21.9.06

Bc. kopáč zemní

Tak jsem vrátil z další 4-hodinky kopání výkopu. Již několik let je nejen naše obec, ale i všechny okolní vesnice široko daleko v projektu Ochrana vod povodí řeky Dyje. Pro nás obyčejné smrtelníky to spočívá v tom, že se rozkopávají silnice, vesnice jsou neprůjezdný, pokládá se nová splašková kanalizace. Dřív to prostě teklo všecko do jednoho kanálu, dešťová i splašková a to vše vedlo do potoka.
Hlavní kanalizace je položena, nastává další fáze - připojení všech domečků k této kanalizaci. A tak každý rozkopává před domem trávníky a chodníky a napojuje se. Ani nás to neminulo. Museli jsme vykopat výkop na potrubí hlubokej asi 1,5 metru, dlouhej cca 8 metrů. A pak se prokopat základem domu do koupelny, ta se musela rozbít a napojit na hlavní potrubí všechny ty trubky, co tam byly... jóó, to jsem si užil. Se zbíječkou v nepřirozených pozicích, celej mokrej od potu a špinavej od hlíny... ale je to za náma. Koupelna nově vydlážděná, hezká...
Teď ale začal připojovat i děda a tak pomáhám i jemu, jsem celý dny doma, tak proč bych nepomohl. A tak to začalo znova, ryju jako krtek v zemi, bojujeme s nečekanými betonovými objevy půl metru v zemi a tak dále.
Je to fuška, ale přináší první výsledky. V potoce se začínají objevovat malý rybičky, jako už dloouho ne. Dno přestává být zanešený jakýmsi olejnatým bahnem, jde vidět na dně písek... až zmiznou ty dlouhý hustý řasy, který se živí taky na bordelu z kanalizací, budeme mít zase hezkou říčku. :-)

Žádné komentáře: