28.3.07

Budoucnost jaderných elektráren

V Česku je celkem aktuální otázka sporů s Rakouskem ohledně jaderné elektrárny Temelín. Že může vybuchnout a podobně. Můj názor je takový, že než nějaká jaderná elektrárna vybuchne, tak tepelný elektrárny znečistí zemi stejně, jako případný jednorázový výbuch té jaderné. Ale k věci.

Objevil jsem zajímavý článek, týkající se nedostatku jaderného paliva. Ono toho uranu po světě není zas tak moc, takže cena se neúprosně zvedá... viz tabulka z uranium.info:
Mají tedy jaderné elektrárny budoucnost? Až se rozšíří i v rozvojových zemích, bude na světě dostatek uranu a hlavně bude ho možno koupit?
Myslím, že lidé se pak začnou mnohem více zajímat o alternativní zdroje elektrické energie. Že stejně jako je dnes součástí každého domu střecha z křidlic a nějaký ten stožár s anténou, případně plynový kotel, tak v budoucnu bude mít každý na střeše solární panely a nějakou malou větrnou elektrárnu. Začnou vznikat soukromé firmy, které toto lidem umožní postavit. Tepelné elektrárny budou odepsány kvůli velkému znečišťování ovzduší, jaderné kvůli nedostatku uranu taky. Vyrobit větrné či sluneční elektrárny státem by bylo nesmírně náročné jak finančně, tak prostorově, stát by musel skupovat velké pozemky, aby mohl něco takového uskutečnit... a proč, když každý má "využitelnou plochu" na své střeše. Než k tomu dojde, věda pokročí kupředu a solární články i větrné elektrárny budou daleko účinnější, než jsou dnes. Ještě to asi bude chtít rozbít bariéru nedůvěřivosti lidí.
Hezká vize, ne? Snad se časem vyplní.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Co takhle Thorium a prepracovani uranu, plutonium a jine zalezitosti. Nesmis verit kazdy poplasny zprave ;-)
Ale solarni kolektory smysl maj. Zatim teda spis tepelny.

Lukas