28.8.06

Spider-man - jak jsem k tomu přišel

Dost lidí se mě ptá, co vlastně vidím na tom Spider-manovi. Rád bych tady osvětlil, co mě na něm tak láká, nějaký to info... no a předpokládám, že sem budu psát i nějaký další posty o Spideym.

O Spider-manovi jsem poprvý slyšel někdy v mých 11 letech, sem tam jsem zahlídl comicsy od Semic-Slovartu někde na stáncích, ale hlavně mě zaujal kreslenej 64-dílnej seriál, co běžel na Nově. Začínal někdy o půl osmé v sobotu, vždycky jsem si na to vstával... sranda, dnes mě nevzbudí o víkendu dřív nic jak v 10. :) Pak to kdysi opakovali na německým kanálu RTL2 a to už v 5:00! Sice jsem tomu z 90% nerozuměl, ale stejně jsem se na to díval a dokonce to natáčel na videokazety. Ta nostalgie. :-)
Časem ten zájem o Spider-mana upadl, pak ale začalo nakladatelství Crew vydávat myslím někdy v roce 2001 novou řadu comicsů Amazing Spider-mana, aby se mohli chytit. Někdy snad časem zkusím napsat něco o historii Spider-mana, i když nejspíš to bude "jen" přeloženej tento článek na wikipedii. Každopádně od tohoto okamžiku jsem se začal shánět po těch comicsech víc. V tu dobu jsem na tom nebyl finančně tak dobře jak teď, za mizerný kapesný se to kupovat nedalo, takže jsem koupil prvních několik dílů a sehnal pár starých comicsů od Semic-Slovartu a Unicorn Comicsu. Potom jsem si ještě koupil pár comics booků. Celá moje současná sbírka je tady na obrázku:
Před pár týdny jsem si stáhl z netu zkompletovanou sadu různých comicsů Spider-mana od roku 1962, kdy vyšlo 1. číslo, má to skoro 10GB a do důchodu mám co číst! :)) Je to lahůdka, vidět ty oldschool comicsy kreslený ještě Ditkem a porovnat to s dnešníma silně komerčníma (hodně posíleno zfilmovanými 3 díly; na symbionty a Venoma v třetím dílu jsem celkem zvědavej) a uměleckýma kresbama.
Taky jsem našel torrent s 9GB kresleným seriálem, co jsem viděl zamlada, je to anglicky, ale ta angličtina je dost lehká, takže tomu rozumím i já.

A co mě na tom Spider-manovi vlastně bere? Je to obyčejnej člověk, který ke svým schopnostem přišel vlastně nehodou. Řeší problémy jako normální obyčejní lidé - škola, ženský, peníze... a vše mu to komplikuje jeho život ochránce zákona. Comicsy srší typickým Spider-manovským vtipem a hláškami, minimálně ty klasické, comics book Utrpení kreslený světoznámým kreslířem Toddem McFarlanem, který se podílel třeba na vytvoření postavy Spawn, patří k velmi ponurému čtení.
No nic, jdu si přečíst comics č. 3, kde se poprvé objevuje Doctor Octopus. Snad jsem tímto nalákal někoho taky na přečtení pár comicsů od Marvela.

6 komentářů:

Lainy řekl(a)...

a to sem si rikala, ze Spideyho nema nikdo rad, protoze se vsici stiti pavouku :D sice nekupuju comics booky atd., ale ten serial si pamatuju velice dobre a tedka ten samej chytam na Jetixu :P takze si detstvi prozivam znovu :D

m1c4a1 řekl(a)...

Spidey je právě jedním z nejoblíbenějších comicsových hrdinů, málokterej se drží na výsluní popularity už 40 let. :-)
Jako u nás v ČR to tolik rozšířený není, tady valí Čtyřlístek, ale postupně se to snad začne měnit.

Anonymní řekl(a)...

Kdes stáhnulty původní spideyho komixy?měl bych o ně velkej zájem?

m1c4a1 řekl(a)...

Jó, tak to ti už nepovím. Stáhl jsem to přes bittorrent, ale odkaz na torrent ti nedám, protože to bylo dávno.

Anonymní řekl(a)...

Šmarja a nevíš alespoň jak se ten torrent jmenoval?Že bych si ho vyhledal.

m1c4a1 řekl(a)...

Nevím, vždyť je to už přes půl roku. :) Tak dej si vyhledát Spider-mana na jakýmkoliv torrent serveru a vyber to s největší velikostí, ne? :)