10.1.07

PlaneShift

Doby, kdy jsem trávil u počítačových her každou chvíli, už pominuly. Sedával jsem u nich hodně hodin denně a pařil a pařil. Ne, že by se to vysedávání teď nezměnilo :), nicméně hry už skoro vůbec nehraju. Až na výjimky, to si pustím Diablo, Operaci Flashpoint (i když ta mi teď po koupi nové grafické karty ne a ne naběhnout :-( ), Aliens vs Predator, OpenTTD, Battle for Wesnoth, Tremulous... no a teď jsem objevil hru, která je tak trošku jiná: PlaneShift.
V čem je jiná? Tak především, jde o tzv. MMORPG = Massively Multiplayer Role-Playing Game. RPG aka hry na hrdiny snad zná každý - jde o to vypiplávat si vlastnosti postav, zdokonalovat je atd. Multiplayer znamená hru více hráčů, to "massively" říká, že jich hraje zároveň MOC. Desítky, u některých nejznámějších (World of Warcraft třeba) i stovky.
Co v takovém světě můžete dělat? Chodit po širém světě, zažívat dobrodružství, plnit úkoly dané nejen počítačovými postavami, ale i hráči, likvidovat potvory, učit se nové schopnosti a ty pak využívat, tvořit komunity, spolky či sekty, prostě marketingově řečeno - naprostá volnost toho, co chcete dělat. Můžete si klidně sedět celou dobu někde na mezi a zdravit okolochodící postavy. Je to na vás.
Jako Linuxáka mě potěšila existence MMORPG i na tento systém. Nevím o jiných takových propracovaných 3D hrách pod Linuxem, možná jsou, ale ke mně se dostalo info o tady té (chvilka googlení a výsledky jsou tady; jenže jsem to předtím nijak neměl potřebu vyhledávat), které jsou zároveň zdarma (zas takovej fanda do her nejsem, abych si za 1500 Kč kupoval nový hry a krást se mi je taky moc nechce).
Stáhl jsem, zaregistroval se (je třeba několik desítek minut či i hodin počkat, než dojde potvrzovací email), přihlásil a nechal se unášet... Hned na začátku mě to chytlo. Sice jsem se trošku nemohl zorientovat, co mám najednou dělat, ale to tak má asi každý začátečník... za chvíli jsem měl první úkol, který se snažím splnit. Je skvělý procházet okolo skupiny postav, který se baví o nějakých svých úkolech, jinde se někdo ptá, jak se dělá ze železa a uhlí ocel (to jsem byl já :D), pak se sám ponořit do stok a deratizací nabírat zkušenosti v souboji, nořit se stále hlouběji a hlouběji a najednou narazíte na satanoidní bytosti a hned se běžíte na povrch zeptat, jak moc jsou nebezpečný, jestli je můžete napadnout. Žádný Save/Load tam neexistuje, to by porušilo konzistenci světa, kde hraje více hráčů zaráz. Když zemřete, dostanete se do podsvětí, z kterého musíte najít cestu ven... naštěstí jsem nepřišel na nějakou větší penalizaci za tu smrt. Asi by to hráče hned omrzelo, kdyby si pokaždé museli tvořit postavu znovu.

PlaneShift se teprve vyvíjí, aktuální verze je momentálně 0.3.017, to má od plné verze 1 daleko, ale již je to hratelné na dobré úrovni. Občas se objeví nějaké překreslovací chybky, procházení postavami, záseky ve zdech (to jsem se bál, že nepůjde vyřešit, naštěstí to příkaz /unstick zvládne napravit), grafika taky ještě bude třeba dopilovat, ale co hra má, tak je zábavnost a hratelnost a to je to nejpodstatnější. Jsem zvědavej na to, jak se tento kus software bude vyvíjet.
Já na to budu muset hlavně zapomenout, protože se kvůli tomu nedokážu soustředit a učit na zkoušky; proč sem to sakra neobjevil později!

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hlavně, proč jsi sem o tom, sakra, psal??? :D

Anonymní řekl(a)...

Ještě že přepnutí z Windows do Linuxu na mé mašince trvá tak dlouho, jinak už bych se taky moh začít učit na opravný termíny :)

m1c4a1 řekl(a)...

sonja: Co, chceš se přidat do světa PlaneShift? :D

wannabe: Ta hra má i klienta pro Windows, takže no problem s přepínáním. :-D

Anonymní řekl(a)...

Už na tom pracuju, máš mě na svědomí...;)

m1c4a1 řekl(a)...

Fajn. :D Tak pak dej echo, se tam připojím taky a trochu tě po tom světě provedu. ;))

Anonymní řekl(a)...

kam ses prihlasil?, ja sem se zaregistroval, prisel my mail s odkazem,tam sem si dal heslo. V tom mailu bylo i nejaky strasne dlouhy heslo, nevim co s nim mam delat. pak sem to stahnul,spustil,
obevila se stranka, nahore je logyn.Pak je tam "ACOUNT" a pod tim "PASSWORD",tam sem dal "Real ACOUNT" a heslo pak ok a obevilo se "No acound found with that name"
Co s tim mam delat?

m1c4a1 řekl(a)...

V tom emailu byl určitě odkaz na aktivaci toho účtu, na to musíš kliknout a účet se ti aktivuje a dostaneš heslo (který jde změnit).
Do toho formuláře ve hře zadáš do account tvůj email, na kterej jsi to registroval a heslo, který jsi obdržel (nebo sis ho nastavil).

Anonymní řekl(a)...

nevíš jestli je jinej herní servr než fragnetics a popřípadě jak se k němupřipojit ? Od doby kdy jsem hru poprvý spustil mi hlásí že je servr nedostupný (failed) .

m1c4a1 řekl(a)...

Obávám se, že jinej svět momentálně není, i ten Laanx na Fragneticsu pořád ladí (proto byl asi nedostupný). Možná ještě doporučuju aktualizovat na nejnovější verzi, mě to s předchozí verzí 0.3.17 (teď je aktuální myslím 0.3.18) nechtělo na server taky pustit.

Anonymní řekl(a)...

už se to vyřešilo měl jsem verzi 3.0.11 takže se ani nedivím dík za radu :D

Anonymní řekl(a)...

zdravim, prosim mne to tiez nechce ma to tam pustit, pise ze server failed a akutalizovat sa mi to neda, vypisuje to furt nejaku chybu nemuzete mi poradit?

m1c4a1 řekl(a)...

To mi taky dělávalo často, prostě se to furt vyvíjí, tak jsou tam často výpadky. Možná jsi měl smůlu, že zrovna nějakej výpadek byl.
A nebo máš nějakou starou verzi hry, doporučuji stáhnout nejnovější.

m1c4a1 řekl(a)...

To mi taky dělávalo často, prostě se to furt vyvíjí, tak jsou tam často výpadky. Možná jsi měl smůlu, že zrovna nějakej výpadek byl.
A nebo máš nějakou starou verzi hry, doporučuji stáhnout nejnovější.

?hugu? řekl(a)...

pls lidi na jakej server se mam zaregistrovat poradte mi pls :D