient (třeba Mirandu), zaregistrujte si účet na nějakém jabber serveru (třeba jabber.cz) a můžete mi psát na m1c4a1@jabber.cz. ICQ je pro mě následující týden mrtvé.

8 komentářů:

Ewigkeit řekl(a)...

Možná by ses měl zamyslet nad tím, že ne všichni znaji ty ostatni možnosti a ICQ je pro ně pohodlná a jednoduchá varianta. Ne každej je informatik. A popravdě nechapu pointu tvyho prostestu.

m1c4a1 řekl(a)...

Ano, ne všichni znají ostatní možnosti, proto těm ostatním chci dát tady tím vědět, že něco takovýho existuje. Někteří informatici to řeší ještě jednoduššeji - prostě mají jen jabber a kdo ho nemá, ten se s nima nedomluví. Bohužel u mě to tak lehce nejde.
Ano, ICQ je pohodlná a lehká varianta, to uznávám. Párkrát klikneš na Next, napíšeš heslo a seš zalogovaná. U Jabberu si musíš ještě vybrat server i nick, který chceš používat. Ale není to zas tak nepřekonatelná věc, znám pár slečen, které na jabberu jsou (některé dokonce i na Linuxu a ne všechny jsou informatičky!), spíš je to o té chuti zkusit něco jinýho. A hlavně překonat tu bariéru, že se budu muset "stydět" za to, že nemám (= nepoužívám) ICQ.

Anonymní řekl(a)...

Tak jo, ze solidarity se přidám, též pojedu týden jen na jabberu. Jen doufám, že nebude padat tolik, jako ten uplynulý. ]:->

m1c4a1 řekl(a)...

Minulej týden to padalo pravda jako hrušky, to na to nadávalo dost lidí. Ale už to vypadá zas v pořádku; jabber je jinak celkem stabilní, určitě stabilnější, než servery ICQ.

Momentálně tu mám 3 lidi online, to je klid! :-D

Anonymní řekl(a)...

Me na jabberu vadi, ze po svete jsou spousty serveru a znami jsou po nich roztrouseni jak moje babicka na rozptylove loucce. A ja opravdu nemam naladu resit, kdo je kde a jaky server si pridat do listu. Proto zatim zustavam u centralizovaneho ICQ, ktere ma sice spoustu nevyhod, ale jsou na nem vsichni snadno dostupni.
Btw neni decentralizace site uvadena jako jedna z hlavnich vyhod jabberu? Muze to byt prakticke treba pro komunikaci uvnitr firmy/teamu/party/whatever, ale jinak jak jsem rekl, me to prijde spis krajne neprakticke.

m1c4a1 řekl(a)...

Počkej a jak se to pro uživatele jako ve výsledku mění, co si přidá do kontakt listu? Je jedno, jestli si tam dáš 167174956 nebo m1c4a1@jabber.cz, ne? Servery mezi sebou umí komunikovat, je úplně jedno, jestli píšeš na m1c4a1@jabber.cz, m1c4a1@jabber.org, m1c4a1@server.nekde.v.prdeli.com.
Nechápu, jakou nevýhodu decentralizace máš tedy na mysli?

Anonymní řekl(a)...

Whoa, to jsem ale debil. Ja zil celou dobu v domeni, ze prenos zprav mezi jednotlivym servery mozny neni.
(jezecek klopi oci a stydi se)

m1c4a1 řekl(a)...

No tak teď už to víš. :-) Já si píšu z účtu na jabber.cz s lidma, co mají účet na jabber.org a nebo na gmail.com (Google Talk) a bez problémů.