6.9.06

Atomové výbuchy a Google Earth

Dnes mám za sebou 1. praktickou lekci autoškoly! Paradoxně se vůbec nejezdilo, jen nám ukázal, co je volant, ovládací panel, pedály apod. Tak až příští úterý v 8:30.

Narazil jsem na zajímavej článek o atomových výbuších na iDnes. Samozřejmě jsem se zakoukal na ty videa (postnul bych sem jedno rovnou, ale bohužel youtube ještě nějak nezvládá login do betaverze bloggeru, kterou používám... snad časem) a zkusil si najít nějaký místa, kam bomba dopadla, na mapě. Konkrétně atol Bikini. No a použil jsem k tomu další vynález Googlu:

Google Earth
Kdo tuto aplikaci nezná, jakoby nežil. :-) Pokud opravdu nežijete, podívejte se na stránky http://maps.google.com a procházejte si mapami po celé Zemi. Pro Českou republiku existují detailnější mapy na http://mapy.cz (porovnejte obrázek stejné oblasti na Googlu a na mapách.cz), ale ne však již obdoba aplikace zvaná Google Earth, kterou teď zběžně popíšu.
Jde o program, který využívá databáze map Googlu a umožňuje procházet interaktivně po celé zeměkouli. Přibližujete, oddalujete si různé oblasti, natáčíte úhly pohledů apod. Můžete se tak podívat do každé části světa. V nových verzích programu lze zapínat i 3D zobrazení budov v některých velkých městech (typicky New York), označovat si místa na mapě a dělat tzv. procházky. Jako příklad si stáhněte třeba soubor s mými "oblíbenými" místy (průběžně to budu asi doplňovat) a otevřete jej v Google Earth, pak prezentaci spusťte stiknutím tlačítka Play (teda vypadá tak :-) a můžete vidět, co kde jak ohledně mé osoby.
Jo a kde stáhnout samotný Google Earth? Kde jinde než na stránkách Googlu.

Žádné komentáře: