1.3.07

"Weird" Al Yankovic

Po zhruba 8 letech, co "existuji" na internetu, jsem až teď objevil jednu zajímavou osobu, zvanou Weird Al Yankovic. Divím se, že jsem se o něm ještě nedozvěděl, protože je to doslova génius.
Předem píšu pro případné alyankovicofily, že o Al Yankovicovi zatím až tak moc nevím, píšu jen o tom, co jsem zatím měl šanci poznat. Tak nerejpejte, pokud nezmíním některý "nepodstatný" detail. ;-)

Kdo že to vlastně je? Je to mimo jiné zpěvák, který dělá dokonalé parodie jak existujících songů (a to nejen textů, ale i videoklipů), tak i parodie "běžného života". Samozřejmě zpívá a má texty spousty jiných písní, ke mně se dostaly ty, které je možné shlédnout jako videoklipy na youtube apod. Důležitý je však ten text, samotné video někdy může být nudné.
První, co jsem viděl, byl song The Saga begins (text) týkající se Hvězdných válek. Protože Hvězdný války mě nijak neberou, ani jsem moc nevěděl, o čem zpívá a tím jsem na něj na delší dobu zapomněl. Pak jsem však objevil superhit: White & Nerdy (text). Jakožto informatik jsem byl v té písničce jako doma, prostě to nemá chybu! :D A hned jsem se začal zajímat o ostatní songy, co Weird Al Yankovic vytvořil.
Tak třeba Like a Surgeon (text) je parodií na Like a Virgin od Madonny - i toho lva do té nemocnice dostal a jak se kroutí na tom nemocničním lůžku ala Madonna na loďce... :-D Další super věc je Amish Paradise (text), parodie na Gangsta's Paradise od Coolia. Verze Al Yankovice je ale o úplně opačném stylu života, než je život gangsterů. Dokonalá je poslední část videoklipu, která je točena pozpátku, ale rty Al Yankovice se hýbou přesně podle textu, který je normálně dopředu. Geniální! :-)
Další hezkou parodií je Bob (text) na píseň Subterranean Homesick Blues od Boba Dylana. Úžasný na této věci je, že je celá složená z palindromů, čili slov/vět, které se čtou stejně zepředu i odzadu. Moc to sice smysl nedává, ale i tak je to prostě dokonalý.
Každý určitě viděl videoklip Bad s Michaelem Jacksonem. Al Yankovic vytvořil parodii nazvanou Fat (text). Opět dokonalý - jak se ten "tlusťoch" mrštně hýbe, všechno se na něm vlní, ty ladné moonwalk pohyby a švihání vlasama... musíte vidět! :-D
Další parodie na Jacksonovu písničku Beat it je Eat it (text). Napodobování Jacksonových pohybů mu jde úžasně. :-D
Krásná parodie, kterou jsem taky poslouchal pořád dokola je You're pitiful (text), parodie na You're beautiful od Jamese Blunta. K této písničce však nedostal Al Yankovic svolení natočit videoklip... toho se ale chytli jiní snaživci (jednoho je to video, co jsem sem dal), nicméně zábavnej je ten text... lalala la loooseeeer! :-D
Objevil jsem i parodii na It's All About The Benjamins od Puff Daddyho zvanou It's All About The Pentiums (text). Společně s White & Nerdy je vidět, že Al Yankovic se v počítačových záležitostech vyzná (má dokonce i vlastní stránku na myspace).
Důkazem může být i parodie na I want it that way od Backstreet Boys zvaná Ebay (text). K tomu asi není co dodat :-), snad jen to, že video je opět jen tvorba nějakýho fanouška.
Zajímavým počinem je Gump (text) - parodující film Forest Gump.
Dalšími výtvory jsou třeba Dare to be stupid (text), parodie na Flinstonovy - Bedrock Anthem (text), plastelínový Jurassic park (text), Smells like Nirvana (text) (která paroduje i slova původního textu Smells like teen spirit, který mi nikdy smysl nedávaly), Al Yankovic ala Eminem v Couch potato (text), krásné kreslené "proti režimu": Don't download this song (text) a I'll sue ya (text), dále úsměvné "jako ze života" When I was your age (text - ten je nejdůležitější, video dělal fakt někdo na LSD), parodie na zprávy Headline news (text). Je toho moc a moc, nedá se to tu vyjmenovat všechno, pro skutečné zájemce je tu youtube a http://www.weirdal.com. Ještě dodám, že Al Yankovic je i zručný mistr polky, dokáže zahrát snad jakoukoliv písničku na její rytmus a také natočil film (UHF?), z něhož je tato ukázka: Rampo. :-)

Možná někomu přijde, že jsem tu shrnul všechno, co se dá najít na webu - ano, víceméně to tak je, aspoň to nebudu muset příště tak hledat. :-) Al Yankovic je prostě hudební génius a koukat a poslouchat jeho výtvory je na nejednu noc. :-)

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

... no, stranku na myspace ma kde-kto, napr. aj ja, to o pocitacovej gramotnosti este vela nehovori, ale je fakt, ze "white and nerdy" je absolut klasika ... a ta narazka na D&D a ping-pong:))) D&D mi sice pripomina skor strednu skolu (no ale ja nie som nerd), ale s tym ping-pongom ma celkom recht. mame u nas na departmente stolny tenis a fotbalek, a fakt som v zivote nevidela tak vela vynikajucich hracov pokope ... no holt sa tu tazko pracuje :)

m1c4a1 řekl(a)...

No jde o to, že se vyzná v tom světě nerdů a programátorskejch šílenců. :-) Kterej zpěvák má třeba v textu narážky na RIAA? :)
Na mě sedne spoousta věcí. :-) MIT jsem sice nestudoval, ale FIT VUT je podobný, dračák jsem hrál taky dost, vědecký knížky mám doma taky, na myspace nejsem, ale na jinejch seznamovacích serverech ano, pí si pamatuju jen na 6 desetinnejch míst :-(, plynule mluvím snad v Céčku :-D, comicsy Spider-mana taky sbírám... ještě si budu muset nechat našít jmenovku na slipy. :-D

Anonymní řekl(a)...

dvě věci od něj můžu moc: Amish Paradise a Smells like Nirvana :))

Anonymní řekl(a)...

ad m1c4a1 ... na mna, mozno bohuzial, este stale nejake veci z tej pesnicky sadnu - Pi viem stale na 13 desatinnych miest ... a vedecke knizky? No iste, Complexity Theory, Teorie mnozin, Logika, Heroutovo Cecko, aj Java by sa nasla niekde zahrabana ... a niekde popularne vedecke Schneierove Secrets and Lies ... zvysok prezieravo nechavam v kancli ;) ked som mala 14, bola som nerdom programovo a strasne hrdo ... 5 korespondencnych seminarov paralelne, citala som Hawkinga a sci-fi, drela kvoli medaile z IMO, skusila si D&D a magic, pozerala Star Trek a Babylon 5... Na vyske ma nerdi a geeci zacali nudit a teraz sa snazim byt anti-nerdom jak sa len da ;)

m1c4a1 řekl(a)...

No tak to jsi teda byla rovnoprávný nerd. :-D Takový holky už snad vymřely, ne? :-D

Jinak u mě je to podobný, dřív jsem seděl v encyklopediích a četl jednu položku za druhou, četl je třeba i 2 zaráz, byl jsem do počítače magor... a teď? Jsem rád, když je konec semestru a já si můžu dát od programování a počítače oraz.

Michal Vrátný řekl(a)...

Hi, jen bych chtel upozornit, ze Bedrock Anthem neni parodie na Flinstones, ale Red Hot Chili Peppers (na jejich pisne Under the Bridge a Give it Away)

Anonymní řekl(a)...

Nevěděl by někdo kde se dá ehnat český překlad Yankovicových písniček?Anglicky umím jen pár slov a něco takového si bohužel sama nepřeložím...Některé klipy jsou super i bez textu,ale přece jen by mě zajímalo,o čem zpívá...děkuji předem

m1c4a1 řekl(a)...

Hmm, to teda nevím, já vládnu angličtinou celkem dobře a tak to nepotřebuju. Na Googlu jsem zběžně našel jen překlad písničky Like a Surgeon.

Anonymní řekl(a)...

Yankovic je fakt dobrej ...... Amish paradise js stejně nejlepší ... hlavně klip......ta část pozpátku, sluneční hodinky i jak tam stavěj ten koste ( nebo co to je ) jak to spadne prostě ....... : HUKOT

Káťa řekl(a)...

Teda, chtěla jsem si přečíst překlad Like a surgeon ale nemohla jsem ho najít, tak jsem ho ted přeložila na karaoketexty.cz a můžu říct že ten odkaz od m1c4a1 je na houbu, ten překlad je totálně špatně. Navíc není ceý.