13.1.07

Fototrendy na libimseti.cz

Jakožto moderátor fotek serveru libimseti.cz je mým úkolem schvalovat uživatelům fotky podle jistých pravidel. Před očima mi tak projdou desetitisíce fotek, na který bych se jinak nikdy ani nepodíval. Při schvalování si všímám zajímavých trendů (nejen) u fotografování, u kterých se často musím tiše smát nad "stádovostí" lidí, když se snaží za každou cenu napodobit to, co mají jiní. Nemyslím teď vyloženě jen způsob focení, ale i to, co na těch fotkách je. Takže malinkej přehled (určitě ne úplnej, jen schvaluju a když uvidím něco typickýho, tak to sem dám; zapomenu jistě na spoustu věcí. Tudíž to není ani v žádným logickým pořadí, ale tak, jak mi to přišlo před nos):

  • Fotky Paris Hiltonové
    Nevím proč, ale fota této bohaté hloupoučké dědičky má ve svým profilu každá tuctová barbínka. Že by to byl vzor spojení krásy a inteligence mladých dívek?

  • Přepálený (přesvětlený) černobílý fotky
    Nechápu účel, proč tam někteří ty fotky dávají. U uměleckých fotografií se to dá pochopit, protože černobílá má jinej náboj, ale u těch amatérských autoportrétů focených mobilem a prohnaných nějakým filtrem ve Photoshopu to vypadá vtipně. Že by se tím snažili smazat různý neduhy a jebáky?
  • Hip-hop prstíčky
    U některých exemplářů snad není fotka, na které by neměli zkřížený, přelámaný, zapletený či jinak křivicí postižený prsty. Trapné.
  • Loga Adio & spol.
    Že má někdo nafocenej na libimseti celej svůj šatník včetně ťuťuňuňu botiček a dalších módních doplňků, to je jedna věc. Druhá věc je do nebe vychvalování značky, v které se cítí člověk tak "jedinečně", "pohodlně" a "sebejistě" a přitom ji nosí každej jouda, často ten se zkříženýma prstíčkama.
  • Botičky
    Už jsem se o tom zmínil výše, nicméně toto je tak rozšířená věc, že si zaslouží speciální kategorii. Fotky bot, který mám doma. Proč? A proč jsou to pořád boty stejnýho stylu, co tam opět dávají "cool lidičky se zkříženýma prstíčkama"?
  • Pohled "něco zrovna přeběhlo u focení mimo záběr"
    Jde o takový ty fotky, jak někdo fotí obličej zpříma a oči se přitom koukají někam bokem. Kdyby to bylo u pár fotek, tak nic neříkám, ale rozmohlo se to tak, že to má ve svém fotoalbu čítajícím pár desítek i stovek fotek každá -náctiletá ovečka.
  • Emo trend
    Tak už se to dostalo z USA i k nám. Móda ubrečenců v pruhovanejch tričkách, s patkou přes oči, s tak depresivním pohledem na světě, až to srdce láme, přičemž s emo punkem už to nemá skoro nic společnýho, hlavně vypadat emo!
  • Pohledy svrchu
    Často souvisí s emo děckama, ale vídám to i u jiných exemplářů. K čemu to? Že by to opticky zeštíhlovalo, tak i zakulacená slečna vypadá, že má útlý pas? Co to hodně zvýrazňuje, tak jsou vlasy, protože je vidět i záběr na vrch hlavy, kam se člověk normálně nedívá (pokud nemá 2 metry). A nebo ještě jedna možnost: vypadá to tak miloučce, jako nevinný ublížený štěňátko koukající od své mističky. Jo, to bude asi ono...
  • Sebevraždy z lásky
    Tisíce rádobyuměleckých depresivních fotek mrtvých či pořezaných slečen, které v poslední agónii ze své krve sesmolí na podlahu nebo stěnu nápis "Hate", "Love", či dokonce "Hate love" a podobně.
  • Photoshopový rty
    Nějak se roztrhl pytel s obrázkama rtů se superkontrastní rtěnkou. Zezačátku mi to nijak nevadilo, řekl jsem si "zajímavý", ale když to tam strká každá pipka, tak se ptám: "Co je na tom tak zajímavýho?". Odpovědí nejspíš je prostoduché: "Je to cool."
  • Fakáče
    Dělat drsňáka je fajn, nejlépe se vztyčeným prostředníčkem "Opovrhuju váma, hovada, já jsem KING!"
  • Fotky v zrcadle
    Je to věc hlavně "princezen", téměř vždy s debilním komentářem "Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi kdo je na zemi nejkrásnější?" Nevím, jestli je to nějaká forma narcismu či snaha ukázat na jedné fotce ze své hlavy co nejvíc ze všech stran, spíš to bude to klasické "jéé, Anča má takovou fotku, tak si ji udělám taky!"

No, to by snad mohlo stačit. Jen by mě zajímalo, co lidi vede k tomu, mít všechny fotky stejný. Snaha být in? Zapadnout do určité sorty lidí za každou cenu? Jde prostě o tu povrchní věc, které se říká móda, já tomu říkám neschopnost samostatnýho jednání, neschopnost mít vlastní úvahu a názor na svět.
Budiž polehčující okolností, že tyto věci se naštěstí týkají jen lidí tak kolem 15-týho roku, kdy si prostě budují ten svůj pohled na svět, tak lítají od jednoho názoru a pohledu na svět k druhýmu, oscilují tam a zpátky, až se trošku ujednotí a svět bude mít (snad) normální jakž takž vyrovnanou osobnost.

10 komentářů:

Lainy řekl(a)...

no Michale, wow! lip bych tyhle lidi nezaradila :D taky si toho vsimam, sama mam na libimseti profil, uprimne receno asi taky nejakou foto s uhnutym pohledem, ale fakt ciste nahodne :D proto me rozesmivaj tyhle deticky, co se tak fotej jen, aby byl in a cool a hlavne emo :D:D

Anonymní řekl(a)...

M1C4A1e, docela slušné.... hlavně je to trend většiny servrů :-D

Anonymní řekl(a)...

jo to docela sedi...
asi uz sme stari dedci, ale kdyz tyhle cool-teen lidicky vidim nestacim se divit co za modni creace vytvari... jeste horsi je kdyz je clovek chte nechte slysi po ceste v hromadne doprave...

Anonymní řekl(a)...

tie emo fotky su teda dost srandovne. tak uvazujem, ked sa niekto ako tokio hotel, u ktorych sa nezda, ze by mali nieco spolocne so schopnostou fascinovat, dokazali stat ikonami tychto po depke ci extravagancii tuziacich mladat, co by sa asi stalo, keby im niekto povedal o ere glamour a psychedelic rocku, novonarodeneho punku, LSD experimentov a textov typu:

I don't know just where I'm going
but I'm gonna try for the kingdom if I can
cuz it makes me feel like I'm a man
when I put a spike into my vein

m1c4a1 řekl(a)...

g33k: Něco na tom asi bude, už nám holt není 15, ale tak když třeba mně 15 bylo, tak jsem se taky nesnažil napodobovat masu za každou cenu, nebo o tom nevím. Stejně jako je i teď dost lidí okolo 15 let, co nemají zapotřebí ze sebe dělat šašky, ale přijde mi, že jich je mizerně málo.
Nejde ale ani tak moc o to, jak se oblíkám nebo jak vypadám, co poslouchám, ale o přirozenost. Když někdo mění názory a postoje podle módních trendů, tak je něco špatně.

mirka: Co víš, třeba po emo módě bude in být hippík a máš to zase tady. :D Tisíce free cool in sluníčkových lidiček, který nic netrápí, nic je neštve, nic nemusí dělat, jen se povalovat před karavanem, píchat si tu marihuánu a k obědu si udělat z jejich kořínků výbornou polívku.

Anonymní řekl(a)...

som este nepocula o tom, ze by sa trava pichala:) hej, a tym prispevkom odkazujucim k 60s a 70s som chcela povedat, ze sa tam (okrem hippies) naslo viac patosu, rebelie a temnych emocii, nez by sa niektore "radoby" emo-kids (nie tie hardcore 80s punk-rock) mohli nazdat - takze by s nimi taki (na rozdiel od TH trochu dospelejsi) lou reed s johnom calom, spievajuci svoje sado-maso versiky mohli dost (este viac) zamavat.

m1c4a1 řekl(a)...

mirka: To nevíš? Tráva se přece píchá mezi prsty na nohách. ;))

No a co se těch textů týče - myslím, že 50% těch novodobých emo-kids emo-punk vůbec neposlouchá, z těch zbylých 50% jich tak jen 30% ví, o čem jsou texty písniček, který poslouchají. :)

Anonymní řekl(a)...

nerikej,ze i ty nemas nekde takovyhle fotky =D a proc teda to delas,ze ty fotky schvalujes ?? proc ?? asi proto ,ze ty jsi ten kdo je povrchni a chce drzhy ponizit. .. njn bud se na to vaser bo si nech ty kecy =D ale docela jsem se nasmala =D

m1c4a1 řekl(a)...

nyxieee: Můžeš se podívat, jaký mám fotky. Jediná šáhlá je ta s očima, ale to jsem tam dal na přání slečny, co to kdysi fotila. Se tě ten článek dotkl nebo co? Asi ano. ;))

Já ty fotky schvaluju, protože nejsou nijak v rozporu s pravidly, tak co bych je neschválil. Navíc každej má právo na svůj názor, já když těch fotek vidím furt stejnejch tisíce, tak si udělám názor na většinu na libimseti a zveřejním to. Stejně jako ty máš právo udělat si na mě názor jako na vesnickýho burana, co má fotky z kopání kanálu a házení sněhu, nikdo ti to nebere. ;-)

Anonymní řekl(a)...

ahoj...je mi 14 a sem dost ráda, že sem si přečetla tenhle článek! plně se s autorem ztotožňuju... tyhle rádoby cool lidi sou strašný! vy aspoň máte to štěstí, že s nima nemusíte každej den mluvit...(já nepopírám, že pár takovejhle fotek, kdy nekoukám do objektivu mám, ale je to čistě z toho důvodu, že se ta fotka prostě povedla...ale ty fota s krvavejma srdíčkama na podlaze a utrápený xichty? no prostě nechutný!)... takže ještě jednou... já děkuju za tenhle článek! Janča (smrcina.blog.cz)