8.9.06

Trénink thaiboxu

Byl jsem dotázán na to, co vlastně v tom thaiboxu děláme. Tak to tu zkusím nějak rozepsat.

Tréninky máme v posilovně Sport Studio B5 v Brně na Cejlu. Teď v září probíhá nábor, tak hybaj tam! :-)
Trénink začíná cca 15-minutovou rozcvičkou. Ta spočívá v běhání po tělocvičně, občas se "zastavíme" na pár desítek kliků, cviků na břicho, dřepů, kopů, boxování ve vzduchu, kolečko po tělocvičně tzv. žabáků, dál "trakaře" a kolečka s někým na zádech.
Po této celkem náročné rozcvičce vydechnem a přichází protahování - strečink. Na tom asi není co vysvětlovat, prostě aby nám při cvičení někde něco nekřuplo. :)
Po strečinku se jde cvičit thaibox. Ono je to s thaiboxem dost ošidný, děláme spíš kickbox; thaibox navíc používá kolena a lokty a ty my zatím kvůli relativní nebezpečnosti moc nepoužíváme. Snad až časem. Cvičení se liší podle toho, který den je: v pondělí je to spíš kondiční trénink a je určen pro začátečníky, učí se tam klasický údery, kopy, postoj. Ve čtvrtek už se učí z těch úderů a kopů kombinace, pak nějaký obranný manévry, kryty, bloky... To trvá odhadem půl až tři čtvrtě hodiny.
Poté následuje pro ty, co mají výbavu (chrániče na zuby a holeně, rukavice), sparring. Sparring je souboj, ovšem ne takovej, co bývá na zápasech, ale k procvičení si techniky. Liší se tedy v tom, že se nejede úplně do krve (i když i ta sem tam teče) a když jeden druhýmu třeba vyrazí dech, tak pauza - v ringu by toho soupeř využil a toho druhýho dorazil. Na sparringu se většinou prostřídáme každej s každým.
Po sparringu následují buď tzv. kolečka a nebo otužovačky. Kolečka spočívají v nějaké aktivitě (skákání přes švihadlo, přes bednu, boxování do pytle nebo s činkama v rukách), trvá to 1 minutu a pak se to prostřídá. Otužovačky nesouvisí s poléváním studenou vodou, ale se zvykáním těla na údery. Takže jeden dá ruce za hlavu a druhý ho kope nebo boxuje do břicha. Ne plnou silou, ale ne úplně málo.
No a tím to končí. Člověk je příjemně utahanej a spokojenej, že pro svý tělo něco udělal. :-)

Žádné komentáře: